Poliţia a făcut publice imaginile de pe camerele de supraveghere ale spargerii de la Muzeul Drents din Assen, de unde au fost furate cel puțin patru piese din Tezaurul Dacic, de foarte mare valoare.
Imaginile, postate pe siteul poliției, sunt alb-negru și arată trei persoane forţând o uşă exterioară, după care se poate vedea o explozie. Este momentul în care hoții reușesc să intre în muzeu.
De asemenea, poliția investighează dacă o maşină arsă în apropierea muzeului a avut vreo legătură cu jaful.
„Poliţia investighează un vehicul suspect şi a primit un raport privind un incendiu de maşină în jurul orei 4:15 la intersecţia dintre Grolloërstraat şi Marwijksoord, lângă Rolde. În apropierea maşinii incendiate nu a fost găsit nimeni, iar ocupanţii s-ar fi transferat într-un alt vehicul, posibil legat de furt”, scriu jurnaliştii de la NL Times.
Cel puțin patru dintre cele mai valoroase obiecte din Tezaurul Dacic al României au fost furate de la Muzeul din Drents, din Olanda, unde erau expuse. Este vorba despre Coiful de aur de la Coțofenești și trei brățări dacice. În total, aici, erau expuse 673 de obiecte din metale prețioase din Tezaurul Dacic.
Pentru a intra în muzeu, atacatorii au produs o explozie, după care au fugit cu exponatele. Până acum, hoții nu au fost identificați. Experții spun că există și riscul ca artifactele să fie topite, pentru valoarea materială a aurului, așa cum s-a mai întâmplat la alte furturi de valoare.
- Cele mai importante piese din Tezaurul Dacic au fost furate dintr-un muzeu din Olanda
- Un jaf exploziv pentru România. Cea mai importantă piesă a Tezaurului Dacic, furată dintr-un muzeu olandez. Reconstituirea atacului (Hartă)
- Furtul Tezaurului Dacic. Adrian Cioroianu: A fost o lovitură premeditată. Trebuie să ne temem ca făptașii să nu treacă la topirea obiectelor
Explozia s-a produs în jurul orei 3:45 a.m., în noaptea de vineri spre sâmbătă.
Poliţia suspectează că furtul a fost o operaţiune planificată cu atenţie.
„Au fost 3 persoane, totul a durat două minute. S-au dus țintit la vitrinele în care erau Coiful de Aur de la Coţofeneşti și trei brățări dacice de aur de la Sarmizegetusa Regia”, a declarat pentru Hotnews directorul Muzeului Național de Istorie, Ernest Târnoveanu.
„Atât spaţiul, cât şi vitrinele în care erau prezentate bunurile de patrimoniu erau securizate şi aveau instalate sisteme de supraveghere, precum şi sisteme de alarmă conectate cu poliţia locală, care a putut astfel să intervină imediat”, a precizat într-un comunicat Muzeul Național de Istorie.
Poliţia olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră şi a informat Interpol. De asemenea, potrivit MAE, au fost alertate ambasadele României în toate ţările vecine pentru a cere sprijin autorităţilor competente. O delegaţie a statului român este aşteptată la muzeu, duminică, scrie presa olandeză.
Și Poliţia Română a deschis, din oficiu, în acest caz, un dosar penal pentru furt calificat şi nerespectarea regimului armelor, muniţiilor şi materiilor explozive, dosar care este instrumentat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Muzeul Naţional de Istorie a României a informat că toate piesele aflate în Muzeul Drents, din Assen, au fost asigurate înainte de a fi trimise în Regatul Ţărilor de Jos, conform legislaţiei româneşti şi practicilor internaţionale referitoare la organizarea expoziţiilor.