Statele Unite vor extinde o bază aeriană din Ungaria pentru a găzdui avioane de luptă cu capacitate nucleară, în cadrul eforturilor de întărire a flancului estic al NATO.
Contractele încheiate de guvernul american indică planuri de modernizare a bazei militare aeriene Kecskemét, situată la sud-estul Budapestei, arată un raport citat de The Telegraph.
Baza va găzdui probabil avioane tactice de luptă F-15 Eagle, fabricate în SUA, dar şi un număr necunoscut de avioane de sprijin A-10 Warthog și avioane de transport C-5 Galaxy.
F-15 este certificat pentru a transporta bombe nucleare gravitaționale B61-12, scrie cotidianul britanic.
În iulie 2021, Statele Unite au semnat un acord de implementare cu Ungaria care permite accesul armatei americane în baza aeriană Kecskemét, precum și în baza aeriană Pápa din vestul țării. Ulterior, în același an, un alt memorandum semnat la Budapesta a acordat SUA acces la garnizoanele Tata și Várpalota din Ungaria.
Washingtonul și Ungaria au încheiat în 2019 Acordul de cooperare în domeniul apărării, documentul-cadru pentru modernizarea forțelor armate ungare.
Armata americană și-a stabilit Comandamentul European în Germania și oferă capacități vitale țărilor continentale NATO, inclusiv logistică și informații. US Army deține opt garnizoane în Europa și și-a deschis garnizoana poloneză în martie 2023.
În primele luni ale războiului din Ucraina președintele american Joe Biden a ordonat ca încă 20.000 de militari americani să fie trimiși în Europa, Statele Unite desfășurând peste 100.000 de militari în Europa, notează Newsweek.
Decizia de extindere a bazei Kecskemét este în linie cu strategia NATO de întărire a flancului său estic și survine după ce Bruno Kahl, șeful Serviciului Federal de Informații al Germaniei, a declarat luni că Rusia va fi probabil capabilă să lanseze un atac împotriva NATO "cel mai târziu până la sfârșitul deceniului".
NATO construiește în România cea mai mare bază militară de pe continent, urmărind să-și consolideze capacitățile de la Marea Neagră pentru a contracara activitatea Rusiei în regiune.
Proiectul în valoare de 2,7 miliarde de dolari (2,5 miliarde de euro) vizează extinderea bazei aeriene Mihail Kogălniceanu, situată în apropiere de Constanţa. Potrivit Newsweek, noua unitate va avea un perimetru de aproape 32 km și se va întinde pe aproximativ 2.800 de hectare.
După încheierea lucrărilor, baza din Constanța va fi mai mare decât cea de la Rammstein din Germania, iar aici vor fi găzduiți aproximativ 10.000 de membri ai personalului NATO și familiile acestora.
NATO are și o serie de grupuri de luptă multinaționale în Europa de Est, dintre care unul este condus de SUA. Alianța a dublat numărul de grupuri de luptă și, implicit, trupele în regiune după februarie 2022.
Grupul de luptă din România este coordonat de Franța, iar Belgia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia și SUA contribuie cu forțe militare. Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu găzduiește în prezent aproximativ 5.000 de militari, cei mai mulți fiind soldați americani.