Primele zboruri care transportau sute de migranți fără documente expulzați din Statele Unite sub noul președinte Donald Trump au aterizat în Guatemala și Mexic, potrivit autorităților locale și Casei Albe.
Avioane militare americane care transportau zeci de migranți expulzați au ajuns în Guatemala, au declarat autoritățile vineri, transmite AFP.
Este vorba de 265 de cetățeni din Guatemala care au sosit cu trei zboruri – două operate de militari și unul charter, conform institutului de migrație al țării din America Centrală.
Washington a trimis, de asemenea, patru zboruri de expulzare în Mexic joi, a anunțat secretarul de presă al Casei Albe pe platforma X. Presa americană relatează că autoritățile mexicane au întors cel puțin un avion.
Guvernul mexican nu a confirmat sosirea zborurilor sau existența unui acord pentru a primi un număr specific de avioane cu expulzați. Totuși, Ministerul de Externe al Mexicului a declarat vineri că este pregătit să colaboreze cu Washingtonul privind expulzarea cetățenilor săi, afirmând că țara va „accepta întotdeauna cu brațele deschise revenirea mexicanilor pe teritoriul nostru.”
Zborurile au avut loc în contextul în care Casa Albă a anunțat că a arestat peste o mie de persoane în două zile, iar sute au fost expulzate cu avioane militare, precizând că „cea mai mare operațiune de expulzare din istorie este în desfășurare.”
Potrivit autorităților americane, joi au fost arestați 538 de imigranți ilegali „criminali”, iar vineri alți 593.
„Criminali răi și periculoși”
Guvernul din Guatemala nu a confirmat dacă printre persoanele expulzate care au sosit vineri se aflau migranți arestați în această săptămână.
„Aceste zboruri au avut loc după preluarea mandatului de către Trump”, a declarat un oficial din biroul vicepreședintelui din Guatemala pentru AFP.
O sursă din cadrul Pentagonului a declarat pentru AFP că „peste noapte, două avioane ale Departamentului Apărării (DOD) au efectuat zboruri de repatriere din SUA către Guatemala”.
Vineri dimineață, Casa Albă a publicat pe X o imagine cu bărbați în cătușe care erau urcați într-un avion militar, cu textul: „Zborurile de expulzare au început.”
Trump a declarat reporterilor că aceste zboruri au scopul de a elimina „criminalii răi și periculoși”.
„Ucigași, oameni care au fost cât de răi se poate. La fel de răi precum oricine ați văzut vreodată”, a spus el.
Persoanele expulzate vineri au fost duse la un centru de primire situat într-o bază aeriană din capitala Guatemalei, departe de ochii presei.
Trump a promis o înăsprire a măsurilor împotriva imigrației ilegale în timpul campaniei electorale și și-a început al doilea mandat cu o serie de ordine executive care vizau restructurarea accesului în Statele Unite.
În prima sa zi în funcție, el a semnat ordine care declarau o „urgență națională” la granița de sud și a anunțat desfășurarea mai multor trupe în zonă, promițând să expulzeze „imigranții ilegali criminali.”
Administrația sa a anunțat, de asemenea, reinstaurarea politicii „Rămâneți în Mexic”, prin care persoanele care aplică pentru intrarea în Statele Unite din Mexic trebuie să rămână acolo până când cererea lor este soluționată.
Secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat vineri pe X că acest program a fost reinstaurat și că Mexicul a desfășurat aproximativ 30.000 de soldați ai Gărzii Naționale la granița sa.
Ministerul de Externe mexican nu a confirmat aceste afirmații în declarația sa.
Casa Albă a suspendat, de asemenea, un program de azil destinat persoanelor care fug de regimuri autoritare din America Centrală și de Sud, lăsând mii de persoane blocate pe partea mexicană a frontierei.
Foto: Departamentul Apărării / Nicholas J. De La Pena via Air and Space Forces
Mexicul a refuzat un zbor militar american cu migranți expulzați
Mexicul a refuzat o cerere din partea administrației președintelui Donald Trump de a permite unui avion militar american care expulza migranți să aterizeze în țară, au declarat pentru Reuters un oficial american și un oficial mexican, potrivit Mediafax.
Ministerul de Externe al Mexicului, într-o declarație făcută vineri noaptea, a arătat că țara are o „relație foarte bună” cu SUA și a cooperat în probleme precum imigrația, însă nu a oferit un motiv pentru refuzul permisiunii de aterizare, în timp ce Ministerul de Externe nu a menționat incidentul.
Trump și-a început luni al doilea mandat prin declararea unei urgențe naționale de-a lungul frontierei comune a SUA și Mexicului.
Până în prezent, el a ordonat suplimentarea trupelor americane cu 1.500 de militari, iar oficialii au declarat că alte mii ar putea fi desfășurate în curând.
Președintele american a declarat cartelurile mexicane ale drogurilor organizații teroriste, a redenumit Golful Mexic în Golful Americii și a amenințat cu o taxă generală de 25% pe produsele mexicane începând din februarie.