Ziua 1142 Preoți și călugări uciși. Rusia nu recunoște că se folosește de chinezi. Ambasadoarea SUA la Kiev, chemată acasă

<span style="color:#990000;">Ziua 1142</span> Preoți și călugări uciși. Rusia nu recunoște că se folosește de chinezi. Ambasadoarea SUA la Kiev, chemată acasă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 1142 de război a început cu un nou atac al forțelor ruse care au lovit atât capitala ucraineană Kiev, cât și orașul Nikolaiev, aflat în sudul țării. Dronele au rănit cel puțin 12 persoane și au avariat numeroase clădiri.

Pe front, Rusia caută să creeze o zonă tampon în regiunea Sumî și să lanseze un atac asupra orașului cu același nume. Aici, rușii au obținut câștiguri treptate, dar constante, arată Institutul pentru Studierea Războiului.

Volodimir Zelenski susține că Rusia desfășoară eforturi susținute pentru a recruta luptători din China. Rusia a respins declarațiile președintelui ucrainean, spunând că Beijingul are o "poziție echilibrată" și că "Zelenski se înșală."

Notăm și o mișcare importantă pe plan diplomatic, unde Ungaria s-ar putea alătura SUA și UE, dacă Trump îl sancționează pe Putin pentru refuzul de a accepta încetarea focului.

Americanii și rușii au purtat la Istanbul discuţii despre normalizarea activităţii misiunilor lor diplomatice. Ucraina nu a figurat printre temele abordate de cele două părți.

Pe de altă parte, Departamentul de Stat american a confirmat că ambasadoarea Statelor Unite la Kiev își va părăsi postul. Diplomată de carieră, ea a fost numită de Joe Biden și a ajuns la Kiev la câteva luni după invazia rusă.

Totodată, Ucraina pare tot mai aproape de o aderare la Uniunea Europeană, asta după ce ar fi îndeplinit deja 81% din angajamentele asumate prin Acordul de Asociere cu UE, după cum susține premierul Denis Șmîhal.

Și încă o veste bună pentru Ucraina, care a venit după-amiază, e legată de o tranșă de un miliard de euro pe care Kievul o primește din partea Uniunii Europene. Sunt bani care provin din dobânzile generate de activele suverane rusești înghețate.

Situația pe front

  • 12 răniți după ce rușii au atacat Kiev și Nikolaiv - Dronele ruseşti au atacat peste noapte Kievul şi oraşul sudic Nikolaiev, rănind cel puţin 12 persoane. Forţele aeriene ucrainene au anunţat că au doborât 85 din cele 145 de drone lansate de Rusia. Alte 49 nu şi-au atins ţintele. Armata nu a precizat ce s-a întâmplat cu cele 11 drone rămase. Două femei au fost rănite în capitală, unde dronele au provocat, de asemenea, un incendiu la un depozit şi au deteriorat clădiri rezidenţiale. Autorităţile au înregistrat 30 de drone în spaţiul aerian de deasupra capitalei, dintre care 16 au fost distruse, iar restul au părăsit spaţiul aerian. Atacul de peste noapte a rănit, de asemenea, 10 persoane în Nikolaiev. Aici, atacul rus a avariat nouă blocuri de locuinţe, 30 de garaje şi o clădire administrativă.
  • Peste 250 de copii rămân în regiunea Donețk - 185 de familii cu 254 de copii se află încă în localități din regiunea Donețk unde a fost impusă evacuarea obligatorie a copiilor, din cauza atacurilor rusești. Mulți dintre aceștia fuseseră anterior evacuați, însă s-au întors cu părinții la casele lor.
  • Forțele ruse avansează lângă patru localități din Donețk - Grupul ucrainean de analiști militari DeepState susține că „inamicul a avansat în apropiere de Drujba, Rozlîv, Rozdolne și Nadiivka.” Activitatea rusă a fost înregistrată și pe fronturile Kupiansk, Pokrovsk și Novopavlivka.
  • ISW: Rusia vrea să creeze o zonă tampon în regiunea Sumî - „Forțele ruse continuă să avanseze marginal în zona de frontieră Sumî-Kursk, însă gruparea militară rusă din zonă probabil nu va putea lansa o ofensivă majoră asupra orașului Sumî în viitorul apropiat, fără întăriri semnificative”, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Generalul Oleksandr Sîrski, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat că trupele ruse au intensificat ofensiva „pe toate fronturile majore” și că au lansat atacuri în regiunile Sumî și Harkiv.

Summit pentru Ucraina

  • A început reuniunea aliaților Ucrainei, la Bruxelles. Summit-ul, găzduit de secretarul britanic al Apărării John Healey și de ministrul francez Sébastien Lecornu, analizează modalități de avansare a planurilor de sprijinire a Ucrainei. Întâlnirea e menită să contribuie la concretizarea a ceea ce Kievul ar dori de la o misiune de menţinere a păcii - un lucru pe care îl consideră esenţial pentru a împiedica Rusia să atace din nou, mai ales că SUA şi alte ţări au blocat speranţele Ucrainei de a fi invitată să adere la NATO. Iată principalele declarații, înainte de începerea discuțiilor:
  • John Healey, secretarul britanic al Apărării: „Forța noastră de reasigurare pentru Ucraina ar fi un aranjament de securitate angajat și credibil pentru a asigura că orice pace negociată aduce ceea ce președintele Trump a promis: o pace durabilă pentru Ucraina. Ne intensificăm eforturile. Suntem serioși. Transmitem un semnal către președintele Putin, către ministrul Apărării al Ucrainei, Umarov, și către poporul ucrainean: suntem alături de voi în luptă și vom fi alături de voi și în timpul păcii”.
  • Ruben Brekelmans, ministrul Apărării din Țările de Jos: „Este important ca SUA să fie implicate. Este important să avem o imagine clară a ceea ce ar presupune o astfel de misiune. Când folosiți termenul misiune de menținere a păcii, e o definiție foarte diferită față de o misiune de reasigurare. Așadar, totul depinde de scopul misiunii."
  • Kaja Kallas, șefa politicii externe a UE: „Este clar că Ucraina vrea pace, dar Rusia, deocamdată, nu. Trebuie să cartografiem ceea ce putem face fiecare și aceasta este poziția în care ne aflăm… încercând totodată să menținem Statele Unite implicate.”
  • Pål Jonson, ministrul Apărării din Suedia: „Cred că sunt mai multe aspecte care trebuie rezolvate înainte să putem face orice fel de angajament.”
  • Antti Häkkänen, ministrul Apărării din Finlanda: „Țările aliate văd că Rusia nu are suficientă dorință pentru pace, ceea ce face cu atât mai important să se întărească poziția Ucrainei în cadrul negocierilor.”
  • Andris Sprūds, ministrul Apărării din Letonia, vrea „să sprijinim Ucraina prin forță” pentru a asigura o pace „durabilă”. El afirmă că așa-numita „forță de reasigurare” – o formă de desfășurare a trupelor aliate în Ucraina pentru a asigura pacea în cazul unui acord de pace – va fi discutată, dar a adăugat că „există mai multe dimensiuni ale acestui lucru”.
  • Lista de dorințe a Ucrainei - Volodimir Zelenski salută noua reuniune a aliaților Ucrainei și anunță care sunt așteptările sale. „Discutăm despre prezența trupelor străine pe uscat, în cer și pe mare. Apărarea aeriană, precum și alte chestiuni strategice delicate. Partenerii noștri înțeleg de ce are nevoie Ucraina. Există unele puncte geografice sensibile în care am dori să avem o rezervă”, a declarat președintele ucrainean pentru Politico.

Alte informații relevante

  • SUA și Rusia au discutat la Istanbul - Delegaţiile americană şi rusă au purtat discuţii, joi, la Istanbul, cu privire la normalizarea activităţii misiunilor lor diplomatice, după ce războiul din Ucraina a declanşat cea mai mare confruntare dintre Moscova şi Occident de la începutul Războiului Rece, relatează Reuters. Mașina care transporta delegaţia americană a părăsit clădirea Consulatului rus din centrul Istanbulului joi după-amiază, la aproximativ şase ore după sosirea acesteia. Delegaţia rusă a rămas în clădire. Discuţiile au fost purtate de noul ambasador al Rusiei la Washington, Aleksandr Darciev, şi de adjunctul asistentului secretarului american de stat Sonata Coulter, potrivit Ministerului rus de Externe. Ucraina nu a figurat pe lista temelor abordate. Potrivit Moscovei şi Washingtonului, obiectivul principal al discuţiilor a fost restabilirea activităţii misiunilor diplomatice, după ce relaţiile dintre cele două puteri nucleare au fost complicate de ani de dispute, declaraţii reciproce de intimidare şi chiar îngheţarea activelor diplomatice. Printre probleme se numără şi proprietăţile diplomatice. Washingtonul a restricţionat şase proprietăţi ruseşti din SUA.
  • Ucraina arată SUA linia roșie - Un oficial ucrainean a dezvăluit linia roșie pe care Statele Unite nu trebuie să o încalce la negocierile de pace cu Rusia. Detalii AICI.
  • Ambasadoarea SUA la Kiev, rechemată de la post - Ambasadoarea Statelor Unite la Kiev, Bridget Brink, își va părăsi postul, a confirmat Departamentul de Stat, notează AFP. Bridget Brink, diplomată de carieră, a fost numită de Joe Biden și a ajuns la Kiev în mai 2022, la câteva luni după invazia rusă. Este normal ca ambasadorii să plece după câțiva ani, mai ales în zonele de conflict unde nu își aduc familiile, dar plecarea ei intervine în timp ce președintele american a schimbat complet politica față de Ucraina în raport cu fosta administrație americană. "Bridget Brink a fost ambasadoare trei ani în timp de război. În acești trei ani, ea a realizat o performanță extraordinară și îi dorim mult succes", a declarat presei purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce. "Știm că lucrăm pentru încheierea acestui război și acesta este scopul nostru", a adăugat purtătoarea de cuvânt.
  • Ucraina, tot mai aproape de aderarea la UE - Ucraina a îndeplinit 81% din angajamentele asumate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, a declarat prim-ministrul Denis Smîhal, dupa cea de-a 10-a întâlnire a Consiliului de Asociere UE-Ucraina. Smîhal a subliniat progresele făcute în domenii precum vamă, drepturi de proprietate intelectuală, educație, schimb de informații, politică umanitară, justiție, achiziții publice și securitate națională. „Demonstrăm din nou că suntem capabili să ne facem drumul spre aderarea la UE rapid și eficient. Anul acesta ne propunem să deschidem toate cele șase clustere în negocierile de aderare la UE și să aprofundăm integrarea sectorială,” a spus Smîhal.
  • Ungaria ar putea întoarce spatele Rusiei - Ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, admite că Budapesta s-ar putea alătura SUA și UE, dacă Trump îl sancționează pe Putin pentru refuzul de a accepta încetarea focului cu Ucraina. Asta deși până acum Ungaria a calificat sancțiunile UE împotriva Kremlinului drept „un eșec”. „Decizia noastră va fi determinată de circumstanțele din viitor”, a declarat Szijjártó. Detalii, AICI.
  • APCE: Rusia trebuie să fie trasă la răspundere - Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat miercuri, la Strasbourg, o rezoluție privind războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Documentul intitulat „Războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei: necesitatea de a asigura responsabilitatea și de a evita impunitatea” a fost susținut de 100 de deputați, unul a votat împotrivă, iar doi s-au abținut, scrie Ukrinform. Adunarea își exprimă sprijinul deplin pentru ancheta privind situația din Ucraina desfășurată de Parchetul CPI și invită toate statele membre și alte state să coopereze cu CPI și să execute mandatele de arestare emise împotriva suspecților ruși, inclusiv Vladimir Putin.
  • Noua coaliție germană sprijină aderarea Ucrainei la NATO - Viitorul guvern german promite să continue și să sporească asistența acordată Ucrainei și să sprijine obiectivele acesteia de aderare la NATO. Acordul stipulează că Germania va oferi un sprijin cuprinzător Ucrainei „pentru ca aceasta să se poată apăra eficient împotriva agresorului rus și să se afirme în negocieri” și îl va spori în continuare.
  • 67 de preoți și călugări au fost uciși din 2022 - Ministerul de Externe al Ucrainei acuză Moscova că a ucis zeci de membri ai clerului de diverse confesiuni și că a deteriorat sau distrus peste 640 de lăcașuri de cult. Totodată, autoritățile de ocupație ruse au luat ostatice peste 30 de personalități religioase.
  • Rusia desfășoară o "muncă sistematică" pentru a recruta chinezi - Volodimir Zelenski susține că Rusia desfășoară eforturi susținute pentru a recruta luptători din China. "Este evident că acestea nu sunt cazuri izolate, ci o muncă sistematică rusească, în special, pe teritoriul și în jurisdicția Chinei, pentru a recruta cetățeni ai acestui stat pentru război", a transmis Zelenski pe rețelele de socializare. Anterior, liderul ucrainean a spus că aproximativ 155 de cetățeni chinezi luptau pentru armata rusă. China a respins acuzațiile.
  • "Zelenski se înșală." Rusia a respins joi declarațiile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski conform cărora China a fost "atrasă" în conflictul din Ucraina, spunând că Beijingul are o "poziție echilibrată". "Nu este cazul. China adoptă o poziție echilibrată. China este partenerul nostru strategic, prieten și tovarăș. Zelenski se înșală", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
  • UE trimite Ucrainei 1 miliard de euro - Uniunea Europeană a acordat Ucrainei o tranșă de 1 miliard de euro provenită din dobânzile generate de activele suverane rusești înghețate, în cadrul inițiativei ERA susținute de G7. Aceste fonduri, care nu reprezintă împrumuturi și nu adaugă datorii, sunt destinate sprijinirii bugetului ucrainean și reconstrucției, cu scopul de a face Rusia responsabilă pentru costurile invaziei. UE a solicitat o nouă tranșă de 2,1 miliarde de euro, iar contribuția totală a mecanismului ERA se așteaptă să ajungă la 18,1 miliarde de euro până în 2025.
  • Negocieri privind acordul pe minerale - Ucraina și administrația Trump negociază un acord legat de resursele minerale, rare și fosile, cu o nouă rundă tehnică de discuții programată pentru 11 aprilie, la Washington. Ucraina urmărește să protejeze propriile interese economice și angajamente internaționale, iar oficialii de la Kiev insistă că nu vor accepta termeni dezavantajoși. Acordul este văzut ca o oportunitate majoră pentru a genera resurse ce pot sprijini țara în contextul războiului și reconstrucției.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇