În ziua 1087 de război o dronă a lovit acoperișul de protecție al centralei nucleare de la Cernobîl.
În cursul nopții s-a auzit o explozie, urmată de un incendiu, la noul sarcofag care protejează rămășițele reactorului 4. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a transmis că flăcările au fost stinse, iar nivelurile de radiații din interior și din exterior rămân normale și stabile. AIEA continuă să monitorizeze situația.
Moscova a respins acuzațiile Ucrainei conform cărora o dronă rusă încărcată cu explozivi ar fi avariat serios noaptea trecută structura care previne scurgerile de radiații la centrala nucleară de la Cernobîl. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că nu are informații exacte despre incident.
Rusia a lansat noaptea trecută peste 130 de drone asupra Ucrainei, dar numai două și-au atins ținta.
Trupele nord-coreene au înregistrat 4.000 de victime pe frontul din Kursk. Două treimi sunt morți, ceilalți răniți, a declarat azi Volodimir Zelenski la Conferința de Securitate de la Munchen.
Pe plan diplomatic, încep primele discuții pentru pace. Deși Donald Trump a anunțat că vineri va avea loc o reuniune la München între oficiali cu rang înalt din Rusia, Ucraina și Statele Unite, Kremlinul a anunțat că nu trimite reprezentanți, iar Kievul că nu intenționează să stea la masă cu rușii.
Chiar dacă pierderile teritoriale ale Ucrainei ar fi specificate într-un acord de pace, acest lucru nu ar echivala cu recunoașterea lor din partea Statelor Unite, a declarat Keith Kellogg, emisarul special al președintelui american Donald Trump pentru Ucraina și Rusia.
Iar vicepreședintele american JD Vance a declarat că SUA ar putea viza Moscova cu sancțiuni și potențiale acțiuni militare, dacă Putin nu este de acord cu un acord de pace cu Ucraina, care garantează independența Kievului pe termen lung. Kremlinul a reacționat, cerând clarificări de la Washington.
Fostul ministru de Externe ucrainean Dmitro Kuleba a afirmat că poziția de negociere a Kievului cu Rusia este afectată negativ de abordarea noii administrații de la Washington. Ucraina e subestimată, dar nu va renunța ușor, a spus el.
Iar un oficial ucrainean și alte trei surse au dezvăluit ce i-a transmis Volodimir Zelenski lui Donald Trump în convorbirea lor telefonică: Putin se preface că vrea un acord de pace, „îi este frică de tine". Trump a recunoscut că s-ar putea să fie așa cum spune Zelenski, dar a considerat că Putin este serios în privința perspectivelor păcii. La finalul discuției, Trump i-a dat lui Zelenski numărul personal de telefon mobil și i-a spus că îl poate contacta direct.
Situația pe front
- Explozie la Cernobîl - O dronă rusească a lovit acoperișul de protecție al centralei nucleare de la Cernobîl, a anunțat vineri dimineață Volodimir Zelenski, numind atacul "o amenințare teroristă pentru întreaga lume", relatează Kiev Independent. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a transmis că în cursul nopții s-a auzit o explozie, urmată de un incendiu, la noul sarcofag care protejează rămășițele reactorului 4, informează Reuters. AIEA a transmis că personalul de securitate la incendiu și vehicule au răspuns în câteva minute și nu au fost raportate victime. "Nivelurile de radiații din interior și din exterior rămân normale și stabile. AIEA continuă să monitorizeze situația", a adăugat agenția. Aflată la 140 km nord de Kiev, centrala de la Cernobîl, unde în 1986 a avut loc cel mai grav accident nuclear din istorie, a fost ocupată pentru scurt timp de trupele ruse la începutul invaziei.
- Kremlinul zice că nu știe nimic - Kremlinul a respins vineri acuzațiile Ucrainei conform cărora o dronă rusească încărcată cu explozivi ar fi avariat serios noaptea trecută o structură care previne scurgerile de radiații la centrala nucleară de la Cernobîl, în nordul Ucrainei, calificându-le drept "o provocare", transmite Reuters. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu are informații exacte despre incident, dar că Rusia nu atacă infrastructura nucleară. "Militarii ruși nu fac asta. Din acest motiv, orice afirmație că așa s-au întâmplat lucrurile nu corespunde realității", a insistat Peskov, în briefingul său de presă zilnic, citat de EFE.
- Atac masiv cu drone - Rusia a lansat noaptea trecută 133 de drone asupra Ucrainei, dar 131 nu și-au atins ținta. 73 au fost doborâte în 11 regiuni, iar 58 au dispărut de pe radar, au anunțat Forțele Aeriene ale Ucrainei. În regiunile Kiev, Sumî, Cernigău, Odesa și Harkov au fost raportate pagube în urma atacului.
- Nord-coreenii au fost măcelăriți în Kursk - Trupele nord-coreene au suferit 4.000 de victime pe frontul din Kursk. Două treimi din aceștia au fost uciși, a declarat azi Volodimir Zelenski la Conferința de Securitate de la Munchen. "Înțelegem că pierderile lor sunt de peste patru mii. Cred că două treimi au murit", a adăugat el. Datele prezentate de Zelenski depășesc mult estimarea din 13 ianuarie a Serviciului Național de Informații (NIS) din Coreea de Sud, care spunea că cel puțin 300 de soldați nord-coreeni au fost uciși și alți 2.700 au fost răniți. Potrivit Kievului, până la 12.000 de soldați nord-coreeni au fost dislocați în Kursk toamna trecută pentru a sprijini forțele ruse în contracararea incursiunii ucrainene.
Încep discuțiile pentru pace
- Reuniune SUA-Rusia-Ucraina la Munchen - Donald Trump a anunțat că vineri va avea loc o reuniune la München între oficiali cu rang înalt din Rusia, Ucraina și Statele Unite. Kievul nu intenționează, însă, să stea la masă cu rușii. Detalii AICI.
- Paradoxul lui Kellogg - Chiar dacă pierderile teritoriale ale Ucrainei ar fi specificate într-un acord de pace, acest lucru nu ar echivala cu recunoașterea lor din partea Statelor Unite, a declarat emisarul special al președintelui american Donald Trump pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, joi, într-un interviu pentru Fox News. "Cred că va exista un anumit acord cu privire la o potențială pierdere a teritoriului. Dar, uitați, nu trebuie să recunoști (pierderea)", a spus Kellogg. El a sprijinit, de asemenea, punctul de vedere al secretarului american al Apărării, Pete Hegseth, potrivit căruia restabilirea granițelor Ucrainei din 2014 ar fi "un obiectiv nerealist" și că prioritatea administrației Trump este de a pune capăt războiului cât mai curând posibil.
- Vance amenință Rusia cu sancțiuni și acțiuni militare - Vicepreședintele american JD Vance a declarat că SUA ar putea lovi Moscova cu sancțiuni și potențiale acțiuni militare, dacă Putin nu este de acord cu un acord de pace cu Ucraina care garantează independența Kievului pe termen lung. "Există instrumente economice de influență, există, desigur, instrumente militare de influență" pe care SUA le-ar putea folosi împotriva lui Putin, a declarat Vance într-un interviu publicat joi de Wall Street Journal.
- Moscova nu-l înțelege pe Vance - Rusia a cerut vineri explicații de la SUA după amenințarea cu sancțiuni și eventuale acțiuni militare formulată de către vicepreședintele J.D. Vance, transmit Reuters și EFE. "Este vorba despre un element și o poziție nouă pe care nu le auzisem înainte. Ne așteptăm la explicații suplimentare în timpul viitoarelor contacte", a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.
- Kuleba îl critică pe Trump - Fostul ministru de Externe ucrainean Dmitro Kuleba a afirmat că poziția de negociere a Kievului cu Rusia este afectată negativ de abordarea noii administrații de la Washington. "Declarațiile făcute de președintele SUA Donald Trump și administrația sa compromit obiectivul suprem al negocierilor și soluția pe care o caută președintele Trump", a declarat Kuleba pentru agenția de presă germană DPA, la Berlin. "Ucraina nu va renunța ușor. Țara va fi capabilă să se apere până în vară cu armele care îi sunt livrate în prezent și cu cele pe care le produce singură. Credeți-mă, Ucraina a fost subestimată și continuă să fie subestimată. Cu toate problemele și greutățile pe care le îndurăm, Trump subestimează capacitatea și hotărârea Ucrainei de a se apăra", a încheiat fostul ministru.
- Macron nu vrea o capitulare - Emmanuel Macron a avertizat împotriva unei păci care ar echivala cu o "capitulare" a Ucrainei, într-un interviu pentru Financial Times publicat vineri. "O pace care este o capitulare reprezintă o veste proastă pentru toată lumea", i-a atras el atenția președintelui american. "Singura întrebare în prezent este dacă președintele Putin este dispus în mod sincer, durabil, sustenabil, să înceteze focul pe această bază", a insistat șeful statului francez. Emmanuel Macron a mai subliniat că "doar" Ucraina ar putea "negocia cu Rusia" în chestiuni legate de suveranitatea și integritatea sa teritorială. Președintele francez a mai insistat ca europenii să fie la masa negocierilor.
Alte informații relevante
- Ce i-a spus Zelenski lui Trump - Volodimir Zelenski i-a spus lui Trump la telefon că Putin se preface că vrea un acord de pace. "Îi este frică de tine", i-a zis el președintelui american, relatează Axios, citând un oficial ucrainean și alte trei surse. Trump a recunoscut că s-ar putea să fie așa cum spune Zelenski, dar a considerat că Putin este serios în privința perspectivelor păcii, au spus două surse. "Vom ști în curând", a conchis Trump. La finalul discuției, Trump i-a dat lui Zelenski numărul personal de telefon mobil și i-a spus că îl poate contacta direct, a spus o sursă. Donald Trump a avut miercuri apeluri separate cu Zelenski și Putin, spunând ulterior că ambii lideri vor să pună capăt războiului. "Mesajul lui Zelenski către Trump a fost 'aveți o pârghie asupra lui Putin'", a declarat pentru Axios o sursă familiarizată cu apelul. Alte surse descriu discuția care a durat peste o oră drept pozitivă.
- Trump propune un acord nuclear cu Rusia și China - Președintele american dorește să discute cu China și Rusia pe tema reducerilor cheltuielilor pentru apărare de către cele trei puteri, pledând în același timp pentru reintegrarea Moscovei în G7, care va deveni din nou G8. Detalii AICI.
- Mii de drone cu AI din Germania - Ucraina urmează să primească 6.000 de drone de atac HX-2 cu inteligență artificială de la firma de tehnologie de apărare Helsing din Munchen. HX-2 e o dronă de precizie cu propulsie electrică, cu o rază de acțiune de până la 100 km, iar inteligența artificială o ajută să reziste la bruiaj, scrie Kiev Independent. În noiembrie compania germană s-a angajat să livreze alte 4.000 de drone de tip HF-1.