Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă, la Conferința de Securitate de la Munchen, că „a sosit momentul pentru crearea unei armate europene” și a avertizat că Ucraina nu va accepta niciodată „înțelegeri făcute pe la spatele nostru”. Prezența și discursul său au fost puternic aplaudate de cei prezenți.
Discursul lui Volodimir Zelenski, de la min 12:30.
„Armata noastră singură nu este suficientă, avem nevoie de sprijinul vostru”, a spus el.
Kievul are informații clare potrivit cărora Rusia plănuiește să trimită trupe în Belarus în această vară, sub pretextul unor exerciţii de antrenament, a mai spus Zelenski, potrivit Reuters.
„Vă îndemn să acționați pentru binele vostru. Dacă Rusia lansează un atac sau o operațiune sub steag fals, sunt armatele voastre pregătite?”, a întrebat președintele ucrainean.
Armele ar trebui să fie produse integral în Europa, a spus Zelenski, adăugând că „Europa trebuie să își decidă propriul viitor”.
Zelenski a mai afirmat că trupele nord-coreene care luptă în Ucraina învață „războiul modern”.
Zelenski: Ucraina nu va accepta niciodată „înțelegeri făcute pe la spatele nostru”
„Nu vom accepta niciodată înțelegeri făcute pe la spatele nostru, fără implicarea noastră”, a declarat Zelenski în fața liderilor prezenți la Conferința de Securitate de la München.
Președintele ucrainean a subliniat că nu va renunța la obiectivul aderării Ucrainei la NATO și dacă Ucraina nu va obține statutul de membru al alianței, ar trebui create condițiile pentru a construi „un alt NATO în Ucraina”. De asemenea, el a subliniat că, în prezent, „cel mai influent membru NATO pare să fie Vladimir Putin”.
În plus, Zelenski a avertizat sâmbătă că nu va accepta „un acord de încetare a focului fără garanții reale de securitate” și a insistat că nu ar trebui luate decizii privind încheierea războiului fără implicarea Kievului și a Europei, în contextul în care Statele Unite presează pentru deschiderea unor negocieri cu Moscova.
„Nicio decizie în privința Ucrainei fără Ucraina, nicio decizie despre Europa fără Europa. Europa trebuie să aibă un loc la masă”, a declarat Zelenski la Munchen, citat de AFP.
Reuters adaugă că Zelenski le-a spus liderilor prezenți la conferință că ar fi „periculos” ca președintele american Donald Trump să se întâlnească cu președintele rus Vladimir Putin înainte să se întâlnească cu el.
Președintele american Donald Trump a vorbit despre posibilitatea unui acord bilateral între Washington şi Moscova pentru a pune capăt războiului din Ucraina, însă ulterior a precizat că și Ucraina va fi implicată în negocierile de pace.
Liderii mondiali încearcă zilele acestea, la Conferința de securitate de la Munchen, să stabilească un cadru general pentru începerea negocierilor de pace în Ucraina și să analizeze celelalte provocări importante ale politicii externe și de securitate din acest an.
Scopul principal a fost însă deturnat, vineri, în prima zi a Conferinței, de discursul agresiv al vicepreședintelui SUA, JD Vance.
În intervenția sa, Vance a pus la îndoială funcționarea democrațiilor în Europa și a trasat prioritățile pe care ar trebui să le aibă europenii, cum ar fi rezolvarea migrației ilegale.
Exemplul pentru degradarea democrației în Europa au fost alegerile prezidențiale din România, despre care Vance a spus că au fost anulate pe baza unor „suspiciuni șubrede” și „presiuni enorme”.
- Tensiuni la conferința de securitate de la Munchen. Vance îi șochează pe liderii europeni: „Există un nou șerif în oraș"
- Vicepreședintele SUA JD Vance critică anularea alegerilor din România pe baza unor „suspiciuni șubrede" și „presiuni enorme"
„Există un nou șerif în oraș”, le-a transmis Vance celor prezenți, referindu-se la președintele american Donald Trump. „S-ar putea ca SUA să nu fie de acord cu opiniile voastre, dar ne vom lupta pentru dreptul vostru de a le prezenta”, a mai spus el.
Volodimir Zelenski s-a întâlnit vineri și separat cu vicepreședintele SUA, JD Vance. Ulterior, președintele ucrainean a declarat că a fost o discuție „bună”, dar „trebuie să mai discutăm, să lucrăm mai mult și să pregătim un plan să-l oprim pe Putin”.
Și JD Vance a zis că a avut „o discuție bună” și a anunțat că vor urma și altele, „în zilele, săptămânile și lunile următoare”. El a subliniat că obiectivul SUA este obținerea unei „păci durabile” în Ucraina, „o pace care să nu readucă un conflict în Europa de Est peste câțiva ani”.