Te foiești la birou? Corpul tău încercă să îți transmită un mesaj

Te foiești la birou? Corpul tău încercă să îți transmită un mesaj
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Dacă atunci când stai la birou simți uneori impulsul să-ți bâțâi piciorul, să bați cu degetele în masă ori să faci alte gesturi similare și poate enervante pentru cei din jur, acesta poate fi modul corpului tău de a-ți spune că ai nevoie de mișcare chiar în acel moment, arată experții.

Studiile demonstrează că mișcarea constantă este benefică pentru sănătatea noastră, deoarece crește fluxul sanguin către membre, ajută la reglarea glicemiei și reduce riscul de mortalitate cauzat de perioadele prelungite de stat pe scaun. De asemenea, poate ameliora stresul și anxietatea și poate îmbunătăți atenția, în special pentru persoanele cu ADHD sau alte tipuri de tulburări mintale, scrie NPR.

De aceea avem acest impuls și soluții prietenoase cu mediul de birou există pentru a satisface nevoia de mișcare.

Schimbă-ți poziția (și nu te preocupa prea mult de „postura corectă”)

Foiala este un semn că trebuie să ieși dintr-o postură statică, spune Katy Bowman, biomecanic și autoare a cărților Rethink Your Position și Movement Matters. Chiar și o poziție care pare confortabilă la început poate duce la dureri de spate, dureri de cap sau rigiditate, dacă este menținută prea mult timp.

Așadar, ascultă-ți corpul și schimbă-ți frecvent poziția. Alternează între statul jos, în picioare, sprijinirea pe spate și mersul prin birou. Asta poate însemna să stai în spatele sălii de conferințe în timpul unei ședințe lungi, să iei un apel în timp ce faci o plimbare sau să citești un raport cu picioarele întinse pe un scaun. Poți încerca și un birou reglabil pe înălțime, deoarece studiile au arătat că acestea pot reduce disconfortul în zona lombară, gât, umeri și nu numai.

Scopul este să îți pui corpul în poziții variate, astfel încât să fie „adaptabile și dinamice”, spune Leada Malek, fizioterapeut și autoarea cărții Science of Stretch.

Nu te îngrijora prea mult de ce înseamnă o „postură bună” și una „rea”. Atât Malek, cât și Bowman sunt de acord cu un principiu comun al fizioterapeuților: „Cea mai bună postură este următoarea postură”.

Planifică pauze pentru exerciții

Pentru a preveni nevoia de foială, ia o pauză de mișcare după fiecare sarcină finalizată. Fă 10 genuflexiuni la începutul fiecărei ore sau câteva sărituri după fiecare întâlnire sau sarcină bifată de pe listă, sugerează Malek.

Statul la birou toată ziua pune presiune pe coloana vertebrală, umeri și șolduri, ceea ce poate duce în timp la dureri cronice. Un stil de viață sedentar crește și riscurile de boli cardiovasculare, cancer și tulburări metabolice.

„Un antrenament de trei minute, o plimbare sau câteva fandări prin cameră pot face o mare diferență” în combaterea disconfortului fizic, spune Malek.

Făcute constant, aceste scurte exerciții pot stimula metabolismul și contribui la longevitate, explică Jayne Morgan, cardiolog și vicepreședinte medical la Hello Heart, o aplicație de monitorizare a sănătății cardiovasculare.

Fă o plimbare de cinci minute (la fiecare jumătate de oră, de preferat)

Dacă nu te simți confortabil să faci exerciții scurte într-un birou plin de oameni, poți înlocui acest obicei cu plimbări scurte și dese.

Cercetătorul Keith Diaz și echipa sa de la Columbia University Medical Center au încercat să determine cantitatea minimă de mișcare necesară pentru a combate efectele negative ale statului prelungit.

„Am descoperit că o plimbare de cinci minute la fiecare jumătate de oră compensează multe dintre efectele nocive ale statului jos”, spune Diaz. Doar cinci minute de mers lejer pot reduce vârfurile de zahăr din sânge după masă cu aproape 60%.

Și nu trebuie să mergi rapid, fiindcă orice ritm de mers oferă beneficii cardiovasculare.

Te pot ajuta jucăriile pentru fidgeting?

În ceea ce privește jucăriile anti-stres, precum bile de compresie, fidget spinners sau pop-it-uri, cercetările sunt contradictorii.

Unele studii asupra studenților și copiilor din clasă au arătat că aceste gadgeturi pot afecta negativ atenția, memoria și capacitatea de concentrare.

Alte cercetări sugerează că pot ajuta la reglarea emoțiilor sau la reducerea anxietății, mai ales la persoanele care deja se foiesc des. De asemenea, pot fi utile pentru copii și adulți cu autism, care folosesc mișcările repetitive pentru autoreglare.

Așadar, poți încerca și această soluție pentru a vedea dacă te ajută.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇