Cele mai importante piese din Tezaurul Dacic au fost furate dintr-un muzeu din Olanda

Cele mai importante piese din Tezaurul Dacic au fost furate dintr-un muzeu din Olanda
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cel puțin patru dintre cele mai valoroase artifacte din Tezaurul Dacic al României au fost furate de la Muzeul din Drents, din Olanda, unde erau expuse. Este vorba despre Coiful de aur de la Coțofenești și trei brățări dacice. Pentru a intra în muzeu, atacatorii au produs o explozie, după care au fugit cu exponatele. Până acum, hoții nu au fost identificați. Experții spun că există și riscul ca artifactele să fie topite, pentru valoarea materială a aurului, așa cum s-a mai întâmplat la alte furturi de valoare.

Cum s-a produs jaful

„În cursul dimineţii de 25 ianuarie Muzeul Naţional de Istorie a României, şi Ministerul Culturii din România au fost notificate că la Muzeul din Drents, Regatul Ţărilor de Jos, în care are loc expoziţia “Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului şi argintului” organizată în cooperare cu Muzeul Naţional de Istorie a României a fost afectat de o explozie. (…) Din primele evaluări această explozie a avut ca scop intrarea prin efracţie în clădirea muzeului unde sunt expuse piese din tezaurul dacic al României”, a informat Ministerul Afacerilor Externe.

ADVERTISING

Explozia s-a produs în jurul orei 3:45 a.m., distrugând mai multe clădiri dar şi ferestre ale unor imobile. Poliţia nu a arestat încă niciun suspect, dar autorii pot fi văzuți pe înregistrările camerelor de supraveghere și a fost găsită o mașină incendiată în apropierea muzeului, scrie media olandeză.

„Poliţia investighează un vehicul suspect şi a primit un raport privind un incendiu de maşină în jurul orei 4:15 la intersecţia dintre Grolloërstraat şi Marwijksoord, lângă Rolde. În apropierea maşinii incendiate nu a fost găsit nimeni, iar ocupanţii s-ar fi transferat într-un alt vehicul, posibil legat de furt”, scriu jurnaliştii de la NL Times.

Poliţia suspectează că furtul a fost o operaţiune planificată cu atenţie, iar anchetatorii caută acum filmările de pe camere de supraveghere şi adună relatări ale martorilor.

„Au fost 3 persoane, totul a durat două minute. S-au dus țintit la vitrinele în care erau Coiful de Aur de la Coţofeneşti și trei brățări dacice de aur de la Sarmizegetusa Regia”, a declarat pentru Hotnews directorul Muzeului Național de Istorie, Ernest Târnoveanu.

„Atât spaţiul, cât şi vitrinele în care erau prezentate bunurile de patrimoniu erau securizate şi aveau instalate sisteme de supraveghere, precum şi sisteme de alarmă conectate cu poliţia locală, care a putut astfel să intervină imediat”, a precizat într-un comunicat Muzeul Național de Istorie.

ADVERTISING

Autorităţile solicită persoanelor care au vizitat recent muzeul să raporteze orice persoane suspecte pe care le-ar fi văzut în muzeu în ultimele zile, în special pe cele care au zăbovit lângă obiectele de mare valoare.

Localnicii care au montate camere de supraveghere în zona unde s-a produs explozia sunt, de asemenea, îndemnaţi să dea înregistrările poliţiei.

Ce se știe despre obiectele furate

Directorul general al Muzeului din Drents, Harry Tupan, a declarat că „Piesele mai bune au fost furate, patru piese de top din expoziție au dispărut. A existat o anumită cunoaștere a problemei”.

Potrivit lui Tupan, este vorba de Coiful de aur de la Coțofenești și trei brățări dacice.

Și directorul Muzeului Național de Istorie, Ernest Târnoveanu, a confirmat că patru dintre cele mai valoroase artifacte din Tezaurul Dacic au fost furate, dintr-un total de 673 de obiecte din metale prețioase expuse.

El a spus, într-o intervenție la Antena 3, că „doar patru piese din colecția românească au fost furate”.

„Asta nu face ca situația să fie mai puțin gravă, dar este bine ca publicul să fie informat asupra situației reale. (Piesele furate - n.r.) sunt dintre cele mai valoroase și cele mai bine cunoscute în public atât în țară, cât și în străinătate. În acest moment așteptăm rezultatul Poliției olandeze și cu siguranță că vor fi solicitați și specialiști din România”, a spus directorul Muzeului Național de Istorie.

ADVERTISING

În schimb, directorul general al muzeului din Drents spune că au mai fost și alte artifacte furate, pe lângă cele patru piese de top, nu se știe încă exact câte, dar „nu sunt zeci”.

Coiful de aur de la Coțofenești era una dintre piesele de top expuse. Coiful a fost descoperit în anul 1928 în satul Coţofeneşti, comuna Poiana Vărbilău, judeţul Prahova, de către un elev al şcolii primare din localitate. Este o piesă din aur masiv, cântărind 770 grame, aproape intactă.

Coiful-de-Aur-de-la-Cotofenesti

Istoricul de artă Arthur Brand și-a exprimat îngrijorarea cu privire la șansele ca artifactele furate să fie recuperate. El a explicat că adesea, aurul este topit pentru valoarea sa materială. Așa s-a întâmplat în 2017, când a fost furată, la Berlin, o monedă de aur de 100 de kilograme și la Munchen o comoară romană de aur. Niciuna nu a fost recuperată.

Toate piesele furate au fost asigurate în conformitate cu legislația românească și standardele internaționale privind organizarea expozițiilor, a informat Ministerul Culturii.

Ce obiecte din Tezaurul Dacic erau expuse

Expoziția era deschisă în perioada 7 iulie 2024 – 26 ianuarie 2025, potrivit unui comunicat al Muzeului Național de Istorie a României.

Bekijk vanaf vandaag 'Dacia - Rijk van goud en zilver'. ✨Meer dan 600 gouden en zilveren objecten uit Roemenië...

Publicată de Drents Museum pe Sâmbătă, 6 iulie 2024

Au fost trimise 673 de bunuri din metale prețioase, făcând parte din peste 50 de tezaure, aflate în colecțiile a 18 muzee din România.

Printre cele mai importante piese prezentate în cadrul expoziției se regăsesc tezaurele de aur din epoca bronzului și prima epocă a fierului de la Perșinari, Săcuieni, Ostrovul Mare, Răcătău, Sărmășag, Sacoșul Mare, coiful de la Coțofenești, diadema de la Bunești-Averești, piese din tezaurele de la Agighiol, Peretu, Cucuteni-Băiceni, Stâncești, brățările dacice din Sarmizegetusa Regia, tezaurele de argintărie geto-dacică de la Epureni, Sâncrăieni, Lupu, Sângeru de Pădure, Solonețu Nou, București-Herăstrău, Senereuș și Poiana Gorj.

De asemenea, erau prezentate pentru prima dată publicului obiecte provenind din trei tezaure descoperite în ultimii ani în județele Suceava, Bacău și Brașov.

Ultima zi a expoziţiei era duminică, 26 ianuarie, iar luni piesele expuse urmau să se întoarcă în România.

„Un astfel de incident major nu a avut loc niciodată, în cei 170 de ani de existență. Pentru Muzeul Drents și Muzeul Național de Istorie a României este o zi neagră”, se arată în comunicatul de presă al muzeului olandez.

A fost activat mecanismul de cooperare transfrontalieră şi a fost informat Interpolul

Ministerul Afacerilor Externe a informat Ministerul de Interne  al României şi Inspectoratul General al Poliţiei Române, totodată fiind alertate ambasadele României în toate ţările vecine pentru a cere sprijin autorităţilor competente.

Ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu a avut în cursul dimineţii o convorbire cu omologul olandez Caspar Veldkamp în care a fost reiterată importanţa patrimonială şi simbolică deosebită a pieselor care fac obiectul acestui caz şi emoţia pe care dispariţia lor o generează în România.

Partea olandeză a dat asigurări că autorităţile fac toate diligenţele pentru ca aceste piese să fie recuperate. Poliţia olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră şi a informat Interpol.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇