Ministerul Sănătății apreciază preocuparea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor privind furnizarea serviciilor în spitale, însă atrage atenția că acțiunile de control nu se pot desfășura în afara cadrului legal, iar drept de a face verificări în spitale are doar Inspecţia Sanitară de Stat.
În replică, ANPC (condusă de puţin timp de Cristian Popescu Piedone) susţine că nu există temei pentru a considera că operatorii de stat nu trebuie să respecte aceleași norme ca operatorii privați cu profil similar și că protejarea dreptului consumatorilor la sănătate este o responsabilitate care trebuie asumată de toți.
Contrele dintre cele două instituţii vin după ce ANPC a început în weekend un control în blocurile alimentare de la două spitale din București - Spitalul Elias și Spitalul Universitar. ANPC a aplicat aici amenzi în valoare totală de 31.000 de lei. Ulterior, a mai verificat 75 de spitale din toată ţara.
- Piedone s-a dus cu ANPC la spitale. Medic-manager: Orice control are o bază legală, cât timp nu o are, nu prea avem ce discuta
- Ce a găsit ANPC la spitalele Elias și Universitar din București. Protestul managerului de la SUUB
Poziţia Ministerul Sănătăţii
''Ministerul Sănătății este autoritatea abilitată de Legea 95/2006 prin Inspecția Sanitară de Stat să efectueze controlul oficial în domeniul sănătății publice", subliniază MS, într-un comunicat remis luni.
OUG 97/2001 prevede că Ministerul Sănătății, Ministerul Agriculturii și ANPC pot efectua controale în domeniul alimentului numai dacă se emite un cadru legal comun, "respectiv la nivel de ordin între instituțiile menționate implicate în controlul alimentului'', explică MS.
Ministerul Sănătății se arată deschis la colaborare, însă continuarea acestei acțiuni este posibilă numai după stabilirea cadrului legal care să permită ANPC să participe la controale comune exclusiv în domeniul alimentelor în unitățile sanitare.
''Menționăm că pentru Ministerul Sănătății și pentru unitățile sanitare respectarea cadrului legal existent este esențială și ne dorim să nu existe abuzuri în serviciu potențiale, ca urmare a acțiunilor ANPC. Asigurarea hranei corespunzătoare pentru pacienți este o preocupare constantă a MS, care a dublat în 2023 suma alocată acestora, iar orice sprijin legal din partea ANPC este binevenit'', mai arată sursa citată.
ANPC vine cu propria legislaţie ca argument
ANPC a reacţionat imediat la afirmaţiile Ministerului Sănătății.
Şi vine cu alt act normativ care i-ar da dreptate - OG 21/1992 privind protecția consumatorilor.
Aceasta prevede: "Statul, prin mijloacele prevăzute de lege, are obligația de a proteja cetățenii în calitatea lor de consumatori. Astfel, este asigurat accesul neîngrădit la produse și servicii, informarea completă despre caracteristicile esențiale ale acestora și apărarea drepturilor și intereselor consumatorilor, inclusiv în fața unor practici incorecte. De asemenea, prevederile acestui act normativ se aplică tuturor tipurilor de comercializare a produselor (noi, folosite sau recondiționate) și a serviciilor destinate consumatorilor”.
Aceeași ordonanță definește ”consumatorul” ca orice persoană fizică sau grup de persoane fizice care acționează în afacerea lor comercială, industrială, de producție, artizanală ori liberală și specifică faptul că ”unitățile spitalicești” nu sunt exceptate de la aplicarea acestui cadru.
”Prin urmare, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor are în vedere și serviciile de alimentație publică, precum și depozitarea alimentelor destinate consumului public, fie că acestea sunt tratate termic sau nu. Aceste servicii se adresează consumatorilor, așa cum sunt definiți în Ordonanța Guvernului nr. 21/1992”, susţine ANPC.
”Aceste controale sunt efectuate pe piață la producători, importatori, distribuitori, vânzători, prestatori de servicii, inclusiv servicii financiare, dar și în unități vamale sau puncte de trecere a frontierei, cu acces la locurile de producție, depozitare sau comercializare a produselor.
În plus, instanța de judecată a subliniat că nu există niciun temei pentru a considera că operatorii de stat nu trebuie să respecte aceleași norme ca operatorii privați care au un profil similar. Protejarea dreptului consumatorilor la sănătate, integritate fizică și ocrotirea persoanelor vulnerabile este o responsabilitate ce trebuie asumată de toți operatorii economici.
Consumatorii sunt considerați vulnerabili în fața oricărui profesionist, fie că acesta are ca scop obținerea de profit sau nu, fiind expuși la aceleași riscuri în cazul nerespectării normelor legale”, mai justifică ANPC.
Bilanţul ANPC în spitale
Comisarii ANPC au verificat 75 de blocuri alimentare din unități medicale din țară și au descoperit abateri la 55 dintre acestea.
Au fost controlate și 111 chioșcuri/magazine din incinta sau apropierea unităților sanitare, dintre care 109 prezentau abateri.
În urma acestor verificări, 1.345 de kilograme de produse, în valoare totală de 25.475 de lei, au fost retrase definitiv.
Comisarii ANPC au dat 55 de amenzi, în valoare totală de 485.000 de lei, și au dispus măsuri de remediere a deficiențelor în cazul unui număr semnificativ de unități, atât din incinta unităților sanitare, cât și a chioşcurilor din apropierea acestora.
Principalele abateri constatate:
- nerespectarea condițiilor prescrise pentru legume și fructe, cu modificări organoleptice;
- nerespectarea procedurilor de lucru, utilizarea ustensilelor neconforme și neigienizate corespunzător, precum tăvi ciobite și tigăi deteriorate;
- lipsa gramajelor declarate pe produsele decongelate sau cu date expirate; lipsa autorizațiilor UAT, documentației DDL depășite, precum și a prețurilor afișate;
- nerespectarea reglementărilor legate de temperatură și igienă în spațiile frigorifice; lipsa informării consumatorilor cu privire la ingredientele alergenice, valorile nutriționale și alte informații esențiale;
- produse depozitate pe paviment și fără etichete corespunzătoare.
În trei cazuri, inspectorii nu au putut intra în spital
În cadrul acțiunii de control au existat și situații în care accesul la unități nu a fost permis.
Astfel, la Spitalul de Urgență din Târgu Mureș, managerul unității a refuzat accesul comisarilor ANPC în blocul alimentar al cantinei, invocând un ordin telefonic primit de la Ministerul Sănătății.
De asemenea, la Spitalul Județean ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava nu a fost permis accesul, fiind invocată lipsa unui ordin ANPC, în realitate ordinul fiind emis de către președintele instituției.
Totodată, la Spitalul Județean Dâmbovița, blocul alimentar nu a putut fi verificat deoarece managerul a solicitat prezența unei echipe de la Direcția de Sănătate Publică (DSP), însă ANPC nu a primit un răspuns la solicitarea de colaborare trimisă către DSP Dâmbovița.