Donald Trump a anunțat că va avea loc „o reuniune la München mâine” (vineri – n.red.) între oficiali cu rang înalt din Rusia, Ucraina și Statele Unite.
„Rusia va fi acolo împreună cu oameni de-ai noștri. Este invitată și Ucraina. Nu știu exact cine va reprezenta fiecare țară, dar vor fi oficiali cu rang din Rusia, Ucraina și Statele Unite”, le-a declarat președintele american jurnaliștilor în Biroul Oval.
Însă Kievul nu intenționează să participe la o reuniune cu oficialii ruși, scrie AFP.
"O poziție comună convenită (cu aliații Kievului) trebuie să fie pe masă pentru o conversație cu rușii. (…) Momentan nu este nimic pe masă. Nu sunt avute în vedere discuții cu rușii", a declarat presei Dmitro Litvin, consilier al lui Volodimir Zelenski.
Președintele a declarat anterior că Ucraina nu va accepta să îi fie decisă soarta în lipsă printr-un acord între Moscova și Washington. El a cerut ca Europa să primească un loc la masa negocierilor pentru încheierea războiului provocat de invazia rusă, după ce Donald Trump și Vladimir Putin au anunțat miercuri în urma unei discuții telefonice inițierea acestor negocieri.
Ucraina plăteşte în minerale
Pe de altă parte, secretarul de Stat american, Marco Rubio, speră să ajungă la un acord privind resursele minerale care ar permite să se recupereze, parţial, ajutorul furnizat de SUA Ucrainei cu scopul de a finanţa războiul împotriva Rusiei.
"O parte din aceşti bani vor servi la recuperarea miliardelor de dolari care au fost cheltuite în această ţară", a spus el, într-un interviu la radio.
În timp ce o altă "parte (...) va fi reinvestită în Ucraina pentru a reconstrui tot ce a fost distrus", a adăugat şeful diplomaţiei de la Washington.
Administraţia americană a declarat miercuri că Ucraina ar urma să cedeze teritorii, Marco Rubio adăugând că Statele Unite au "un interes în independenţa pe termen lung" a ţării.
"Sper că vom avea în curând veşti despre acest subiect: posibilitatea de a stabili un parteneriat cu Ucraina - o societate mixtă sau ceva de genul - pentru drepturile sale miniere, toate resursele naturale pe care le are", a spus el.
Donald Trump, care critică de multă vreme ajutorul american trimis Ucrainei de la începutul războiului cu Rusia, a lăsat să se înţeleagă la începutul acestei luni că doreşte un acord privind accesul la resursele minerale ucrainene, ca o condiţie pentru continuarea sprijinului SUA.
Ucraina posedă importante resurse de litiu şi titan care sunt esenţiale pentru tehnologiile avansate, mai ales pentru industria aerospaţială şi maşinile electrice.