Jocul dublu pe care îl face Turcia pune în gardă NATO și UE: Ce urmărește Erdogan

Jocul dublu pe care îl face Turcia pune în gardă NATO și UE: Ce urmărește Erdogan

Turcia a început demersurile pentru a adera la BRICS, un bloc internațional din care fac parte țări precum Rusia, China și Iran. Turcia ar fi primul stat NATO care s-ar alătura acestui grup, dar analiștii spun că acest pas nu înseamnă că alianța nord-atlantică ar pierde un aliat.

Procesul pentru aderarea Turciei la grupul BRICS este în desfășurare, a declarat la începutul lunii septembrie un purtător de cuvânt al partidului de guvernământ din Turcia, AKP. „Președintele nostru a afirmat în mai multe rânduri că dorim să fim membri (ai BRICS)…. Solicitarea noastră cu privire la această problemă este clară. Acest proces este în desfășurare în acest cadru, dar nu există o dezvoltare concretă în acest sens”, a declarat Omer Celik, citat de Reuters.

Grupul BRICS, denumire creată din alipirea inițialelor în engleză ale Braziliei, Rusiei, Indiei, Chinei și Africii de Sud, își propune să contrabalanseze puterea politică și economică a statelor occidentale dezvoltate.

ADVERTISING

De la primele sale reuniuni informale, în 2006, când era cunoscut sub denumirea mai scurtă BRIC, blocul a crescut, iar astăzi include și țări precum Iran, Etiopia, Egipt și Emiratele Arabe Unite. Arabia Saudită a fost, de asemenea, invitată, dar un oficial al acestei țări a declarat în ianuarie că acest proces este în curs de realizare, notează Business Insider.

Erdogan caută un echilibru dificil

Dacă se va alătura acestui bloc, Turcia va fi primul stat NATO și candidat la UE aflat în această postură. Ar fi, însă, o mișcare ce ar complica legăturile Ankarăi cu Occidentul și ar ridica întrebări asupra atașamentului Turciei față de alianța militară.

Relația Turciei cu NATO este deja tensionată din cauza legăturilor strânse pe care Ankara le întreține cu Rusia, în contextul războiului din Ucraina, deși președintele turc Recep Erdogan și-a asumat un rol de mediator între Kiev și Moscova. Eforturile sale de a-și îmbunătăți relațiile cu China au nemulțumit, de asemenea, Occidentul.

ADVERTISING

Aceste opțiuni ale diplomației turce par să reflecte dorința lui Erdogan de a contura independența Turciei pe plan internațional printr-o schimbare de politică externă.

Președintele turc pare acum interesat să mențină o balanță între relațiile cu Occidentul, Rusia și China, arată experții.

"Turcia caută alternative. Nu vrea să părăsească NATO. Nu vrea să renunțe la aspirațiile europene. Dar vrea să-și diversifice setul de alianțe, să-și acopere pariurile, ca să spunem așa". Nu mai vede apartenența la NATO ca fiind singura identitate, singura sa orientare de politică externă, a spus Asli Aydintașbaș, membră asociată a Centrului pentru Statele Unite și Europa de la Brookings Institution, pentru France 24.

Erdogan consideră că a juca la două capete este o strategie bună, adăugând că el vrea să facă Occidentul să se opună Rusiei și Chinei.

ADVERTISING

"Cred că a ajuns să joace cu pricepere acest act geopolitic", a spus Aydintaşbaş, adăugând însă că Erdogan împinge uneori "echilibrul geopolitic" prea departe.

Un exemplu clar este decizia din 2019 a Turciei de a cumpăra sistemul rusesc de apărare aeriană S-400 în locul sistemelor echivalente produse de NATO. În 2020, Statele Unite au transmis clar Turciei că achiziția sistemului S-400 pune în pericol securitatea tehnologiei militare americane și a personalului, oferind totodată fonduri substanțiale sectorului de apărare al Moscovei, precum și accesul Rusiei la armata Turciei și la industria sa de apărare.

Hotărârea Ankarăi de a merge înainte cu acel acord a dus în cele din urmă la excluderea Turciei din programul american al avioanelor F-35, precum și la o serie de sancțiuni impuse de Statele Unite.

Ce ar avea de câștigat NATO și UE din jocul lui Erdogan

Cu toate acestea, Bulent Aliriza, membru asociat senior al Programului Europa, Rusia și Eurasia la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), a declarat pentru Business Insider că nu crede că BRICS va concura cu NATO și cu celelalte relații cu lumea occidentală ale Turciei. "Însă este o declarație de nemulțumire, aș spune, față de unele aspecte ale relației sale cu Occidentul", a explicat el.

"Chiar dacă Turcia se alătură BRICS, nu cred că asta va duce la o redefinire fundamentală a relației Turciei cu Occidentul", a adăugat Aliriza.

Yusuf Can, coordonatorul Programului pentru Orientul Mijlociu de la Centrul Wilson, a spus, la rândul său, că "diversificarea strategică a Turciei nu ar trebui să-i alarmeze pe aliații NATO". Dimpotrivă, aceștia ar putea beneficia de un partener în astfel de cercuri la care nu au acces direct.

"Înțelegând și colaborând cu perspectiva Turciei, s-ar putea îmbunătăți relațiile SUA și NATO cu Turcia, indiferent de potențialele schimbări administrative la Ankara", a scris Can într-un articol pentru Centrul Wilson.

Un parteneriat îmbunătățit SUA-Turcia ar putea ajuta, de asemenea, la asigurarea unor regiuni strategice cruciale, cum ar fi Marea Neagră, care a fost în centrul războiului Rusia-Ucraina, apreciază expertul.

"Din punct de vedere economic, relațiile consolidate SUA-Turcia pot aduce beneficii pentru UE prin stimularea investițiilor în noi rute comerciale", a adăugat Can.

Și Aliriza crede că Occidentul ar putea găsi o modalitate de a beneficia de pe urma acestei situații. "Nu trebuie neapărat să devină o problemă pentru Occident, dar acesta poate, de fapt, să aibă de câștigat dacă Turcia și partenerii săi occidentali pot avea un dialog deschis și onest despre cum să meargă mai departe", crede el.

"În continuare (Turcia) rămâne membru al Consiliului Europei. Majoritatea comerțului său este încă cu Occidentul. Și în ceea ce privește investițiile, deși au existat multe speculații că ar putea exista investiții chineze în Turcia, cea mai mare parte a investițiilor străine în Turcia (…) care caută profit din ratele mari ale dobânzilor, a venit din Occident", subliniază Aliriza.

Statele Unite au păstrat tăcerea după ce Turcia și-a anunțat dorința de a se îndrepta către BRICS. "Washingtonul tace. Nu vrea o discuție publică, de mare profil, cu Turcia și știe că președintele Erdogan e imprevizibil”, a spus el pentru France 24.

Deocamdată, ceea ce se știe sigur este că grupul BRICS va organiza un summit în Kazan, Rusia, în perioada 22-24 octombrie.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇