Premierul olandez, Dick Schoof, l-a asigurat sâmbătă, pe preşedintele României, Klaus Iohannis, că autorităţile olandeze fac toate demersurile necesare pentru identificarea făptaşilor şi recuperarea tezaurului dacic furat de la Muzeul Drents din Assen. Oficialul olandez şi-a exprimat „regretul profund pentru acest incident fără precedent, cu o semnificaţie deosebită pentru poporul român”.
- Cele mai importante piese din Tezaurul Dacic au fost furate dintr-un muzeu din Olanda
- Un jaf exploziv pentru România. Cea mai importantă piesă a Tezaurului Dacic, furată dintr-un muzeu olandez. Reconstituirea atacului (Hartă)
„În legătură cu furtul unora dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul naţional al României, care erau expuse în această perioadă la Muzeul Drents din Assen, premierul olandez, Dick Schoof, l-a asigurat sâmbătă, 25 ianuarie 2025, pe Preşedintele României, Klaus Iohannis, că autorităţile olandeze desfăşoară toate demersurile necesare pentru identificarea făptaşilor şi recuperarea tezaurului”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.
Sursa citată menţionează că înaltul oficial al Regatului Ţărilor de Jos şi-a exprimat, totodată, „profundul regret pentru acest incident fără precedent, cu o semnificaţie deosebită pentru poporul român”.
În urma unei explozii de sâmbătă dimineaţă, din apropierea Muzeului Drents, din Assen (Ţările de Jos), care găzduieşte o expoziţie cu vechi obiecte dacice, un număr de exponate din expoziţie au fost furate de persoane încă neidentificate. MAE a precizat că au fost alertate ambasadele României în toate ţările vecine pentru a cere sprijin autorităţilor competente.
Poliţia olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră şi a informat Interpol. Poliţiştii suspectează că furtul de la Muzeul Drents a fost o operaţiune planificată cu atenţie, iar anchetatorii caută acum filmările făcute de camerele de supraveghere şi adună relatări ale martorilor. De asemenea, Interpol a fost chemat să asiste în acest caz.
O delegaţie a statului român este aşteptată la muzeu, duminică, scrie presa olandeză. Jurnaliştii notează, citând un istoric, că în general astfel de obiecte sunt furate pentru a fi topite şi dau exemple similare, în care obiecte vechi, de mare valoare, nu au fost niciodată găsite.
Printre obiectele furate se numără trei brăţări de aur şi piesa centrală a expoziţiei, coiful de aur de la Coţofeneşti, care fusese prezentat în toate materialele promoţionale, dar este posibil ca şi alte obiecte să fi fost furate.
Poliţia Română a deschis, din oficiu, în acest caz, un dosar penal pentru furt calificat şi nerespectarea regimului armelor, muniţiilor şi materiilor explozive, dosar care va fi preluat de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Muzeul Naţional de Istorie a României a informat că toate piesele aflate în Muzeul Drents, din Assen, au fost asigurate înainte de a fi trimise în Regatul Ţărilor de Jos, conform legislaţiei româneşti şi practicilor internaţionale referitoare la organizarea expoziţiilor.
Potrivit informării, atât spaţiul, cât şi vitrinele în care erau prezentate bunurile de patrimoniu erau securizate şi aveau instalate sisteme de supraveghere, precum şi sisteme de alarmă conectate cu poliţia locală, care a putut astfel să intervină imediat.