Cercetătorii au descoperit dovezi că strămoșii noștri făceau alcool încă de acum 10.000 de ani. E vorba despre berea de orez, una dintre primele băuturi alcoolice făcute de om.
Dovezile, constând în fragmente de ceramică antică, au fost descoperite în situl Shangshan din provincia Zhejiang, China.
„Aceste cioburi au fost asociate cu diferite tipuri de vase, inclusiv cele pentru fermentare, servire, depozitare, gătit și prelucrare", a declarat Jiang Leping de la Institutul Provincial Zhejiang de Relicve Culturale și Arheologie (ICRA) din China.
Mai mult, pe ceramică au fost găsite cantități mari de amidon de orez, particule de tărâţe şi fungi. Aceste indicii sugerează că vasele conțineau lichide fermentate pe bază de orez.
Au fost găsite mucegaiuri din genul Monascus, folosit pentru producerea, în antichitate, a berii de orez, o tehnică ce încă se practică în unele părţi ale Taiwanului. Analizele au mai relevat prezenţa unor cantități mici de alte cereale, ghinde şi crin.
Cât despre rămășițele de orez, acesta era clar domesticit, spun oamenii de știință, ceea ce înseamnă că se făcuse deja trecerea (sau era în curs) de la stadiul de vânători-culegători la cel de agricultori.
Autorii studiului au observat că momentul inventării acestei băuturi alcoolice coincide cu începutul Holocenului, o perioadă cu temperaturi mai ridicate şi umiditate crescută, ideale pentru proliferarea fungilor.
,,Aceste condiții ar fi putut conduce la un proces natural de fermentație, inițial apărut din întâmplare din cauza resturilor de orez mucegǎit", explică cercetătorii, citați de IFL Science.
Odată descoperite efectele psihoactive ale alcoolului, oamenii din cultura Shangshan ar fi replicat procesul, utilizând vase de ceramică pentru a spori producția.
Cel mai probabil licoarea era folosită în timpul ritualurilor religioase, se arată într-un studiu publicat de jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.
O echipă internațională de cercetători afirmă că aceste dovezi reprezintă cea mai veche dovadă cunoscută a tehnologiei de fermentare a alcoolului din orez în Asia de Est.