Gabriela Firea a reușit performanța, depășită doar de Liviu Dragnea, de a acumula un capital de ură atât de mare încât alegerile să devină despre ea. Pe 27 septembrie destul de puțini s-au dus să îi dea lui Nicușor Dan un vot pozitiv, de reală încredere.
Toți cei cu care am vorbit eu l-au votat împotriva Gabrielei Firea. Așa cum anul trecut la prezidențiale l-au votat pe Klaus Iohannis și unii pesedişti (atunci a fost mai mult rușine, nu ură, ce-i drept).
Luni, când Curtea de Apel Bucureşti a validat definitiv victoria lui Nicușor Dan, reacțiile de pe Facebook nu au fost în primul rând despre noul primar, ci tot despre Gabriela Firea, de ură.
Și ura aceasta a fost stârnită de faptul că Gabriela Firea a aruncat capitala României, o capitală UE, într-o stare de degradare similară pe alocuri ceaușismului târziu. Simbolul acestei degradări a fost lipsa apei calde, condamnarea la mizerie la propriu și la figurat.
Beneficiar al acestei aversiuni organice, Nicușor Dan poate spune că a avut un dublu noroc. Pe de-o parte, să câștige niște alegeri în care nu a fost locomotivă și nu a reușit să convingă decât 15% din totalul bucureștenilor cu drept de vot.
Pe de altă parte, așteptările nu sunt foarte sus. Până la urmă, ceea ce s-a dorit în primul rând a fost să plece Firea, ceea ce se întâmplă, și să revenim la o stare de normalitate în privința unor atribute de bază ale civilizației, începând cu apa caldă și căldură.
Dar norocul acesta nu este veșnic, mai precis va dura fix cât răbdarea bucureștenilor.
Îmbunătățiri imediate sunt practic imposibile cu excepția situației în care Gabriela Firea ar fi fost într-adevăr sabotată de Guvern, ceea ce eu nu cred. De altfel, nici Nicușor Dan nu pare a se aștepta la așa ceva și a început să vorbească deja despre iarna foarte grea care vine.
Și va fi grea. Da, probabil că dl Dan va avea parte de mult mai mult ajutor din partea Guvernului, mai ales dacă va presta politic în interesul PNL, dar infrastructura strecurătoare la propriu a RADET nu poate fi reparată rapid. Deci probabil că iarna viitoare va fi mai suportabilă pentru bucureșteni decât precedenta strict sub aspectul comunicării. Adică dl Dan le-ar putea explica mai respectuos și mai prompt bucureștenilor când vor crăpa țevile.
Dar cu o bună comunicare și cu realismul bucureștenilor care vor înțelege că nimeni nu are bagheta magică după dezastrul Firea, ar putea prelungi un an răbdarea bucureștenilor. Dar nu cred că mai mult, având în vedere că nervii sunt foarte întinși din cauza pandemiei.
Deci dl Dan va trebui să se apuce rapid și sistematic de treabă pentru că "n-o mai vedem pe Firea" nu va ține la infinit loc de apă caldă, căldură, trafic decent, poluare.
Este destul de complicat. Dl Dan nu vine având în spate o echipă de partid, cel puțin nu teoretic. Deci va trebuie să își facă singur aparatul cu care să preia controlul asupra unei primării împănate cu oamenii Gabrielei Firea. Ce tip de echipe știe să facă dl Dan îmi aduc de pe vremea Matei Păun, iubitorul de Putin cu afaceri la Moscova si Belarus, și Liviu Mihaiu, cel cu Delta.
Relația cu viceprimarul Vlad Voiculescu este, evident, mai degrabă proastă. După cum mi s-a tot spus din interiorul partidului, cei doi practic nu se suportă, nu sunt compatibili. De altfel, de o lună se pare că nu s-au văzut nici măcar o dată. O șansă pentru dl Dan ar fi ca Vlad Voiculescu să acceadă într-o funcție guvernamentală după alegeri.
În Consiliu, PNL și USR-PLUS sunt ca șoarecele și pisica, iar PMP este oricând dispus la orice tranzacție, cu oricine. În orice direcție va inclina dl Dan barca, inclusiv la constituirea echipei, cealaltă parte va începe represaliile.
PSD, cu cele mai multe mandate, va sta probabil la pânda să demaște înlocuirea clientelei PSD, cu clientela PNL, ceea ce nu mă îndoiesc că liberalii sunt pregătiți să înceapă.
Dacă USR-PLUS nu va intra la guvernare, nu mă îndoiesc că luptele cu liberalii în Consiliu vor fi o prelungire fidelă a ceea ce se va întâmplă în Parlament.
Dl Dan va trebui să dea dovadă de calități manageriale excepționale, pe care nu le-a vădit până acum, pentru a pilota cu succes prin acest hățiș de interese, rivalități, adversități și blaturi.
Și nu pot decât să sper că în capul domniei sale ideea despre ce, cum și când trebuie făcut e mult mai clara decât schiță de program din campanie. Îi spun schiță pentru nu pot numi altfel o declarație de bune intenții în care nu erau menționate decât doua cvasi-termene, extrem de largi.
Așa cum sper că dl Dan are o idee mai clară decât a vădit până acum despre rolul Primăriei în gestionarea pandemiei.
Sper ca dlui Dan să-i fie extrem de clar ceea ce a înțeles și a spus în interviul pentru SpotMedia.ro noul primar al Braşovului Alen Coliban: ”Alegerile nu le câștigi la urne, ci la finalul mandatului. Parte din misiunea mea e să-i conving și pe ceilalți 6 din 7, pe ceilalți 85%, că rezultatele pe care le voi obține sunt cele din care vom beneficia cu toții”.
Și sper asta nu pentru cariera dlui Dan, care îmi e indiferentă, ci pentru că un eventual eșec al domniei sale va readuce PSD la cârmă Bucureştiului peste 4 ani.