Alegeri în R. Moldova: S-au închis secțiile de vot în țară. Prezență mare în diaspora. Pragul pentru validarea referendumului a fost depășit LIVE

Alegeri în R. Moldova: S-au închis secțiile de vot în țară. Prezență mare în diaspora. Pragul pentru validarea referendumului a fost depășit <span style="color:#990000;">LIVE</span>

Aproximativ 3,3 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova au fost aşteptaţi, duminică, la urne pentru a vota şeful statului pe următorii patru ani, dar şi pentru a confirma calea europeană a ţării, printr-un referendum privind modificarea Constituţiei.

Toate secțiile de vot din țară s-au deschis la ora 7:00 și s-au închis la ora 21:00. Până la închiderea secţiilor de votare din Republica Moldova, peste 1.546. 000 de persoane au votat, înregistrându-se o prezenţă la vot de 51,40%

Moldovenii s-au prezentat în număr mare la urne (mai mare decât la alegerile din 2020), iar la secțiile de vot din diaspora s-au format cozi, oamenii așteptând ore ca să voteze.

În jurul orei 19:00 s-a comunicat că a fost depășit pragul pentru validarea referendumului. Pentru ca referendumul să treacă, trebuia ca 33% dintre cei cu drept de vot să se prezinte și să voteze (pentru validare), iar peste 50% dintre cei care au votat să bifeze DA.

Nu există sondaje la ieșirea de la urne, primele rezultate în urma numărării voturilor fiind așteptate în jurul orei 22:00.

spotmedia.ro vă prezintă cele mai importante informații și evenimente din scrutinul crucial pentru Republica Moldova:

21:39 Alertă cu bombă la o secție în Italia. Ministerul de Externe din Republica Moldova a anunţat că o persoană necunoscută a alertat autorităţile italiene cu privire la plasarea unui obiect exploziv în cadrul unei secţii de votare din Bologna, relatează deschide.md. Procesul de vot a fost suspendat în vederea verificării spaţiului de către autorităţile abilitate italiene. În toată această perioadă, buletinele au fost păstrate în spaţiu securizat, iar urna de vot a continuat să fie monitorizată cu camera video. După încheierea acţiunilor se verificare, în funcţie de rezultat, secţia de votare îşi va relua activitatea.

ADVERTISING

21:00 S-au închis secțiile de vot. Procesul de vot din Republica Moldova pentru alegerile prezidenţiale şi referendumul constituţional cu privire la aderarea la UE s-a finalizat. Secţiile de votare s-au închis la ora 21:00. Până la închiderea secţiilor de votare din Republica Moldova, peste 1.546. 000 de persoane au votat, înregistrându-se o prezenţă la vot de 51,40%. 54,59% dintre alegători sunt femei, iar 45,41% – bărbaţi, potrivit News Maker.

CEC a început centralizarea rezultatelor preliminare care se actualizează pe măsură ce birourile electorale introduc datele în sistemul informațional.

20:39 - La vot cu nou-născuți - Ambasada Republicii Moldova în România a postat câteva poze cu votanții, care stau la coadă circa două ore pentru a vota. Printre ei și un cuplu, cu gemeni nou-născuți, care a stat la coadă pentru a-și exercita dreptul la vot, la o secție de votare de la București.

gemeni-vot-Bucuresti

20:02 - Peste 50% din alegători au votat. Peste 50% dintre alegători și-au exercitat dreptul la vot în acest scrutin. Din numărul total de persoane, 54,70% sunt femei, iar 45,30% bărbați. Cel mai mic număr de alegători au vârsta 76+ ani. De altă parte, numărul cel mai mare de alegători au vârsta de 56-65 de ani.

19:13 - Pragul pentru validarea referendumului, depășit - Referendumul constituțional poate fi considerat valid. Comisia Electorală Centrală a precizat că, la ora 18:00, prezența la vot era de 42,44%. Mai exact, 1,2 milioane de moldoveni din 1,3 milioane care au votat la prezidențiale, până la acea oră, au luat buletin de vot și pentru referendum. Pentru ca referendumul să treacă, trebuie ca 33% dintre cei cu drept de vot să se prezinte și să voteze, iar peste 50% dintre cei care au votat să bifeze DA.

ADVERTISING

19:04 - Prezența la vot se apropie de 50% - Peste 1,445 milioane de oameni au votat în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului privind integrarea în UE până la ora 19:00, ceea ce reprezintă 48,59%, informează deschide.md.

prezenta-vot-Moldova

17:41 - La Haga se stă la coadă. La Haga s-au format cozi, moldovenii au venit în număr mare și așteaptă și două ore și jumătate până să voteze, relatează agora.md. „Oamenii stau în coadă câte două ore, în frig, cu copii, persoane de diferite vârste. Toți așteaptă răbdători. Oamenii sunt entuziasmați, așteptarea nu îi demoralizează, comunică între ei, fac cunoștință”, spune Ecaterina Botrug, o moldoveancă stabilită în Țările de Jos.

16:40 - Pragul de validare a referendumului, aproape atins. Fiecare al zecelea alegător refuză să participe la referendum, potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală. Chiar și așa, conform informațiilor difuzate la ora 15:00, referendumul aproape că a atins pragul de validare. Comisia Electorală Centrală (CEC) a precizat că la ora 15:00 prezența la vot era de 32,11%.

16:30 - Incidente în secțiile de vot. Până la ora 16:00, poliția a înregistrat în jur de 75 de incidente la secțiile de votare, informează agora.md. În 14 cazuri este vorba de fotografierea buletinului de vot. În cazul a cinci persoane a fost vorba de deteriorarea buletinelor de vot, iar la 10 persoane a fost vorba de agitaţie electorală, conform deschide.md. Totodată, au fost documentate 8 cazuri de transportare organizată a alegătorilor şi 6 cazuri de afişaj electoral neautorizat.

16:20 - Prezența la vot la ora 16:00. Până la ora 16:00, la urnele de vot din țară s-au prezentat peste un milion de alegători. Procesul de votare s-a încheiat în Japonia și China. De la ora 17:00 va începe votul într-o secție din Canada și trei din SUA.

Moldova, ieși la vot!

Publicată de Maia Sandu pe Duminică, 20 octombrie 2024

14:41 - Cele mai aglomerate secții din străinătate. Cele mai solicitate secții de votare din străinătate sunt cele din Austria, Belgia, Franța, Italia, Spania, România, Grecia, Federația Rusă și Turcia. Datele au fost publicate de Ministerul Afacerilor Externe moldovean. Rând cu peste 100 de persoane se înregistrează la secții de votare din Viena, Bruxelles, Italia, relatează agora.md.

ADVERTISING

14:02 - Cozi în Italia - La secțiile de vot din Italia, se formează cozi. În orașul Padova, au reușit să voteze, până la această oră, peste 1.050 de moldoveni. Dintre aceștia, doar doi nu au luat buletinul pentru referendum, a declarat pentru agora.md președinta asociației de moldoveni din Padova, Lilia Tusa.

13:32 - Cazuri de influențare a alegerilor. Șase cazuri de influențare a votului au fost constatate, până la această oră, de misiunea de observare Promo-LEX. Două dintre acestea s-au întâmplat la secțiile de vot din Federația Rusă, iar altele în stânga Nistrului. Tentativele de influențare a votului se referă la zvonuri, recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în raza de 100 de metri de la secția de votare. Cazurile au fost comunicate de observatori și urmează să fie analizate.

13:15 - Prezența la vot la ora 13:00. Peste 740.000 de cetăţeni şi-au exercitat deja dreptul la vot, pe teritoriul ţării, în cadrul celor două scrutine. Prezenţa la vot este de 26%, potrivit datelor oficiale prezentate de CEC. Peste 53%, sunt femei, iar cea mai activă categorie de vârstă este 56-65 ani. În afara ţării au votat peste 73.000 de persoane. În 2020, rata de participare la primul tur de scrutin, până la ora 12:30, a fost de 19,6%. În Chişinău, au votat peste 22,7% dintre alegători, în Bălţi şi în UTAG - peste 22,5%.

13:05 - Usatîi nu a votat la referendum. Renato Usatîi, candidatul formaţiunii politice Partidul Nostru, a boicotat referendumul pentru modificarea Constituţiei, optând pentru exprimarea votului doar la scrutinul prezidenţial. `Astăzi am luat un singur buletin, aşa cum am şi spus, dar în acelaşi timp am făcut un apel la cetăţeni să facă aşa cum ştiu ei. Iată că mama a luat două buletine de vot. Eu consider că nu are dreptul nimeni să îşi asume decizia a sute de mii sau milioane de cetăţeni. Asta a fost decizia mea personală", a afirmat Usatîi.

12:10 - Prezența la vot la ora 12:00. Aproape 20% dintre cetăţenii cu drept de vot din Republica Moldova s-au prezentat, duminică, până la ora locală 12:00, potrivit datelor oficiale prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC). Astfel, şi-au exprimat dreptul de vot 538.495 alegători din totalul celor 2.714.239 înscrişi pe listele electorale de bază, respectiv 19,36%. Prezenţa la vot la ora 12:00 este cu aproape 3% mai mare faţă de cea înregistrată la aceeaşi oră la alegerile prezidenţiale din 2020.

11:02 - A votat și Maia Sandu. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a votat la o secție din Chișinău. „Eu am votat anume pentru că moldovenii trebuie să își determine soarta, nu alții, nu banii murdari, nu minciunile, ci voința popoului. Eu am votat pentru ca Moldova să se dezvolte în pace și libertate, să își construiască viitorul pe care îl merită. Eu am încredere în înțelepciunea moldovenilor”, a declarat Maia Sandu, la ieșirea din secția de votare.

Exercitarea votului de către candidata la funcția de președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu

🟡LIVE: Exercitarea votului de către candidata la funcția de președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu

Publicată de Maia Sandu pe Duminică, 20 octombrie 2024

10:44 - Cozile din Rusia, create artificial. Ministerul Afacerilor Externe din Republica Moldova susține că secțiile de votare din Federația Rusă s-au deschis la ora locală 07:00 și funcționează în regim normal. Aglomerațiile de la cele două secții de votare din Rusia ar fi fost create artificial, în scopul periclitării procesului electoral, prin organizarea de transporturi ilegale ale alegătorilor în secțiile de vot.

10:32 - Prezența la vot. Prezența la vot din acest an, până la ora 10:00, este similară cu prezența la vot de la scrutinul din 2020. Astfel, în turul întâi de scrutin, până la această oră, și-au exercitat dreptul la vot peste 200.000 de alegători, puțin peste 7% din numărul total de alegători. În 2020, rata de participare, la scrutinul prezidențial, până la ora 10:00, a fost similară, de 7%. În ce privește referendumul, până la ora 10:00, au participat 72.364 alegători, respectiv 2,66 % din numărul alegătorilor incluși pe listele electorale, informează agora.md.

10:24 - Votul în străinătate. În secțiile de votare organizate în afara țării au votat, până la ora 10:00 locală, circa 18.000 de alegători. În urmă cu o oră au fost deschise și secțiile de votare din Marea Britanie, Irlanda și Portugalia. În următoarele ore urmează să se deschidă secțiile de votare din SUA și Canada.

10:20 - Mai mulți candidați la președinție au votat.

  • Vasile Tarlev, candidatul Partidului „Viitorul Moldovei” la alegerile prezidenţiale, a votat pentru „stabilitate şi succes” şi a luat un buletin de vot și pentru referendum. În august 2016, Tarlev a fost decorat de către preşedintele rus Vladimir Putin cu Ordinul Prieteniei pentru un „aport mare la dezvoltarea colaborării economice, umanitare şi de afaceri cu Federaţia Rusă”.
  • Alexandr Stoianoglo, candidat desemnat de Partidul Socialiştilor, şi-a exercitat dreptul la vot. El nu a luat buletinul de vot pentru referendum în semn de protest faţă de actuala guvernare, deşi se declară susţinător al aspiraţiilor europene.
  • Andrei Năstase, candidat independent, și-a exercitat dreptul la vot.

Funcţionarii electorali oferă alegătorilor două buletine de vot, iar aceştia decid „prin semnătură, dacă participă la ambele procese electorale sau nu”.

10:03 - SUA lucrează la contracararea implicării Rusiei. Consilierul de comunicare pentru Securitate Națională al Casei Albe, John Kirby, a declarat că administrația americană a oferit asistență cibernetică și tehnică agențiilor guvernului moldovean și grupurilor din sectorul privat implicate în organizarea alegerilor, scrie Politico. Mai multe agenții specializate americane colaborează cu guvernul Republicii Moldova și sectorul privat pentru a oferi sprijin, inclusiv schimbul de informații despre amenințări și contracararea atacurilor cibernetice asupra organizațiilor critice. NATO s-a implicat, de asemenea, concentrându-se în special pe combaterea dezinformării care vizează civilii.

09:32 - Se votează și la București. A început votul și la secțiile deschise în București. În total, în România sunt deschise 16 secții de vot, din care 3 în București.

vot-Bucuresti-alegeri-Republica-Moldova
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

09:02 - Cozi imense la secțiile din Rusia. La cele două secții de votare deschise la Moscova, Federația Rusă, s-au format cozi imense, relatează știri.md. La intrare, cetățenii sunt trecuți prin detectoare de metale. Un votant a declarat: „Noi credem în viitor, noi credem în Rusia. Rusia este mama noastră, Rusia este totul”. Despre Europa, un alt votant a spus: „Europa este Europa, Rusia e Rusia. Trebuie să prietenim cu toții, însă toți să trăiască la ei acasă”.  

cozi-sectii-votare-Rusia
Foto: stiri.md

08:02 - 1.300 de km pentru a vota. Primul alegător la alegerile de duminică din Republica Moldova a călătorit circa 1.300 de kilometri pentru a putea vota. Este vorba despre o femeie stabilită de 19 ani în Coreea de Sud care a votat la o secție din Tokio, Japonia, unde este cea mai apropiată secție de votare. Știri.md informează că femeia i-a îndemnat pe moldoveni să-i urmeze exemplul și să voteze: „Vă invit pe toți să ieșim și să ne hotărâm împreună viitorul țării noastre, și să fim în rând cu lumea!”.

07:32 - Toate secțiile s-au deschis. „Toate secţiile de votare din ţară şi-au început activitatea la ora 7:00, inclusiv cele 30 de secţii organizate pentru alegătorii din stânga Nistrului, unde procesul de vot a început fără incidente", a anunţat, într-un briefing de presă, preşedinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman.

07:00 - S-au deschis secțiile de vot.

Informații despre votul la prezidențiale și referendum

În cursa pentru preşedinţia Republicii Moldova s-au înscris 11 candidaţi, însă lupta pentru fotoliul prezidenţial de la Chişinău se va da între actualul preşedinte, pro-europeana Maia Sandu, şi principalul candidat al stângii, Alexandr Stoianoglo, fost procuror general al Republicii Moldova, susţinut de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova.

Pentru alegerile prezidenţiale şi referendumul pentru modificarea Constituţiei au fost înființate 2.221 secţii de votare, dintre care 234 în străinătate. Secţiile de votare se deschid la ora 7:00 și se vor închide la 21:00.

Alegerile prezidenţiale directe vor fi organizate pentru a cincea oară de la declararea independenţei, în condiţiile în care timp de aproape 20 de ani, preşedintele a fost desemnat de Parlament.

În ceea ce priveşte referendumul, el urmăreşte obţinerea susţinerii populaţiei pentru modificarea Constituţiei, astfel încât aceasta să prevadă aderarea la Uniunea Europeană.

Alegătorii vor trebui să răspundă la întrebarea: „Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?".

Referendumul este iniţiat de Partidul Acţiune şi Solidaritate al preşedintelui în exerciţiu, Maia Sandu.

Pentru ca referendumul să treacă, trebuie ca 33% dintre cei cu drept de vot să se prezinte și să voteze, iar peste 50% dintre cei care au votat să bifeze DA.

Candidații la președinție: Maia Sandu, Alexandr Stoianoglo (susținut de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova), Renato Usatîi (Partidul Nostru), Vasile Tarlev (Viitorul Moldovei), Irina Vlah (candidat independent), Ion Chicu (Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei), Octavian Ţîcu (Blocul "Împreună"), Andrei Năstase (candidat independent), Tudor Ulianovschi (candidat independent), Victoria Furtună (candidat independent) şi Natalia Morar (candidat independent).

Unde se poate vota în România:

  • București 1 – Incinta Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, str. Stavropoleos 6, sector 3;
  • București 2 – Incinta Autorității Electorale Permanente, str. Eugeniu Carada, nr. 1, sector 3;
  • București 3 – Incinta Autorității Electorale Permanente, str. Eugeniu Carada, nr. 1, sector 3;
  • Brașov – Casa de Cultură a Studenților, str. Memorandumului nr. 39;
  • Sibiu – Școala Gimnazială Regina Maria, str. Zaharia Boiu nr. 1;
  • Cluj-Napoca 1 – Casa de Cultură a Studenților, Piața Lucian Blaga nr. 1-3;
  • Cluj-Napoca 2 – Casa de Cultură a Studenților, Piața Lucian Blaga nr. 1-3;
  • Timișoara – Colegiul Național de Artă „Ion Vidu”, str. Cluj nr. 12;
  • Craiova – Universitatea din Craiova, Str. A. I. Cuza nr. 13;
  • Oradea – Colegiul Economic „Partenie Cosma”, str. Armatei Române, nr. 1F, Corp A, Oradea;
  • Iași 1 – Casa de Cultură a Studenților, str. Vasile Conta nr. 30;
  • Iași 2 – Școala primară Gheorghe Asachi, bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 64;
  • Suceava – Universitatea “Ștefan cel Mare Suceava”, str. Universității nr. 13;
  • Bacău – Universitatea “Vasile Alecsandri”, Calea Mărăşeşti nr. 158;
  • Galați – Universitatea „Dunărea de Jos”, str. Domneasca nr. 47;
  • Constanța – Universitatea „Ovidius”, bl. Mamaia nr. 124.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇