Wake up, Europe! Alegerea României

Wake up, Europe! Alegerea României
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Discursul lui JD Vance la Munchen a fost primit în România fie cu văicăreala apocaliptică, fie cu entuziasm isteric, ambele la fel de nejustificate și provinciale la o analiză mai atentă a cui a vorbit și de ce a vorbit.

Noua administrație Trump este în momentul de grație când testosteronul puterii a depășit limita maximă, dincolo de care umflarea capului este iminentă. După cum spunea Vance în Germania, în oraș e un nou șerif care face tot ce îi stă în putință să și marcheze puterea în cea mai propice perioadă a mandatului. Mai mult decât atât, acest șerif are și niște polițe de plătit.

Iar meciul lui Trump nu este cu România, este cu UE, pe care vrea să se răzbune pentru relația foarte bună cu Biden, dar care reprezintă și un rival economic care trebuie îngenuncheat.

Trump a ieșit la cumpărături, Groenlanda, Canada, rezervele Ucrainei, și ce nu poate primi de bună voie e dispus să ia cu forța șantajului. Iar obiectivul principal, în mod evident, nu este prosperitatea SUA.

Tot ce face acum ar putea avea consecințe rele asupra economiei americane, pe care le și recunoaște că pe o etapă necesară a MAGA. Izolată, cu parteneri fragili, în parteneriat doar cu Putin, SUA nu are cum să fie ea însăși prosperă.

Ceea ce promovează Trump acum este interesul personal și al oligarhilor din jurul lui care au pus mâna pe SUA, în frunte cu neofascistul Musk.

În aceste condiții, ultimul interes al lui Trump este o Europă puternică. Dimpotrivă, are nevoie de o Europă fracturată, dezbinată, slabă, pe care să o domine și să o cumpere la bucată. Și ce metoda mai bună decât susținerea trumpiștilor din UE, idioții perfecți ai oricărui dictator?

Fix asta a făcut Vance la Munchen. Nu dă doi bani pe România, nu dă doi bani pe Georgescu, care, spre deosebire de lidera AfD, nu a primit niciun mesaj de susținere, nicio bezea de la Washington.

Vance a folosit exemplul României ca să lovească în UE, pentru a o putea acuza că încalcă democrația. Și împotriva administrației Biden, care a recunoscut la nivelul departamentului de stat intervenția Rusiei în alegerile din România.

A atacat cu adevăruri jumulite, cât timp o campanie ca a lui Georgescu nu avea cum să coste nici zero lei, nici câteva sute de mii de euro după cum spune Vance, ci milioane. Și da, milioane de euro pompate într-o campanie pot face diferența, mai ales dacă sunt investite în mijloace frauduloase.

Dar niciodată Trump și Vance nu s-au încurcat în detalii precum adevărul și consecvența.

Pentru Vance, Trump a fost la un moment dat Hitler însuși, campania lor a fost o colecție de minciuni și tâmpenii colosale, adecvate unui popor care nu excelează la cultură generală, iar acum Trump continuă să spună prostii pe bandă rulantă, precum aceea că Noua Zeelandă e o țară din lumea a treia în rând cu Congo, probabil e convins că e o țară africană.

Cer creșterea cheltuielilor pentru apărare, dar încurajează trumpiștii care vor să le ducă spre zero, ca în România. Se tăvălesc de grija vieților pierdute în Ucraina, dar îl validează pe Putin și ar mai sacrifica vreo câteva mii în schimbul resurselor speciale ale țării sub asediul satrapului.

Dar când ești noul șerif cu pistoalele la brâu, simți că îți poți permite orice.

În plus, Trump e tranzacțional prin excelență. Dacă Bruxelles-ul i-ar da mâine ce vrea, dacă ar face ușoară viața oligarhilor lui în frunte cu Musk, nu există niciun dubiu că trumpiștii ar fi aruncați la gunoi, ar deveni antidemocratici și Ursula s-ar poza cu Trump pe peluză. Singurul principiu al acestui om, de altfel foarte simplist și primitiv, este Trump first.

În plus, oricâte probleme are UE, oricâte probleme are România, e totuși greu să iei lecții despre democrație, despre stat de drept, de la un infractor condamnat, instigatorul la cel mai teribil episod din istoria recentă a SUA, asaltul asupra Capitoliului, care și-a început mandatul hăcuind fără nicio judecată toți magistrații care au avut un rol în anchetarea lui.

Că o comparație, ce am fi zis dacă Iohannis ar fi evacuat din sistem toți judecătorii care au pronunțat hotărârile ce l-au lăsat fără casa perlă a averii? Dacă Băsescu ar fi evacuat magistrații care i-au anchetat și condamnat fratele?

America însăși este într-o criză morală și a realei democrații, așa că numai să dea lecții nu este acum bună.

Este evident că suntem într-o criză profundă, dar ea are, că orice criză, și oportunități majore de a o depăși mai puternici.

Am înțeles văicăreala, dar ajunge! De acum Europa trebuie să internalizeze că relația cu SUA a intrat într-o nouă etapă, una în care un Washington primitiv, tranzacțional și autosuficient nu mai este un partener cu adevărat de încredere.

Da, a fost vina europenilor că au mizat prea mult pe America și pe undeva are și Trump dreptate când reproșează europenilor că se bazează prea mult pe eforturile militare ale SUA. Cam cum se bazau prea mult pe gazele din Rusia.

Este momentul strângerii rândurilor, momentul ca Europa să-și conștientizeze problemele, pentru că le are și să astupe breșele. Chiar dacă nu e în cea mai bună stare politică și, mai ales a lidershipului, Europa are sofisticarea, experiența, vechimea ca a vinului bun, ca resurse esențiale pentru a-și reveni.

Reuniunea convocată rapid de președintele Macron e un bun început. Cum românii oscilează între complex și excepționalism, absența noastră de la Paris a fost privită ca o nenorocire.

Nu e o fericire, cu siguranță, dar nici un capăt de lume. Este, cel mai probabil, consecința interimatului de la vârful statului român, combinată cu debilitatea cronică a politicii externe românești din ultimii mulți ani. Prima se va corecta la alegeri, a doua ar trebui să devină o prioritate imediat.

Surse diplomatice au declarat, de altfel, pentru SpotMedia.ro că se lucrează la o continuare a întâlnirii de la Paris, cu România și țările baltice. Iar temele care vor fi discutate luni vor fi trimise spre consultare și României.

Dar în mod cert la masa restrânsă europeană nu vom ajunge cu un președinte antiUE și proPutin. Într-un fel, votul de pe 4 -18 mai va fi despre direcția României. Vrem să rămânem parte a unei Europe care are nevoie de reforme și regăsire, una în care UK dorește să revină? 

Calin Georgescu a anunțat oficial la Realitatea TV că nu ne mai vrea acolo. Nu avem decât a alege.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇