FT scrie că declarațiile dure ale lui JD Vance la adresa României îl încurajează pe candidatul pro-Putin

FT scrie că declarațiile dure ale lui JD Vance la adresa României îl încurajează pe candidatul pro-Putin
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Criticile dure ale vicepreședintelui SUA, JD Vance, la adresa României încurajează demersul unui candidat pro-Putin de a deveni următorul președinte al României, scrie Financial Times, după declarațiile de la Conferința de Securitate de la Munchen.

Călin Georgescu, un ultranaționalist care îl admiră și îl imită pe președintele rus, a fost surpriza primului tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie. Curtea Constituțională a anulat alegerile, după ce serviciile de informații au raportat o creștere neobișnuită a activității pe rețelele sociale și o campanie sofisticată, despre care se crede că a fost orchestrată de Moscova, scrie Financial Times.

Vance a declarat vineri, la Conferința de Securitate de la München, că decizia de a anula scrutinul s-a bazat „pe suspiciuni șubrede ale unui serviciu de informații și pe o presiune enormă din partea vecinilor continentali ai României”.

„Argumentul a fost că dezinformarea rusă a afectat alegerile din România”, a spus Vance. „Puteți considera că este greșit ca Rusia să cumpere reclame pe rețelele sociale pentru a influența alegerile. Și noi credem asta... Dar dacă democrația voastră poate fi distrusă cu câteva sute de mii de dolari cheltuiți pe reclame digitale dintr-o țară străină, atunci nu era foarte puternică de la bun început.”

Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că țara „rămâne un apărător al valorilor democratice pe care Europa le împărtășește cu SUA” și că autoritățile „sunt hotărâte să organizeze alegeri libere și corecte” în luna mai, când scrutinul prezidențial urmează să fie reluat.

Financial Times punctează că „autoritățile române s-au confruntat cu dificultăți în explicarea modului în care a fost desfășurată operațiunea de influență rusească și cine a finanțat-o. Poliția a percheziționat apartamentul șefului de cabinet al lui Georgescu la începutul acestei săptămâni. Nicio acuzație penală nu a fost formulată împotriva politicianului, care a declarat că nu a cheltuit niciun ban pentru campania sa electorală extrem de reușită, desfășurată, potrivit lui, exclusiv de voluntari”.

Publicația menționează și reacția lui Călin Georgescu, cel care a afirmat că Vance a scos la lumină „abuzurile împotriva democrației din România și Europa” și a susținut că „Curtea Constituțională nu dă doi bani pe democrație, demnitate și parteneriate strategice” sau pe declarațiile lui Vance.

Fost inginer agronom devenit diplomat, Georgescu se autointitulează „președintele ales” și ocupă primul loc în sondajele de opinie pentru scrutinul reluat.

Curtea Constituțională i-ar putea invalida candidatura, dar, spun analiști citați de Financial Times, comentariile lui Vance complică semnificativ un astfel de demers.

„Va exista o presiune uriașă asupra Curții în momentul în care va analiza candidatura lui Georgescu”, a declarat Costin Ciobanu, cercetător la Universitatea Aarhus. „Această decizie va genera multă emoție și o reacție amplificată, dacă candidatura lui Georgescu este respinsă.”

Declarațiile lui Vance reprezintă „o lovitură suplimentară pentru politicienii mainstream”, pe fondul unei serii de scandaluri și al demisiei fostului președinte Klaus Iohannis, care a evitat astfel procedura de suspendare, a explicat Ciobanu.

Discursul vicepreședintelui american „rezonează cu o parte semnificativă a publicului român”, a adăugat el. „Avem nevoie de o democrație mai puternică, iar pentru asta este necesară transparență și o investigație completă a ceea ce s-a întâmplat în decembrie.”


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇