Franța trimite primele 3 avioane de luptă Mirage 2000. Când ajung în Ucraina și cu ce rachete sunt dotate

Franța trimite primele 3 avioane de luptă Mirage 2000. Când ajung în Ucraina și cu ce rachete sunt dotate

Franța va livra Ucrainei primele trei avioane de luptă Mirage 2000-5 în primul trimestru al anului 2025.

Momentul de livrare ține cont de timpul necesar antrenării piloților și mecanicilor și pregătirii aeronavei, a scris publicaţia franceză La Tribune, citată de Kiev Independent.

Avioanele vor fi echipate cu capacități de lovire la sol, mai exact rachete cu rază lungă de acțiune SCALP/Storm Shadow și bombe franceze ghidate AASM Hammer.

ADVERTISING

Franța și Marea Britanie au furnizat anterior Kievului rachete SCALP și Storm Shadow care au o rază de acțiune de până la 250 de kilometri și au fost desfășurate cu succes împotriva țintelor militare rusești în Ucraina.

Mirage 2000 este o aeronavă multirol proiectată la sfârșitul anilor '70 și introdusă în uz în 1984.

Versiunea 2000-5 are sisteme radar îmbunătățite și poate transporta rezervoare de combustibil, mărindu-și foarte mult raza de acțiune.

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat planul pentru livrarea acestor avioane în Ucraina în luna iunie, spunând că Franța va oferi, de asemenea, instruire piloților și personalului ucrainean.

ADVERTISING

El nu a dezvăluit câte avioane intenționează să trimită Franța în total.

Mirage 2000-5 este un avion de luptă din a patra generație, ceea ce înseamnă că se află în aceeași clasă cu F-16 fabricat în SUA, pe care îl operează deja Forțele Aeriene ucrainene. Danemarca și Țările de Jos au fost primele țări care au livrat avioane F-16 Kievului, care sunt primele avioane de luptă occidentale din arsenalul Ucrainei.

Kievul așteaptă avioanele Mirage și alte aeronave F-16. Însă este în discuții şi pentru achiziționarea unor avioane suedeze Saab JAS 39 Gripen și Eurofighter Typhoon.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇