Furtul din Tezaurul Dacic: În contract figura pază 24 de ore din 24. Asigurarea pentru toată expoziția este de 30 de milioane de euro

Furtul din Tezaurul Dacic: În contract figura pază 24 de ore din 24. Asigurarea pentru toată expoziția este de 30 de milioane de euro
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pentru expoziţia „Dacia! Regatul aurului şi argintului”, a fost ales Muzeul Drents, din Assen, pentru că este unul extrem de modern şi dinamic, cu cele mai moderne dotări pentru asigurarea securităţii pieselor, a explicat, duminică, într-o conferință de presă, directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberländer-Târnoveanu. El a mai spus că doar patru obiecte, cele mai importante, au fost furate, dar și că muzeul trebuia să asigure pază 24/24, potrivit contractului. Întreaga expoziție este asigurată pentru 30 de milioane de euro, a mai spus Târnoveanu, fără să indice care era suma pentru care au fost asigurate obiectele furate.

Declarațiile vin în contextul în care, patru dintre cele mai valoroase obiecte din Tezaurul Dacic al României au fost furate sâmbătă de la Muzeul din Drents, din Olanda, unde erau expuse. Este vorba despre Coiful de aur de la Coțofenești și trei brățări dacice. În total, aici, erau expuse 673 de obiecte din metale prețioase din Tezaurul Dacic.

ADVERTISING

Pentru a intra în muzeu, atacatorii au produs o explozie, după care au fugit cu exponatele. Până acum, hoții nu au fost identificați.

Iată principalele declarații pe care le-a făcut directorul Muzeului Naţional de Istorie a României:

  • De ce un muzeu de provincie din Olanda? Assen este un oraș de 70.000 de locuitori, situat într-o provincie extrem de bogată și industrializată. În Olanda există zeci de muzee importante în orașe mai mici. Acesta este un muzeu extrem de modern și dinamic. S-a remarcat prin marile expoziții internaționale pe care le-a organizat. A primit titlul de Muzeul european al anului și Muzeul anului în Olanda.
  • În politica muzeului este prezentarea culturilor și civilizațiilor mai puțin cunoscute ale lumii. Au dorit să prezinte civilizația dacică pentru că au considerat că este una din marile civilizații din Europa. Numai contribuția primăriei la realizarea muzeului a fost de 500.000 de euro. De asemenea, muzeul a primit o subvenție din partea guvernului Olandei.
  • Orice expoziție și transport se fac în condițiile prevăzute de lege. Există un set de norme privitoare la exportul temporar (n.r. - al artifactelor). De asemenea, există un sistem întreg de filtre care verifică legalitatea și conformitatea documentelor. Dintr-un muzeu, nicio pioneză sau un cui nu pot să iasă fără respectarea acestor norme și fără să fie asigurate.
  • În declarația făcută de conducere (conducerea muzeului - n.red.), figura existența unui post de control 24 din 24 de ore. Nu aveam cum să verific de la 1.700 de kilometri distanță. În contract figurează aceste aspecte, acolo fiind incluse și cerințele noastre specifice, precum vitrine speciale anti-furt. Obiectele care au fost furate erau amplasate în aceste vitrine speciale.
  • Sistemul de securitate de la Muzeul Drents din Assen a fost verificat de mai multe ori şi întărită paza, fiind primul jaf în care s-a folosit exploziv la un muzeu din Europa.
  • Asiguratorul este o mare companie olandeză. Asiguratorul a făcut toate cercetările necesare pentru a se convinge că patrimoniul este păstrat în mod corespunzător pe perioada expunerii.
  • Asigurarea generală, pe care o pot dezvălui, se cifrează la peste 30 de milioane de euro pentru toată expoziția. Nu pot să dezvălui suma asigurată pentru piesele furate, aceasta este o informație confidențială, la care au acces doar organele de anchetă.
  • În afara celor patru piese dacice furate (Coiful de Aur de la Coţofeneşti şi trei brăţări dacice din aur), celelalte piese nu au suferit niciun fel de daune, vitrinele lor fiind intacte.
  • În cursul dimineţii de duminică, specialişti arheologi şi conservatori s-au deplasat în Olanda şi vor face toate demersurile pentru a consemna dacă cumva s-au întâmplat modificări ale stării de conservare şi ale integrităţii pieselor în acest interval în care au fost expuse.
  • Piesele din tezaur au fost de mai multe ori în expoziții, din Germania, China, Portugalia, Spania, Belgia, dar de fiecare dată se întorc (n.r. - în țară) și niciodată nu pleacă dintr-o expoziție în alta.
  • Piesele, cele 673 de obiecte, au plecat cu o cursă aeriană charter închiriată de partea olandeză. Transportul de la MNIR la aeroport, inclusiv asistența la încărcare, este asigurat de Jandarmeria Română și curierii muzeului.
ADVERTISING

Experții spun că există și riscul ca obiectele să fie topite, pentru valoarea materială a aurului, așa cum s-a mai întâmplat la alte furturi de valoare.

Poliţia olandeză suspectează că furtul a fost o operaţiune planificată cu atenţie și a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră şi a informat Interpol. De asemenea, potrivit MAE, au fost alertate ambasadele României în toate ţările vecine pentru a cere sprijin autorităţilor competente. O delegaţie a statului român este aşteptată la muzeu, duminică, scrie presa olandeză.

Și Poliţia Română a deschis, din oficiu, în acest caz, un dosar penal pentru furt calificat şi nerespectarea regimului armelor, muniţiilor şi materiilor explozive, dosar care este instrumentat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

ADVERTISING

Muzeul Naţional de Istorie a României a informat că toate piesele aflate în Muzeul Drents, din Assen, au fost asigurate înainte de a fi trimise în Regatul Ţărilor de Jos, conform legislaţiei româneşti şi practicilor internaţionale referitoare la organizarea expoziţiilor.

La muzeul din Olanda au fost trimise 673 de bunuri din metale prețioase, făcând parte din peste 50 de tezaure, aflate în colecțiile a 18 muzee din România.

Coiful de aur de la Coțofenești era una dintre piesele de top expuse. Coiful a fost descoperit în anul 1928 în satul Coţofeneşti, comuna Poiana Vărbilău, judeţul Prahova, de către un elev al şcolii primare din localitate. Este o piesă din aur masiv, cântărind 770 grame, aproape intactă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇