Garanțiile de securitate sunt esențiale pentru o pace durabilă în Ucraina. Statele Unite au clarificat acum că nu vor fi garantul acestei securități. Prin urmare, liderii europeni se confruntă cu o alegere clară. Dacă doresc pace, trebuie să investească în armatele lor pentru a o menține. Dacă Ucraina este înfrântă, amenințarea pentru Europa va deveni acută, scrie The Guardian, într-o analiză a situației actuale de pe front și a variantelor care ar putea pune capăt războiului.
După trei ani de la tentativa Rusiei de a ocupa și anexa Ucraina, țara continuă să opună o rezistență feroce. Rusia suferă peste 1.500 de pierderi pe zi și avansează doar lent. Totuși, și armata ucraineană este supusă unei presiuni imense. Pe măsură ce se fac primele mișcări către o soluție negociată, este esențial ca sprijinul militar să fie menținut. Dacă Vladimir Putin crede că își poate atinge obiectivele prin forță, va negocia, dar nu va înceta să lupte, se arată în analiza The Guardian.
Strategia Rusiei
Astăzi, scrie publicația britanică, abordarea Rusiei se bazează pe trei componente esențiale: infanterie, bombe planante și drone FPV (first-person-view). Infanteria rusă avansează continuu în grupuri mici pentru a amenința pozițiile ucrainene. Ucrainenii se concentrează pe eliminarea atacatorilor pe o distanță de aproximativ 10 km în fața pozițiilor lor, pentru a reduce dimensiunea unităților rusești cu care trebuie să lupte direct.
Rușii au avut dificultăți în a câștiga teren, în mare parte din cauza scăderii continue a calității infanteriei lor, determinată de pierderile mari suferite pe parcursul anului 2024. Însă această tactică expune trupele ucrainene la celelalte capacități ale Rusiei.
The Guardian subliniază că cea mai letală armă din arsenalul Rusiei în prezent este bomba planantă. Rușii folosesc bombe planante ghidate cu precizie, lansate de avioane rusești aflate la 40-70 km în spatele frontului, având suficientă putere explozivă pentru a prăbuși tranșee sau a distruge complet clădiri.
Pentru a evita să fie uciși în tranșee, ucrainenii trebuie să se disperseze, astfel încât o echipă de opt soldați ajunge să apere o zonă de 70-200 m. Cu atât de puțini apărători pe fiecare sector al frontului, devine dificil pentru soldați să se odihnească și să fie realimentați.
Realimentarea este amenințată de dronele și artileria Rusiei. Rusia a ajuns din urmă Ucraina în utilizarea dronelor FPV și a inovat prin folosirea dronelor FPV ghidate prin fibră optică, care sunt imune la războiul electronic. Acestea sunt folosite pentru a vâna trupele și vehiculele ucrainene aflate în spatele liniei frontului, unde Ucraina înregistrează acum aproximativ 50% din pierderile sale.
Combinate cu artileria rusă, aceste tactici fac extrem de periculoasă aprovizionarea pozițiilor de luptă sau evacuarea răniților. Medicii ucraineni trebuie să ghideze soldații prin radio pentru efectuarea unor proceduri, deoarece este prea periculos să ajungă fizic la tranșee.
Această combinație de sisteme forțează treptat Ucraina să cedeze teren. Chiar dacă Rusia suferă mai multe pierderi, are masa critică necesară pentru a continua acest tip de luptă de uzură încă un an.
Raportul de forțe și scenariile posibile
Forțele ruse care atacă Ucraina numără în prezent 580.000 de soldați. Rușii au recrutat 400.000 de militari în 2024, în timp ce Forțele Armate ale Ucrainei apără un front de 1.200 km cu mai puțin de 200.000 de trupe. Pe baza acestui raport de forțe, Putin crede că poate pur și simplu să lupte mai mult timp decât Ucraina poate susține efortul.
Deși în prezent Rusia are un avantaj militar, acest avantaj este fragil. Armata rusă subperformează masiv, în principal din cauza calității slabe a infanteriei și a lipsei de coordonare la nivel tactic. Deși Rusia reușește să pătrundă în liniile de apărare ucrainene, nu este capabilă să exploateze aceste breșe.
Principalele scenarii prin care Rusia ar putea obține o victorie militară, scrie The Guardian, sunt fie ca Ucraina să ajungă într-un punct în care nu mai are suficiente trupe pentru a apăra întregul front, permițând Rusiei să ocolească unitățile ucrainene, fie ca partenerii Ucrainei să înceteze furnizarea de arme suficiente pentru ca țara să poată continua lupta. Contracararea acestor scenarii necesită măsuri atât din partea Kievului, cât și a partenerilor săi.
Strategia Ucrainei
Președintele Zelenski a început să abordeze această problemă oprind crearea de noi unități și formând corpuri de armată, menite să comande mai multe brigăzi, astfel încât unitățile cu experiență să poată fi retrase temporar de pe linia frontului, să primească recruți noi și să îi antreneze, înainte de a reveni în luptă. O altă funcție esențială a acestei reforme este de a oferi veteranilor ucraineni șansa de a se odihni.
Alte măsuri care ar putea îmbunătăți semnificativ moralul trupelor includ creșterea plăților și compensațiilor pentru familii, precum și furnizarea de mijloace eficiente pentru a contracara amenințarea bombelor planante. Acest aspect ar trebui să fie o prioritate pentru partenerii Ucrainei.
Dacă Ucraina își poate remedia procesul de generare a forțelor, orizontul de timp pentru o victorie militară rusă ar putea fi prelungit semnificativ.
În aceste condiții, balanța de putere ar putea înclina în defavoarea Moscovei, iar Rusia ar putea fi nevoită să-și schimbe strategia. În loc să încetinească negocierile pentru a câștiga timp să distrugă armata ucraineană, rușii ar putea chiar să preseze pentru un armistițiu.
Dar Ucraina s-ar afla atunci într-un pericol imens. Ar trebui să organizeze alegeri – care vor fi controversate. Trupele vor dori să fie demobilizate și să își vadă familiile. Însă Rusia nu va demobiliza, iar odată ce nu va mai suferi pierderi grele, industria sa va începe să-și reînarmeze forțele.
Riscul ar fi ca Moscova să destabilizeze Ucraina din interior, să îi paralizeze economia amenințând cu reluarea ostilităților și apoi să atace din nou, când Ucraina va fi mult mai slabă.
Poziția aliaților europeni - determinantă
Din cauza acestei amenințări constante, chiar și în eventualitatea unui armistițiu, președintele Zelenski a subliniat că garanțiile de securitate sunt esențiale pentru o pace durabilă.
Statele Unite au clarificat acum că nu vor fi garantul acestei securități. Prin urmare, liderii europeni se confruntă cu o alegere clară.
Dacă doresc pace, trebuie să investească în armatele lor pentru a o menține. Dacă Ucraina este înfrântă, amenințarea pentru Europa va deveni acută.
Asigurarea victoriei Ucrainei necesită, de asemenea, investiții în capacitatea industrială pentru a o susține. Europa are banii necesari. Rămâne de văzut dacă Marea Britanie și ceilalți parteneri europeni ai Ucrainei au voința de a-i cheltui.