Rusia și crima organizată din Republica Moldova și-au unit eforturile pentru a influența rezultatele alegerilor prezidențiale și referendumul de duminică, arată o investigație publicată de Ziarul de Gardă de la Chișinău.
Potrivit investigației, acțiunile sunt coordonate de la Moscova de către oligarhul moldovean fugar, condamnat în lipsă, Ilan Șor, pe care Rusia refuză să-l extrădeze Chișinăului.
Structurile de forță din Moldova au destructurat săptămâna aceasta o grupare antrenată de agenți ruși în Bosnia pentru a provoca haos în Moldova după alegeri, inclusiv cu ajutorul unor drone militare.
„Ziarul de Gardă” care apare la Chișinău, inclusiv cu materiale video online, a publicat recent o investigație care deconspiră schema de racolare contra cost a oamenilor săraci din Moldova pentru acțiuni de destabilizare a țării la indicația Moscovei.
DW a discutat cu jurnalista „ZdG”, Măriuța Nistor, care a reușit să se infiltreze în una din grupările întreținute de Șor cu bani murdari în Moldova.
DW: În primul rând te rugăm să ne spui care au fost cele mai mari provocări și riscuri cu care te-ai confruntat în timpul documentării acestei investigații jurnalistice?
Măriuța Nistor: Mi-a fost greu să mă integrez printre oamenii din rețeaua lui Șor, pentru că eu nu corespundeam prototipului robiȘORului.
A trebuit să-mi adaptez limbajul, să folosesc rusisme, să arăt că aș fi neinformată. Am ajuns chiar să întreb dacă Ilan Șor, care este fugar, va candida la alegerile prezidențiale. Asta pentru a nu trezi suspiciuni.
Eram o tânără printre mulți oameni în etate. Riscul de a fi deconspirată a existat pe toată perioada investigației. Când mergeam la „proteste” alături de „colegii mei de partid”, de exemplu, singura mea dorință era să nu mă întâlnesc cu cineva din presă și să mă salute.
Cum ai reușit să te infiltrezi în gruparea oamenilor plătiți de Moscova pentru destabilizarea Moldovei? Ai zis că, la un moment dat, chiar te-au avansat.
Cu greu am reușit să mă infiltrez. Din a treia încercare. Oamenii erau sceptici atunci când eu, o tânără vorbitoare de limba română, mă apropiam de ei și le spuneam că vreau să fac parte din echipă.
Atunci când am început „aventura”, încă nu era atâta disperare în a racola oameni pentru gruparea Șor. Erau mai atenți. Disperarea lor a crescut odată cu apropierea datei alegerilor. Cred că acum e mai simplu să ajungi printre ei.
Cât despre avansare, este adevărat, m-au avansat în funcția de „comunicator”, ceea ce presupunea că trebuie să ajut oamenii din rețea să se înregistreze pe chatbot-urile din Telegram. Avansarea în „carieră” nu a venit ca urmare a unui efort considerabil din partea mea, era suficient că exist printre ei și știu să utilizez telefonul.
Din investigație înțelegem că grupul în care ai reușit să te infiltrezi e doar o aripă a grupării, care primește periodic niște misiuni. Ai reușit să înțelegi cine, de unde și cum dirijează acțiunile grupării?
Grupul în care am reușit să mă infiltrez este unul dintre numeroasele grupuri din țară care funcționează după același model: simpatizanții sunt racolați de activiști, activiștii sunt coordonați de președinții organizațiilor primare, președinții organizațiilor primare se subordonează președinților organizațiilor teritoriale, iar cei din urmă sunt în contact direct cu liderii blocului „Победа” („Victorie”).
Acțiunile sunt dirijate „de la Moscova”, iar despre asta se discută tare mult în interior. Ba mai mult, primeam adesea mesaje și apeluri telefonice „de la Moscova” - oficiul central.
Cine sunt oamenii cu care interacționai în cadrul grupării? De ce acceptau să deservească o grupare criminală? Din investigație vedem că li se spunea clar că vor primi banii cumva tacit ca să nu afle Poliția. Deci ei știau că fac ceva ilegal.
Oamenii cu care am interacționat sunt diverși, dar, în mare parte, oameni în etate care trăiesc din pensie și caută o sursă alternativă de câștig. Cât despre protagoniștii investigației noastre, puteți citi articolul „În slujba Moscovei. ȘefiȘORii: Cine sunt „tanti Raia”, „Sașa”, „Oleg” ori Svetlana Stanchevici – protagoniștii investigației „În slujba Moscovei”.
Ei nu înțelegeau exact ce fac și impactul pe care îl poate avea votul lor asupra istoriei Republicii Moldova. Pentru ei, tot ce conta era ziua de azi și cei 2.000 sau 3.000 de lei pe care îi primeau de la Moscova. Nu cred că ei conștientizau amploarea și ilegalitatea a ceea ce se întâmplă.
Cum evaluezi impactul investigației tale? Am văzut că a fost preluată masiv, inclusiv de principalele televiziuni. În plus a fost tradusă în rusă și engleză. Ce ți-ai propus să schimbi prin riscul pe care ți l-ai asumat?
Am avut două obiective prin realizarea acestei investigații: Primul: să-i mobilizez pe cei cu gândire critică să iasă la vot, să nu-și lase soarta țării în mâinile „babei Raia”. Al doilea: să-i descurajez pe cei care au decis să se vândă.
A existat vreo comunicare cu Poliția în timpul documentării? Ați sesizat Poliția sau oamenii legii s-au autosesizat abia după publicare?
Jurnalismul, din punctul meu de vedere, trebuie să rămână separat de acțiunile autorităților. Investigația pe care am publicat-o a fost coordonată doar cu redactorul-șef al „Ziarului de Gardă”, Victor Moșneag, editorul video, Anatolie Eșanu și… mă opresc aici, pentru că documentarea continuă. Am promis a doua parte.
Oamenii legii, într-adevăr, s-au sesizat după publicarea investigației.
Ai primit vreo amenințare sau vreun reproș anonim sau de la cei vizați în investigație după publicare?
Nu am primit amenințări și nici n-am văzut reacții din partea liderilor grupării. Nu știu dacă tăcerea lor e de bine sau dacă ar trebui să mă pună pe gânduri.
După ceea ce ai văzut, cât de mare crezi că ar putea fi interferența Rusiei în alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie care vor avea loc în Republica Moldova?
Dacă robiȘORii, așa cum i-am numit eu, nu-și vor primi banii, nu vor executa indicațiile șefiȘORilor.
Cei mai mulți dintre acești oameni sunt acolo doar pentru bani. Bine, banii reprezintă cașcavalul cu care sunt atrași în capcană. Ulterior, ei sunt sufocați de propagandă și mi se pare că ușor-ușor încep să creadă minciunile trimise coordonat de la Kremlin.