Taxe vamale pe importurile SUA: Scenariile în care Europa va suferi mai mult decât China

Taxe vamale pe importurile SUA: Scenariile în care Europa va suferi mai mult decât China
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Donald Trump a promis că va impune taxe pentru mărfurile importate, un element important al programului său economic pentru al doilea mandat prezidențial. China va avea cel mai mult de suferit, dar și alte țări, inclusiv aliații SUA, vor fi afectate.

Președintele ales al Statelor Unite și-a luat angajamentul de a folosi taxele vamale pentru a stimula afacerile americane, anunțând tarife vamale de până la 60% la mărfurile chinezești și până la 20% la importurile din alte țări.

Deși toate politicile tarifare vor avea nevoie de aprobarea Congresului, mulți economiști au început deja să estimeze impactul pe care aceste taxe îl vor avea asupra pieței globale, scrie Newsweek.

ADVERTISING

Unele scenarii arată că Europa ar putea suferi mai mult decât China. O estimare publicată de Financial Times și Allianz Trade arată că Europa ar fi cel mai grav afectată într-un „război comercial limitat" în care SUA ar majora taxele vamale pentru China la 25% pentru jumătate din importurile de mărfuri non-esențiale și la 5% pentru restul lumii, excluzând Canada și Mexic.

Conform acestui scenariu, statele europene ar urma să piardă în total 38,6 miliarde de dolari în 2025 și 2026, în comparație cu pierderile Chinei, de 34,2 miliarde de dolari.

ADVERTISING

Situația ar arăta diferit într-un scenariu „război comercial cu total", cu tarife vamale de 60% pentru mărfurile chineze și 10% pentru toate celelalte națiuni. China ar pierde un total estimat de 125,3 miliarde de dolari în 2025 și 2026, mai mult decât toată Europa, care ar pierde 124,8 miliarde de dolari.

„Principalul impact va fi asupra țintelor acestor tarife, precum China și, în general, asupra țărilor care exportă cel mai mult în SUA. Printre acestea se numără Germania, pentru mașinile fabricate în afara SUA. BMW produce o mulțime de mașini în Carolina de Sud, dar tarifele pot viza piesele", a declarat pentru publicația americană Patrick Dine, directorul executiv al firmei de consultanță PSD Global.

ADVERTISING

Potrivit analiștilor, în acest scenariu, cel mai mult vor pierde China și multe țări asiatice.

Statele Unite sunt al doilea cel mai mare importator de mărfuri și cel mai mare importator de servicii din lume.

În 2022, SUA au importat bunuri în valoare totală de 3,2 trilioane de dolari și servicii în valoare de 680,3 miliarde de dolari, potrivit Biroului pentru Politici Comericale al Statelor Unite.

În același an, primii cinci furnizori ai Statelor Unite pentru importurile de bunuri au fost:

  • China - 536,3 miliarde de dolari;
  • Mexic - 454,8 miliarde;
  • Canada - 436,6 miliarde;
  • Japonia - 148,1 miliarde;
  • Germania - 146,6 miliarde.

Importurile de bunuri din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au fost de 553,3 miliarde de dolari.

Importurile americane de servicii din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene socotite laolaltă au fost de 166,7 miliarde de dolari.

Conform raportului din 2021 al Biroului american de Evaluare Tehnologică, cea mai mare parte a importurilor americane din China include:

  • mașini și aparate mecanice - 47,7%
  • diverse articole manufacturate - 13,5%
  • produse chimice, materiale plastice, cauciuc și piele - 10,5%

În schimb, majoritatea mărfurilor importate în SUA din Uniunea Europeană este reprezentată de produse medicinale și farmaceutice, urmate de autoturisme și autovehicule și medicamente, potrivit raportului Eurostat 2023.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇