Trump vrea să declare stare de urgență și să folosească armata pentru a-i expulza în masă pe migranții ilegali

Trump vrea să declare stare de urgență și să folosească armata pentru a-i expulza în masă pe migranții ilegali
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Preşedintele ales al SUA, republicanul Donald Trump, a confirmat luni că doreşte să declare stare de urgenţă la nivel naţional pentru a-şi implementa planul de expulzare în masă a migranţilor ilegali şi că are în vedere folosirea forţelor armate pentru a pune în aplicare aceste expulzări.

„Veşti bune: conform unor informaţii, viitoarea administraţie Donald Trump este pregătită să declare stare de urgenţă naţională şi să folosească resursele militare pentru a lupta împotriva invaziei (permise de preşedintele Joe) Biden printr-un program de expulzări masive”, a scris Tom Fitton, directorul organizaţiei conservatoare Judicial Watch, pe platforma Truth Social a preşedintelui ales, relatează AFP.

ADVERTISING

Acesta din urmă şi-a confirmat intenţia printr-o replică scurtă la această postare, afirmând că „este adevărat!'.

În Statele Unite se află în prezent peste 11 milioane de migranţi ilegali, potrivit estimărilor, iar asociaţiile de apărare a drepturilor omului sunt îngrijorate de efectele intenţiilor viitorului preşedinte asupra acestei populaţii şi asupra statului de drept.

Pe de altă parte, mai mulţi economişti consideră că, pe lângă costul major al aplicării unui astfel de program de repatrieri masive, expulzarea a milioane de migranţi ar afecta economia americană, confruntată deja cu un deficit de forţă de muncă.

ADVERTISING

Donald Trump a declarat în aprilie că Garda Naţională, un corp militar subordonat statelor ce compun SUA, „ar trebui să fie capabilă" să efectueze expulzările. „Dacă nu, aş folosi armata", adică trupe federale, a mai spus el atunci.

Constituţia SUA îi permite preşedintelui să declare „urgenţă naţională" în situaţii excepţionale. În primul său mandat, Donald Trump s-a folosit de această prevedere pentru a aloca un buget de 8 miliarde de dolari în scopul ridicării unui zid la graniţa cu Mexic.

Legitimat de victoria sa categorică la alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie, Donald Trump şi-a semnalat deja determinarea de a acţiona rapid pe acest subiect de îndată ce va prelua oficial postul de preşedinte al SUA pe 20 ianuarie şi a desemnat în funcţii cheie trei politicieni adepţi ai liniei dure împotriva migraţiei.

ADVERTISING

Dintre aceştia,Tom Homan, fost director al agenţiei însărcinate cu controlul imigraţiei (ICE) în timpul primului mandat al lui Trump, a fost desemnat "ţar al frontierelor", o poziţie ad-hoc cu responsabilităţi încă neclare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇