Unită în aparență de loialitate, noua echipă a lui Trump are agende concurente. Patru facțiuni

Unită în aparență de loialitate, noua echipă a lui Trump are agende concurente. Patru facțiuni
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pe măsură ce echipa care va promova agenda lui Donald Trump prinde contur, loialitatea față de liderul suprem pare să fie liantul care îi unește pe cei nominalizați. Dincolo de aparențe însă, există agende concurente.

Jurnaliștii BBC au identificat patru facțiuni care dezvăluie atât ambiția lui Trump, cât și posibilele teste dificile care îl așteaptă odată revenit la Casa Albă.

Perturbatorii statului paralel

Cine sunt: Matt Gaetz, Tulsi Gabbard și Robert F Kennedy Jr

Agenda lor: Cei trei se numără printre cei mai vocali politicieni care se opun activ politicilor SUA, în special sub administrația președintelui Biden.

Alegerea lui Gaetz pentru funcția de procuror general este poate cea mai controversată decizie a lui Trump. Absolvent al Facultății de Drept William and Mary, congresmanul din Florida a fost investigat de o comisie de etică a Camerei Reprezentanților pentru acuzații privind plata unor servicii sexuale cu o minoră, utilizarea de droguri ilegale și folosirea abuzivă a fondurilor din campanie. Gaetz neagă orice faptă greșită, iar până acum nu au fost formulate acuzații penale împotriva sa.

ADVERTISING

Nominalizată de Trump pentru funcția de director al serviciilor naționale de informații, Tulsi Gabbard este veteran militar care a servit într-o unitate medicală în Irak. Fostă congresmenă democrată din Hawaii, ea a schimbat partidul pentru a-l susține pe Trump.

Gabbard s-a opus în mod constant politicii externe americane, acuzând NATO pentru invazia Rusiei în Ucraina. De asemenea, s-a întâlnit cu președintele sirian Bashar al-Assad, după care a pus la îndoială evaluările serviciilor de informații americane care îl acuzau pe Assad de utilizarea armelor chimice.

Nominalizat de Trump pentru supravegherea sectorului sănătății, Robert F. Kennedy Jr Kennedy este un avocat și ecologist cu o lungă experiență. Este cunoscut pentru promovarea unor teorii controversate despre vaccinuri și efectele semnalelor 5G.

Ce ne arată acest lucru: La fel ca Trump, Gaetz, Gabbard și Kennedy contestă agresiv status quo-ul, depășind de multe ori limita și alunecând în sfera teoriilor conspirației.

Poate cei mai hotărâți susținători ai planului lui Trump de a demola „statul paralel” birocratic, ei pot deveni însă subordonați greu de gestionat. Kennedy, de exemplu, dorește reglementări mai stricte în industriile alimentară și agricolă, ceea ce ar putea intra în conflict cu agenda lui Trump de reducere a aparatului guvernamental.

De asemenea, punctele de vedere ale lui Gaetz pe unele teme – cum ar fi susținerea legalizării marijuanei – sunt în afara curentului principal republican.

Susținătorii fermi ai politicilor de frontieră

Cine sunt: Tom Homan, Stephen Miller și Kristi Noem

Agenda lor: Însărcinați cu implementarea politicilor lui Trump privind frontiera și imigrația, ei au promis să consolideze securitatea și să ia măsuri dure împotriva imigranților fără documente care trec granița SUA-Mexic.

Pe plan intern, împreună cu noua administrație Trump, au cerut o creștere drastică a deportărilor, începând cu cei considerați o amenințare la adresa securității naționale sau a siguranței publice, precum și o reluare a operațiunilor de „aplicare a legii” la locurile de muncă, suspendate sub administrația Biden.

Ce ne arată acest lucru: Pe lângă economie, sondajele au sugerat în mod repetat că imigrarea și granița cu Mexicul au fost preocupări principale pentru mulți alegători.

Totuși, accelerarea deportărilor și raiduri la locurile de muncă l-ar putea aduce pe Trump în conflict cu statele și jurisdicțiile care înclină spre Partidul Democrat și care ar putea decide să se opună sau să nu coopereze. Și statele republicane ale căror economii depind parțial de forța de muncă imigrantă ar putea să se opună.

Libertarii din tehnologie

Cine sunt: Elon Musk, Vivek Ramaswamy

Agenda lor: Musk, cel mai bogat om din lume, și Ramaswamy, un investitor devenit politician, în vârstă de 39 de ani, vor conduce „Departamentul pentru Eficiența Guvernamentală”.

Cei doi sunt printre cei mai vocali și vizibili așa-numiți „tech bros”, un grup care a înclinat în acest an spre Trump, văzând în el un lider care contestă corectitudinea politică „woke” și are o viziune libertariană despre un guvern mic, taxe scăzute și reglementări mai puțin stricte.

Musk a sugerat tăierea cheltuielilor cu până la 2 trilioane de dolari, în timp ce Ramaswamy a susținut eliminarea agenției de colectare a impozitelor, IRS, și a Departamentului de Educație.

Ce ne spune acest lucru: Aceste numiri sunt o recunoaștere a ajutorului pe care Trump l-a primit în campania electorală din partea lui Ramaswamy și Musk, acesta din urmă investind personal mai mult de 100 de milioane de dolari în campanie.

Rămâne însă de văzut ce putere va avea această facțiune practic. Departamentul nu este o agenție oficială și va funcționa în afacerea guvernului, oferind consultanță cu privire la cheltuieli, care sunt parțial controlate de Congres.

Trump nu s-a arătat interesat de reducerea cheltuielilor și a promis să păstreze intacte programele de asigurări sociale și Medicare, ceea ce ar putea face dificilă tăierea costurilor.

Intenția lui Kennedy de a crește reglementările privind aditivii alimentari și alimentele ultraprocesate ar putea, de asemenea, să intre în conflict cu efortul lui Musk și Ramaswamy de a reduce birocrația.

Susținătorii unei politici dure față de China 

Cine sunt: Marco Rubio, Mike Waltz, John Ratcliffe

Agenda lor: Ei vor conduce politica externă „America First” a lui Trump. Toți sunt susținători ai unei linii dure față de China.

Rubio, nominalizat pentru funcția de secretar de stat, este printre cei mai severi critici ai Beijingului, susținând interzicerea călătoriilor pentru anumiți oficiali chinezi și închiderea birourilor comerciale ale Hong Kong-ului în SUA.

Cei trei vor promova probabil creșterea tarifelor pe importurile chineze. Ei consideră Beijingul ca fiind principala amenințare economică și de securitate pentru SUA.

Waltz – ales pentru funcția de consilier pentru securitate națională – a declarat că SUA se află într-un „Război Rece” cu partidul comunist aflat la putere.

Ratcliffe, nominalizat de Trump pentru funcția de director al CIA, care a servit ca șef al serviciilor de informații în primul său mandat, a comparat contracararea ascensiunii Chinei cu înfrângerea fascismului sau prăbușirea Cortinei de Fier.

Ce ne arată acest lucru: Deși Trump și-a făcut cunoscute frecvent propriile puncte de vedere economice dure față de China, el a arătat și ezitare pe această temă, ceea ce ar putea stârni tensiuni cu echipa sa de politică externă.

În primul său mandat, Trump a declanșat un război comercial cu Beijingul, iar relațiile s-au deteriorat și mai mult atunci când a etichetat Covid drept „Virusul chinezesc”.

Pe de altă parte, și-a exprimat admirația față de președintele Xi Jinping, considerându-l un lider „strălucit” care guvernează cu „pumnul de fier”.

Această imprevizibilitate ar putea face gestionarea celei mai importante relații strategice ale Americii și mai dificilă. Rubio ar putea intra, de asemenea, în conflict cu Gabbard, nominalizată de Trump pentru funcția de director al serviciilor de informații, care l-a criticat anterior pe Rubio pentru politica sa externă.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇