Previzibila explozie a dosarului Buzatu și prăbușirea DNA

Previzibila explozie a dosarului Buzatu și prăbușirea DNA

Impasul major în care se află dosarul Dumitru Buzatu nu este decât deznodământul previzibil al unui parcurs plin de erori și, în general, al degradării grave a DNA în mandatul lui Marius Voineag.

La finalul săptămânii trecute, apărea știrea că instanța Curții de Apel Iași a decis să elimine din dosar toate interceptările, dar și o declarație de martor din dosarul baronului PSD acuzat de luare de mita. Motivul este, din informațiile de până acum, lipsa unui mandat special pentru înregistrările realizate de colaboratori ai DNA.

Sigur, a rămas flagrantul, însă înregistrările erau esențiale pentru a dovedi că Dumitru Buzatu nu a primit banii ca împrumut, după cum susține, ci ca mită, după cum susține denunțătorul. Mită pentru ca Buzatu să deconteze lucrări neefectuate din fonduri europene, în baza unor acte false.

ADVERTISING

Și de aici, de fapt, cea mai mare problemă a acestui dosar, care l-ar fi doborât probabil, dacă nu o făceau interceptările fără mandat special.

De ce se văicărea Marius Voineag?

La câteva luni după deschiderea spectaculoasă a dosarului, șeful DNA a început să se plângă peste tot că Laura Codruta Kovesi vrea să-l preia la EPPO pentru a-și face cu el campanie la prezidențiale.

Disperarea văicărelii lui Voineag era atât de mare încât merita un pic verificată. Și o scurtă documentare a scos rapid la iveală că dosarul era, într-adevăr, de competența EPPO, pentru că mita fusese dată pentru fraudarea fondurilor europene cu un prejudiciu de 12 milioane de euro.

Screenshot-2024-10-27-195523

DNA s-a făcut că nu vede frauda, pe care a ignorat-o cu totul, și s-a dus numai după mită. Posibil pentru că la vârful PSD, dinozaurul de la Vaslui devenise o vulnerabilitate și trebuia executat. Ne aducem aminte că în nici 24 de ore de la flagrant, Ciolacu a convocat sâmbătă dimineață Biroul Politic Național și l-a exclus pe Buzatu de peste tot.

Sigur, DNA se poate apăra că a acționat tactic, că i-a acordat imunitate denunțătorului ca să pună mâna pe Buzatu. Dar imunitate pentru falsuri și o fraudă de 12 milioane de lei e greu de susținut.  

Știindu-se cu musca pe căciulă și competența în aer, Voineag și-a preconstituit, așadar, apărarea pentru cazul în care îi exploda dosarul – LCK e de vină pentru că are ambiții prezidențiale.

Apărarea nu a avut interes să invoce competența EPPO, mai dificilă decât DNA, și a tocat dosarul pe erori de procedură.

Se pare însă că expertul care ar fi trebuit să autorizeze lucrările nefăcute a sesizat EPPO pentru fraudă la fonduri europene și parchetul european a deschis și el un dosar pentru ceea ce DNA s-a făcut că nu vede.

Dezastrul epocii Voineag

De când salvatorul dlui Nicolae Ciucă, Marius Voieag, a devenit șef al DNA, prin înlăturarea cu mult prea rigidului și greu de manevrat Crin Bologa, parchetul anticorupție este într-un declin fără precedent.

Principala lui grijă au fost clasările. Au fost clasate dosare pe bandă rulantă, așa cum s-a întâmplat cu cel al achizițiilor SRI pentru care a fost eliminat din DNA șeful serviciului militar. Și dosarul achizițiilor de BMW-uri. Și dosarul ASF. Lista e foarte lungă.

Dosarele noi deschise sunt foarte subțiri și minate de vicii procedurale. Cel mai mare dosar al acestui an ar fi trebuit să fie cel a generalilor SRI, început în forță cu toate ecranele TV îngălbenite și cel puțin una dintre ele fiind ținută la curent în timp real cu fiecare mișcare.

Ce s-a întâmplat în dosar în aproape șase luni? Nimic, cu excepția faptului că judecătoarea Jderu a fost înlocuită intempestiv și extrem de dubios de la judecarea prelungirii controlului judiciar, după ce a dispus ca acuzații să fie lăsați să vadă conținutul dosarului despre care a aflat cu stupoare că este ținut secret față de ei de către procuroarea (fostă SIIJ) Iorga Moraru, devenită șefa I din DNA, în pofida avizului negativ al CSM.

Mai avem și dosarul cu panglici Nelu Tataru. Sigur că este imoral, de-a dreptul dezgustător, ca un om care căștiga mii de euro pe lună să aibă bucurii la câte o suta de lei, o găină sau niște ouă ale unui necăjt.

Dar a investi într-o asemenea speță munca a 4 investigatori sub acoperire și ore de percheziții este derizoriu pentru parchetul gândit să combată marea corupție, nu găinăriile.

Dar DNA a devenit parchetul găinăriilor, reglărilor de conturi și al albirilor prin clasări discrete, dezactivat prin șefi siguri.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇