Ziua 973 BRICS îndeamnă la încetarea războaielor. Trei companii ruse, scoase din luptă. Pentagonul are dovezi că nord-coreenii sunt în Rusia

<span style="color:#990000;">Ziua 973</span> BRICS îndeamnă la încetarea războaielor. Trei companii ruse, scoase din luptă. Pentagonul are dovezi că nord-coreenii sunt în Rusia
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 973 de război, Vladimir Putin organizează un summit la care participă zeci de lideri mondiali. Este un semnal clar că liderul de la Kremlin nu numai că nu e izolat pe scena internațională, ba dimpotrivă – lucrează la crearea unei coaliții a țărilor care se aliniază cu Rusia. Antonio Guterres, secretarul general al ONU, este şi el prezent. Până acum, avem parte de apeluri la pace pe toate vocile şi o declaraţie comună care cere Israelului „să înceteze”.

Între timp, bloggerii pro-ruși anunță că forțele Moscovei iau cu asalt patru orașe din estul Ucrainei, căutând să obțină controlul asupra întregii regiuni Donbas. Potrivit acestora, se dau lupte în orașele Selîdove, Hirnîk, Kurahove şi Toreţk.

Grupul ucrainean de analiză militară DeepState anunță că rușii au ocupat satul Novosadove din regiunea Donețk și au avansat în apropierea mai multor localități.

Ministerul rus al Apărării nu a transmis niciun comentariu, însă Statul Major al Ucrainei a precizat că forţele ruse au încercat să atace în mai multe locuri de-a lungul frontului, dar au fost respinse.

Trupele Gărzii Naționale a Ucrainei au respins 13 atacuri rusești în apropierea orașului Selîdove din regiunea Donețk în ultima zi, ucigând sau rănind 307 ruși, adică aproximativ trei companii de soldați.

Pe de altă parte, Statele Unite au dovezi că militarii nord-coreeni se află în Rusia și încearcă să stabilească scopul prezenței lor acolo, a declarat șeful Pentagonului. Şi NATO a confirmat informația.

Şeful spionajului militar ucrainean susţine că soldații nord-coreeni vor ajunge joi în Kursk, pentru a lupta alături de trupele ruse. Iar Seulul are informații potrivit cărora Coreea de Nord a trimis în Rusia încă 1.500 de militari, astfel numărul nord-coreenilor implicaţi în războiul împotriva Ucrainei a ajuns la 3.000.

ADVERTISING

La Kiev este din nou scandal din cauza corupției generalizate din sistemul de recrutare. În ziua în care procurorul general Andrii Kostin și-a dat demisia, un bărbat căutat pentru că s-a sustras de la mobilizarea militară s-a sinucis după ce a fost arestat de poliţie şi dus la un centru de înrolare.

Iar Volodimir Zelenski pregătește un nou plan, de această dată, pentru ucraineni. El a ordonat autorităţilor să elaboreze propuneri pentru aşa-numitul plan de acţiune internă, care ar ajuta ţara să supravieţuiască în condiţii de război.

Cele mai noi informaţii de pe front

  • Oraşe asaltate - Forțele ruse iau cu asalt patru oraşe din estul Ucrainei, încercând să obţină controlul asupra întregii regiuni Donbas, potrivit bloggerilor de război pro-ruşi. E vorba de oraşele Selîdove, Hirnîk, Kurahove şi Toreţk. Iuri Podoliaka, un cunoscut blogger militar pro-rus de origine ucraineană, a declarat că forţele ruse atacă Hirnîk din mai multe direcţii şi luptă în centrul oraşului, care avea o populaţie de peste 10.000 înainte de război. Podoliaka susţine că au loc lupte şi în împrejurimile oraşelor Kurahove şi Selîdove, care aveau aproximativ 20.000 de locuitori înainte de război. „Evenimentele din acest sector al frontului se desfăşoară rapid”, afirmă Podoliaka. Relatările sale au fost confirmate de mulţi bloggeri pro-ruşi cunoscuţi, deşi Ministerul rus al Apărării nu a făcut încă niciun comentariu.
  • Rușii au ocupat un sat în Donețk - Trupele ruse au ocupat satul Novosadove, situat la limita dintre regiunile Donețk și Lugansk, anunță grupul ucrainean de analiză militară DeepState citat de Ukrainska Pravda. Satul a fost ocupat și la începutul invaziei ruse, dar a apoi eliberat de forțele ucrainene acum fix doi ani. Rușii au avansat și spre satul Kruhliakivka, din raionul Kupiansk, regiunea Donețk și au ajuns la râul Oskil. De asemenea, trupele Moscovei au înaintat și lângă Bohoiavlenka în raionul Volnovakha, Zoriane și Selîdove în raionul Pokrovsk și Novodmîtrivka, în raionul Kramatorsk, regiunea Donețk, menționează sursa citată.
  • Reacția Kievului - Statul Major al Ucrainei a anunțat că forţele ruse au încercat să atace în mai multe locuri de-a lungul frontului, dar susţine că a respins atacurile. „În direcţia Pokrovsk, invadatorii ruşi au încercat să disloce unităţile noastre din liniile ocupate în zonele aşezărilor Mîroliubivka, Promin, Lisivka, Selîdove. Apărătorii noştri au respins 56 de atacuri. Cea mai mare concentrare a atacurilor inamice a fost în apropiere de Selîdove. În direcţia Kurahove, forţele de apărare au respins 47 de atacuri lângă Hirnîk, Novodmîtrivka, Hostre, Katerînivka şi Antonivka, unde inamicul a încercat să străpungă apărarea trupelor noastre”, a informat Statul Major al Ucrainei.
  • Drone la pământ - Rusia a lansat noaptea trecută 81 de drone asupra Ucrainei. 57 au fost doborâte de apărarea aeriană în 12 regiuni, iar alte 15 au dispărut de pe radar în urma bruiajului, au transmis Forțele Aeriene ale Ucrainei.
  • Atacuri respinse în Selîdove - Trupele Gărzii Naționale a Ucrainei au respins 13 atacuri rusești în apropierea orașului Selîdove din regiunea Donețk în ultima zi, ucigând sau rănind 307 soldați ruși, adică aproximativ trei companii, a declarat purtătorul de cuvânt Ruslan Muzîciuk pentru Ukrainska Pravda. Forțele ucrainene au distrus, de asemenea, peste 10 piese de echipament rusesc, inclusiv un tanc și vehicule blindate. "În ultimele săptămâni, inamicul a mărit semnificativ prezența echipamentelor de război electronic, ceea ce complică munca de recunoaștere aeriană. Dar operatorii noștri de drone găsesc soluții pentru utilizarea lor eficientă", a spus el.
  • Agenți FSB arestați - Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat miercuri că a arestat doi ucraineni care lucrau pentru serviciile secrete ruse şi care intenţionau să provoace "un număr cât mai mare de victime civile" într-un posibil atentat pe care urmau să-l comită într-un loc aglomerat din Kiev, adăugând că atacul avea drept scop "să semene panică în rândul cetăţenilor ucraineni" prin utilizarea de explozibili artizanali. "Pentru a comite actul terorist, serviciile secrete ruse au contactat la distanţă o tânără de 20 de ani, rezidentă în Zaporojie, care căuta venituri 'uşoare' pe canalele Telegram", arată SBU în comunicat, explicând că presupusa agentă recrutată primise "instrucţiuni detaliate" de la spionajul militar rus despre confecţionarea de explozibilii şi detonarea acestora prin telecomandă. Celălalt suspect arestat este prietenul de 26 de ani al tinerei. GRU le-a cerut, înainte de a trece la atacul de la Kiev, să incendieze mai multe vehicule ale armatei ucrainene. Cei doi sunt acuzaţi de trădare, ceea ce se pedepseşte cu închisoare pe viaţă şi confiscarea proprietăţilor, potrivit SBU.
  • Franța trimite primele avioane Mirage - Franța va livra Ucrainei primele trei avioane de luptă Mirage 2000-5 în prima parte a anului 2025. Termenul de livrare ține cont de timpul necesar antrenării piloților și mecanicilor și pregătirii aeronavei. Detalii AICI.
ADVERTISING

Summit BRICS în Rusia

  • Putin nu e deloc izolat - La aproape trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Vladimir Putin organizează un summit la care participă zeci de lideri mondiali. Este un semnal clar că liderul de la Kremlin nu numai că nu e izolat pe scena internațională, ba dimpotrivă – lucrează la crearea unei coaliții a țărilor care se aliniază cu Rusia. Detalii în analiza CNN de AICI
  • Gata cu războaiele - Apeluri la încetarea luptelor şi la deschiderea unor negocieri în Ucraina şi în Orientul Mijlociu s-au succedat, miercuri, la summit-ul BRICS, în Rusia, iar preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că primeşte ”favorabil” ofertele de mediere ale partenerilor săi.
  • Israelul să înceteze - BRICS îndeamnă Israelul - într-o declaraţie comună - să ”înceteze imediat” atacurile împotriva Forţei ONU în Liban (FINUL) şi ”să respecte integritatea teritorială” a acestei ţări. Preşedintele iranian Massoud Pezeshkian şi-a îndemnat partenerii ”să-şi folosească toate capacităţile colective şi individuale pentru a pune capăt războaielor din Fâşia Gaza şi Liban”. În paralel, Hamas a declara că unul dintre conducătorii săi - Moussa Aou Marzooq - s-a dus la Moscova la negocieri menite ”să pună capăt agresiunii (israeliene) şi războiului din Fâşia Gaza şi din regiune”.
  • Secretarul general al ONU a venit la BRICS - Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a sosit miercuri la Kazan, în regiunea Volga din Rusia, pentru a lua parte la summit-ul BRICS, a anunțat serviciul de presă al Consiliului de Stat din Tatarstan. Guterres a fost întâmpinat la aeroport de Farid Mukhametshin, președintele Consiliului de Stat al Republicii Tatarstan. Cel de-al 16-lea summit BRICS are loc la Kazan de marți până joi, în perioada 22-24 octombrie. Grupul BRICS a fost fondat în 2006 de Brazilia, Rusia, India și China, Africa de Sud alăturându-i-se în 2011. La 1 ianuarie 2024, Egipt, Etiopia, Iran, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au devenit membri cu drepturi depline. Summit-ul de la Kazan va fi primul la care vor participa noii membri ai asociației. Sunt așteptați să participe reprezentanți din peste 30 de țări.

Alte informaţii din Rusia

  • SUA știu că sunt nord-coreeni în Rusia - Statele Unite au dovezi că militarii nord-coreeni sunt în Rusia, a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, miercuri, la Roma, relatează Washington Post. "Ce anume fac ei exact? Rămâne de văzut. Sunt lucruri pe care trebuie să le rezolvăm", a mai spus șeful Pentagonului. Austin a adăugat că Statele Unite încă încearcă să stabilească scopul prezenței nord-coreenilor: "Dacă sunt co-beligeranți, dacă intenția lor este să participe la acest război în numele Rusiei, aceasta este o problemă foarte, foarte serioasă. Va avea impact, nu numai în Europa. De asemenea, va afecta lucrurile și în Indo-Pacific." Nu este clar ce va obține Coreea de Nord din această desfășurare, dar acest lucru sugerează slăbiciuni semnificative în capacitatea militară a regimului lui Putin, adaugă şeful Pentagonului.
  • NATO confirmă - Ţările NATO "au confirmat dovezile desfăşurării de trupe ale Coreei de Nord în Rusia", a declarat o purtătoare de cuvânt, citată de AFP. "Dacă misiunea acestor trupe este de a lupta în Ucraina, aceasta ar marca o escaladare semnificativă a sprijinului Coreei de Nord faţă de războiul ilegal al Rusiei".
  • Nord-coreenii ajung mâine în Kursk - Soldații nord-coreeni vor ajunge joi în Kursk, pentru a lupta alături de trupele ruse, a spus Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații al armatei Ucrainei. "Mâine așteptăm primele unități în direcția Kursk. Vom vedea după câteva zile", a declarat acesta pentru War Zone. Phenianul a negat că a trimis militari pentru a lupta în războiul din Ucraina, însă o sursă din serviciile de informații ucrainene a spus luni pentru Kyiv Independent că 18 soldați nord-coreeni care și-au părăsit pozițiile din Kursk au fost luați prizonieri. Imagini postate pe rețelele de socializare arată soldați despre care s-a spus că sunt nord-coreeni într-o bază de pregătire militară din Rusia.
  • Seulul acuză - Coreea de Nord a trimis în Rusia încă 1.500 de militari, iar numărul nord-coreenilor implicaţi în războiul împotriva Ucrainei a ajuns la 3.000, a afirmat miercuri deputatul Park Sun-won, membru al comisiei pentru informaţii al Parlamentului de la Seul, după o şedinţă cu Serviciul Naţional de Informaţii (NIS). Park a spus că până în decembrie urmează să fie desfăşuraţi în Rusia circa 10.000 de militari nord-coreeni. Autorităţile de la Phenian au încercat să împiedice răspândirea veştilor despre plecarea soldaţilor în Rusia. „Există, de asemenea, indicii că autorităţile nord-coreene au relocat şi izolat aceste familii (ale trupelor) într-un anumit loc, pentru a le controla în mod eficient şi pentru a reprima complet zvonurile”, a declarat alt deputat, citând agenţia de spionaj. Potrivit acestuia, agenţia a confirmat că Rusia a recrutat un „număr mare” de traducători pentru soldaţii nord-coreeni, instruindu-i în acelaşi timp în utilizarea de echipamente militare, cum ar fi dronele. „Instructorii ruşi evaluează că armata nord-coreeană are atribute fizice şi morale excelente, dar nu înţelege războiul modern, cum ar fi atacurile cu drone. Prin urmare, ar putea exista multe victime dacă aceştia sunt desfăşuraţi pe linia frontului”, a adăugat parlamentarul sud-coreean.
  • Rușii îl susțin pe Putin - Aproximativ 78% din populația rusă îl susține pe Vladimir Putin, la mai bine de doi ani și jumătate de la declanșarea războiului din Ucraina, arată un sondaj de opinie independent realizat de Levada Center în perioada 10-17 septembrie. În același timp, 83% dintre susținătorii lui Putin au spus că Guvernul ar trebui să se concentreze mai mult pe problemele sociale și economice interne, iar 61% s-au declarat în favoarea păcii în Ucraina prin concesii reciproce. Aproximativ 43% dintre respondenți s-au exprimat în favoarea restabilirii relațiilor cu Occidentul, în timp ce 25% au susținut mobilizarea deplină pentru războiul împotriva Ucrainei. Dintre cei care nu s-au declarat în favoarea lui Putin, 79% au susținut încheierea unui acord de pace cu Ucraina prin concesii reciproce, 90% ar dori să se restabilească relațiile cu Occidentul, 92% vor o concentrare mai mare a guvernului pe problemele interne și 13% susțin mobilizarea.
  • Nominalizat la Oscar şi condamnat la închisoare - Un tribunal din Moscova l-a condamnat pe producătorul de film nominalizat la Oscar Alexander Rodnianski la opt ani şi jumătate de închisoare în lipsă, pentru răspândirea de informaţii „false” despre armata rusă. Rodnianski (63 de ani) s-a născut la Kiev, dar şi-a petrecut cea mai mare parte a carierei în Rusia și a produs peste 30 de filme, patru fiind nominalizate la Oscar la categoria Cel mai bun film străin: „Chief in Love”, „Est-Ouest”, „Leviathan” şi „Loveless”. El a fost un critic deschis al ofensivei Kremlinului în Ucraina, denunţând în mod repetat invazia. A părăsit ţara când a primit o informaţie potrivit căreia criticile sale l-au adus în vizorul Kremlinului. Ministerul rus al Justiţiei l-a declarat „agent străin”, iar în 2023, un tribunal din Moscova a ordonat arestarea sa în contumacie. Luni, tribunalul l-a găsit vinovat de „răspândirea cu bună ştiinţă de informaţii false cu privire la utilizarea forţelor armate ruse”, potrivit unei declaraţii a serviciului judiciar din Moscova. „Niciun tribunal nu mă poate opri să vorbesc tare şi să fac ceea ce am făcut toată viaţa mea, să fac filme”, a transmis el, într-o postare pe Telegram.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Zelenski pregăteşte un nou plan - Volodimir Zelenski a ordonat autorităţilor să elaboreze propuneri pentru aşa-numitul plan de acţiune internă, care ar ajuta ţara să supravieţuiască în condiţii de război, au declarat mai multe surse guvernamentale pentru BBC Ucraina. Această iniţiativă nu este o alternativă la planul de victorie prezentat Occidentului, ci este un document care va aborda decizii interne în mai multe domenii - complexul militar-industrial, apărarea, economia, politica socială şi altele. Spre deosebire de planul de victorie, noul plan al lui Zelenski va include măsuri pe care Ucraina însăşi trebuie să le ia. Strategia ar urma să fie pregătită şi prezentată ucrainenilor până la sfârşitul anului.
  • Suicid într-un centru de înrolare - Autorităţile ucrainene au anunţat că un bărbat căutat pentru că s-a sustras de la mobilizarea militară s-a sinucis, după ce a fost arestat de poliţie şi dus la un centru de înrolare. Potrivit autorităţilor locale din oraşul Poltava, într-una dintre "camerele tehnice" ale unui centru de înscriere a fost găsit cadavrul unui bărbat, prezentând "semne evidente" de sinucidere. Bărbatul fusese adus acolo luni de poliţişti, pentru că se afla pe lista persoanelor căutate după ce au fugit de mobilizare. Acesta "a refuzat să se supună unui examen medical militar", a menţionat centrul de înrolare militară. Conducerea a asigurat că nu l-a supus pe bărbat la "presiuni fizice sau psihologice" și a fost deschisă o anchetă. Cazul ilustrează problema mobilizării militare în Ucraina, în condiţiile în care pe front este lipsă acută de recruţi şi mulţi bărbaţi se ascund, dau mită sau încearcă să fugă în străinătate pentru a nu fi trimişi în tranşee, notează AFP. Procurorul general al Ucrainei Andrii Kostin şi-a prezentat marţi demisia, după ce o anchetă SBU a dezvăluit un sistem de corupţie la scară mare, care a permis unor conducători ai administraţiei sale să evite înrolarea în armată. Detalii AICI.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇