Congo: Zeci de mercenari români din armata privată a lui Horațiu Potra, atacați de rebeli. MAE a primit solicitări de asistență consulară

Congo: Zeci de mercenari români din armata privată a lui Horațiu Potra, atacați de rebeli. MAE a primit solicitări de asistență consulară
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministerul Afacerilor Externe este informat şi are în atenţie situaţia unui număr de cetăţeni români care sunt blocaţi în provincia Nord-Kivu, Republica Democratică Congo (RDC), pe fondul unei ofensive armate intense desfăşurată de o grupare militară rebelă.

Potrivit PressOne, este vorba de cel puţin câteva zeci de cetăţeni români, contractaţi în armata privată administrată de Horaţiu Potra în Republica Democrată Congo, care sunt de două zile sub asediul rebelilor din gruparea M 23 – aflată în conflict cu autorităţile guvernamentale congoleze.

Sursele PressOne susţin că ar putea fi vorba chiar de peste 200 de mercenari români, care s-ar fi refugiat spre aeroportul din Goma, al doilea oraş care ar putea să cadă în mâinile rebelilor, după Sake, aflat la doar 27 de kilometri depărtare.

PressOne nu poate confirma încă o cifră exactă a luptătorilor privați implicați în zilele de 25 și 26 ianuarie în ciocniri militare directe cu M 23 și nici dacă românii duși în Congo de Horațiu Potra au suferit sau nu pierderi majore.

Ministerul de Externe de la București face la această oră demersuri de verificare a informațiilor și a evitat să comunice concret sau să confirme până la capăt informațiile obținute de PressOne.

Potrivit PressOne, printre românii care au plecat în Africa să lupte pentru bani se numără rezerviști din diverse servicii de forță din România, de la Poliție, Jandarmerie, trupe de operațiuni speciale din Armată, dar și civili.

”Ministerul Afacerilor Externe este informat şi are în atenţie situaţia unui număr de cetăţeni români care sunt blocaţi în provincia Nord-Kivu, Republica Democratică Congo (RDC), pe fondul unei ofensive armate intense desfăşurată de o grupare militară rebelă care se opune armatei RDC”, a transmis MAE.

Potrivit sursei citate, au fost primite solicitări de asistenţă consulară din partea familiilor acestora.

„Conflictul de lungă durată din regiunea Nord Kivu este în evoluţie dinamică şi imprevizibilă. Situaţia actuală din teren este extrem de volatilă şi periculoasă”, precizează Ministerul Afacerilor Externe.

MAE menţine legătura cu familiile din ţară ale cetăţenilor români şi este în contact permanent cu organismele civile şi militare ale ONU, cu autorităţile din RDC, Uganda şi Rwanda.

MAE reaminteşte că a fost emis un avertisment de călătorie valabil pentru RDC şi zona de conflict.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇