Donald Trump nu poate aduce rapid pacea, în timp ce Rusia se întoarce împotriva lui

În loc de negocieri cu Kremlinul, Trump a intrat sub tirul propagandei rusești, în timp ce un apropiat al lui Putin avertizează că președintele ales nu va reuși să pună capăt războiului din Ucraina și ar putea sfârși ca John F. Kennedy, dacă încearcă să influențeze conflictul.

Atmosfera negativă creată în Rusia la adresa lui Trump și mesajele amenințătoare conturează o situație dificilă pentru noul lider al SUA, care se vede prins între promisiunile electorale și o realitate geopolitică ostilă.
Donald Trump nu poate aduce rapid pacea, în timp ce Rusia se întoarce împotriva lui
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Deși a promis că va întrerupe ajutorul militar pentru Volodimir Zelenski, că va reuși să-l convingă pe Putin să negocieze și că va obține urgent o încetare a focului, președintele ales al SUA s-a trezit luat la țintă de Kremlin, care-i transmite pe tot mai multe canale de comunicare că se află la dispoziția Rusiei.

La scurt timp după ce Donald Trump a fost declarat câștigător al alegerilor prezidențiale, postul de televiziune Rossya 1 a început să prezinte imagini cu Melania Trump, în care aceasta apare în costum de baie și ipostaze senzuale, într-un pictorial realizat în urmă cu 24 de ani, pentru revista GQ.

Decizia Kremlinului de a prezenta astfel de imagini a reprezentat un șoc chiar și pentru publicul rus, iar mesajul transmis a fost interpretat de mai mulți comentatori ca o amenințare la adresa lui Donald Trump.

MelaniaTrumpImaginiTVRusia
PRIMA DOAMNĂ. Melania Trump a devenit, peste noapte, foarte populară printre ruși, care au descoperit-o în ipostaze senzuale în urma imaginilor difuzate de mai multe posturi de televiziune controlate de Kremlin – Sursa: Russian Media Monitor/ X-Twitter

Cu o zi înainte de alegerile din SUA, Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, în realitate un „surogat” al lui Putin, care-i transmite mesajele dure, a spus că Trump nu are nicio pârghie prin care poate opri războiul din Ucraina, iar dacă se încumetă s-o facă va sfârși rău.

ADVERTISING

„Trump nu va fi capabil să oprească războiul. Nu într-o zi, nu în trei zile, nu în trei luni. Și dacă chiar încearcă, ar putea deveni noul JFK”, a declarat Medvedev, citat de presa din Rusia și de cea din Ucraina.

Referința la atentatul din Dallas, 1963, în urma căruia președintele american John Fitzgerald Kennedy și-a pierdut viața, nu e una întâmplătoare.

Există o întreagă istoriografie de specialitate, dar și convingerea unor foști directori ai CIA  că eliminarea președintelui american a avut, la acea vreme, legătură cu Kremlinul.

Cel mai bun mod de a obține un acord de pace pentru Trump e să-l amenințe pe Putin că, dacă nu pune capăt războiului acum, Statele Unite vor intensifica livrările de arme și vor da Ucrainei permisiunea de a lansa rachete ATACMS și alte rachete fabricate în SUA pe teritoriul Rusiei.

Cu alte cuvinte, Trump ar putea încerca să ajungă la un acord fiind mai dur decât Biden, care i-a exasperat pe ucraineni prin limitarea utilizării echipamentelor militare furnizate de SUA

Max Boot, editorialist Washington Post

Interpretat în această cheie, mesajul lui Medvedev a sunat pentru experții în informații ca o amenințare cu moartea la adresa lui Donald Trump, acesta supraviețuind deja unui atentat din timpul campaniei electorale, dar și unei a doua tentative de eliminare a sa.

Victory Day Celebrations in Moscow
AMENINȚAREA. Dmitri Medvedev i-a trimis un avertisment dur lui Donald Trump, semn că acoliții lui Putin consideră America un inamic, indiferent de cine e la putere - Foto: Hepta.ro

Un telefon dat de Trump a devenit ficțiune la Kremlin

O a treia situație controversată în noua relație Trump-Putin a apărut în data de 10 noiembrie, atunci când Washington Post a publicat un articol în exclusivitate, în care a anunțat că președintele nou ales al SUA l-a sunat pe liderul rus.

„În timpul convorbirii pe care Trump a purtat-o de la reședința sa din Florida, el l-a sfătuit pe președintele rus să nu escaladeze războiul din Ucraina și i-a amintit de prezența militară considerabilă a Americii în Europa, a declarat o persoană familiarizată cu convorbirea, care a vorbit sub rezerva anonimatului din cauza subiectului extrem de sensibil”, se arată în articolul publicat de cotidianul american.

La scurt timp după apariția informației în spațiul public, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, a declarat că nu a existat nicio convorbire telefonică între cei doi, articolul fiind o „pură ficțiune”.

„E complet neadevărat. Avem de-a face cu o pură ficțiune, este doar o informație falsă. Nu a existat nicio conversație. Este cel mai evident exemplu al calității știrilor care sunt publicate acum, uneori chiar și în publicații destul de prestigioase”, a declarat Dmitri Peskov.

În această ieșire publică nu e vorba numai de negarea existenței vreunei discuții între Trump și Putin, dar și o decizie a Kremlinului de a face să dispară orice referire prezentă și viitoare la această conversație, ceea ce arată că i-a provocat o mare nemulțumire liderului rus.

Russia Putin Valdai Discussion Club
PROPAGANDĂ. Vladimir Putin a declanșat o operațiune de distrugere a imaginii lui Donald Trump în Rusia - Foto: Hepta.ro

Forțele pe care s-a bazat Trump

Donald Trump și consilierii săi nu au negat și nu au confirmat existența convorbirii telefonice. În plus, sursele cotidianului american în straturile superioare ale politicii americane au fost validate în timp în urma numeroaselor dezvăluiri care s-au dovedit ulterior a fi adevărate.

„Ceva se întâmplă între Trump și Putin”, a concluzionat Anders Aslund, un scriitor specializat pe Rusia, într-o postare făcută pe X-Twitter.

Donald Trump a promis în timpul campaniei electorale că va încheia războiul din Ucraina în 24 de ore, în urma discuțiilor cu Putin și Zelenski.

Cunoaștem două cazuri de atentate la viața lui Trump în timpul campaniei electorale. În general, de-a lungul istoriei Statelor Unite, s-a atentat la viața președinților și candidaților în mod regulat - de peste 20 de ori. Patru președinți americani au murit de mâinile asasinilor, în timp ce se aflau în funcție. Prin urmare, este extrem de important pentru agențiile de informații americane să prevină repetarea unor astfel de cazuri.

Nikolai Patrușev, fost șef al FSB, Rusia, consilierul lui Putin

Dar realitatea i-a arătat că situația e mult mai complicată, iar Kremlinul, prin acțiunile din ultimele zile, indică faptul că are un ascendent asupra lui Donald Trump pe care amenință să-l folosească.

„Pentru a-și asigura succesul în alegeri, Donald Trump s-a bazat pe anumite forțe față de care, acum, are obligații corespunzătoare”, a declarat Nikolai Patrușev, fost director FSB, acum consilierul principal al lui Putin, într-un interviu pentru cotidianul rus Kommersant.

Belarus CSTO
DATORIILE LUI TRUMP. Nikolai Patrușev, foșt șef al FSB, a dat un interviu într-o publicație din Rusia în care vorbește despre obligațiile lui Donald Trump față de cei care l-au sprijinit în alegeri, sugerând că și reprezentanții Kremlinului au contribuit la victoria lui - Foto: Hepta.ro

„Și Trump, fiind o persoană responsabilă, va fi obligat să îndeplinească acele obligații. În perioada pre-electorală, a făcut multe declarații pentru a atrage alegătorii de partea sa, care, în final, au votat împotriva politicilor externe și interne distructive promovate de actuala administrație prezidențială a SUA.

Însă campania electorală s-a încheiat, iar în ianuarie 2025 va veni timpul ca președintele ales să treacă la acțiuni concrete. Este cunoscut faptul că promisiunile electorale din SUA pot deseori să difere de acțiunile ulterioare”, a mai declarat Patrușev, în data de 11 noiembrie, aceeași zi în care Peskov neagă existența convorbirii telefonice dintre Trump și Putin.

Putin și erodarea imaginii lui Trump 

Președintele ales al SUA, în aceste zile, face numiri pentru noul său guvern.

Între timp, forțele Kremlinului atacă cu frenezie pozițiile ucrainene, cu mai mult sau mai puțin succes, observându-se încercarea ambelor armate de a avea poziții cât mai puternice în cazul începerii unor negocieri.

Ucraina nu pierde războiul, dar, în parte din cauza limitărilor impuse de domnul Biden asupra apărării sale, nici nu-l câștigă. Războiul a ajuns într-un impas sângeros, cu pierderi îngrozitoare de ambele părți. Rusia face progrese teritoriale lente în estul Ucrainei, cu un cost ridicat. Ucraina a menținut un cap de pod în regiunea Kursk din Rusia, însă Kremlinul pregătește un asalt pentru a-i alunga pe ucraineni, beneficiind de sprijinul a aproximativ 10.000 de soldați nord-coreeni

Editorial Wall Street Journal: Biden i-a lăsat lui Trump un dezastru în Ucraina

De asemenea, din informațiile existente, atât Rusia cât și Ucraina au probleme cu continuarea ostilităților. Prima e în pragul colapsului economic, în timp ce a doua are vizibile probleme în a găsi noi soldați pentru refacerea personalul militar combativ.

După nici o săptămână de la alegeri, e limpede faptul că Donald Trump nu are pârghiile necesare de a pune capăt rapid războiului, așa cum a promis. Mai mult, din reacția Kremlinului, Vladimir Putin a început să lucreze la erodarea imaginii de forță a președintelui american, punându-l în situații dificile și amenințându-l.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇