Kremlinul ar putea exploata legăturile sale militare cu Transnistria pentru a invada și ocupa în întregime Republica Moldova, dacă Rusia va câștiga războiul din Ucraina, arată o analiză publicată de Institutul pentru Studiul Războiului, un think tank militar cu sediul la Washington.
Amenințarea unei invazii ruse în Republica Moldova este foarte scăzută atât timp cât Ucraina rezistă în fața trupelor Moscovei.
În aceste condiții, Kremlinul continuă se alimenteze războiul hibrid împotriva Chișinăului, încercând, printre altele, să influențeze alegerile politice din Moldova, să-i blocheze orientarea pro-occidentală, să provoace instabilitate și căutând să o țină dependentă de resursele energetice din Rusia și pregătind astfel terenul pentru o eventuală campanie militară în Moldova, se arată într-o amplă analiză realizată de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
Soarta Moldovei și nu numai atârnă de rezistența Ucrainei
Deocamdată, trupele ruse sunt departe de teritoriul Moldovei. Forțele ruse ocupă în prezent malul de est (cel stâng) al râului Nipru în sud-vestul Ucrainei, iar comandamentul militar rus ar trebui să redistribuie un număr mare de forțe din alte sectoare semnificative operațional ale frontului ca să traverseze râul și să obțină progrese spre vest și să cucerească orașul Odesa, al treilea oraș ca mărime al Ucrainei, arată organizația americană.
Este foarte puțin probabil ca trupele ruse să depună un astfel de efort în sud-vestul Ucrainei, în timp ce Rusia se concentrează pe ocuparea restului regiunilor estice Donețk și Lugansk.
Formarea Grupului de Forțe de Nord și lansarea ofensivei ruse către orașul Harkov în luna mai au demonstrat, de asemenea, incapacitatea actuală a Moscovei de a desfășura o nouă forță capabilă să cucerească marile orașe ucrainene.
În cazul în care conducerea militară rusă ar dori să-și mențină prioritățile actuale pe frontul din estul Ucrainei, deschizând totodată un nou efort ofensiv spre vest, înspre orașul Odesa, Rusia ar trebui probabil să recurgă la o altă mobilizare parțială, așa cum a făcut-o în septembrie 2022, despre care ISW consideră că este foarte puțin probabilă în acest moment.
De asemenea, Rusia nu poate să invadeze acum Moldova nici de pe mare. Dronele navale și aeriene ucrainene au provocat daune semnificative navelor de debarcare ale Flotei Mării Negre, care ar fi necesare pentru un desant.
Loviturile ucrainenilor în Marea Neagră au alungat flota rusă din nord-vestul Mării Negre și au forțat-o să-și mute navele din Sevastopol (Crimeea) la Novorossiysk, în regiunea Krasnodar Krai.
Totodată, unitățile ruse de infanterie marină au suferit pierderi grele și și-au pierdut de mai multe ori capacitatea de luptă pe parcursul războiului, ceea ce probabil că le-a diminuat foarte mult statutul de "unități de elită" antrenate pentru desant cu ambarcațiuni amfibie.
Așadar, Rusia e prinsă acum în războiul de uzură foarte solicitant din Ucraina, iar Kievul rezistă și continuă să țină armata Moscovei la distanță de Republica Moldova. Însă capacitatea Rusiei de a amenința militar Moldova se poate schimba în viitor, în funcție de evoluția situației de pe frontul din Ucraina, notează ISW.
Dacă Rusia ar reuşi să-și mărească serios eforturile de recrutare de forțe și echipamente militare, ar fi capabilă să lanseze o ofensivă pe scară largă în sud-vestul Ucrainei către Moldova, continuând în același timp să lupte în estul Ucrainei.
Pe de altă parte, comandamentul militar rus s-ar putea reorienta către sud-vestul Ucrainei, dacă forțele ruse ar obţine cuceriri substanţiale în estul Ucrainei, estimează analiștii militari americani.
Rusia poate folosi Transnistria, NATO ia măsuri în România
Kremlinul poate exploata legăturile sale militare cu Transnistria, unde a menținut circa 1.500 de soldați, pentru a invada și ocupa toată Moldova.
ISW notează că Moscova ar putea profita de o posibilă încetare a focului în Ucraina pentru a stabili linii de comunicație cu Transnistria, prin reluarea zborurilor din Rusia peste spațiul aerian ucrainean, permițând astfel Rusiei să-și consolideze forțele și mijloacele în Transnistria pentru viitoarele operațiuni militare împotriva Moldovei.
O încetare a focului în Ucraina, care ar avea ca rezultat ocuparea militară de către Rusia a Crimeii și parțial sau integral a regiunii Herson, ar crește, de asemenea, posibilitatea ca Moscova să-și poată reface forțele pentru a invada și ocupa cu succes toată Moldova din Ucraina, pe uscat sau pe mare, la o dată ulterioară.
O invazie rusă a Moldovei devine și mai probabilă dacă Rusia va ocupa în viitor regiunile Nikolaiev și Odesa.
Viitorul Moldovei ca stat independent și suveran este direct legat de rezultatul războiului Rusiei în Ucraina și afectează planificarea apărării NATO.
Analiștii militari americani menționează, totodată, că în prezent, NATO extinde baza militară de la Mihail Kogălniceanu, ceea ce demonstrează importanța pe care Alianța o acordă acestei regiuni în apărarea ei împotriva Rusiei. ISW a estimat anterior că, dacă Rusia ar ocupa toată Ucraina, NATO nu e pregătită să se apere împotriva forțelor ruse staționate direct la granițele Poloniei, Slovaciei, Ungariei și României.
Ocuparea Moldovei de către Rusia ar spori aceste cerințe de apărare deja presante, forțând NATO să apere granița de 680 de kilometri a României cu Moldova ocupată de Rusia.
ISW arată că ajutorul occidental acordat atât Ucrainei, cât și Moldovei este esențial pentru ca aceste țări să reziste influenței și agresiunii Rusiei și pentru a împiedica forțele ruse să amenințe NATO.
Moldova din 2024 este similară cu Ucraina între 2014 și februarie 2022, iar Kremlinul a adoptat elemente din manualul său hibrid de război în ambele state, în cadrul eforturilor sale de lungă durată de a remodela guvernanța și orientările geostrategice ale Ucrainei și Moldovei.
Independența și integritatea teritorială deplină ale Moldovei și Ucrainei ar permite NATO să se concentreze asupra graniței sale de nord-est cu Rusia și Belarus și ar menține forțele ruse mai departe de baza NATO din România, subliniază organizația americană.
T.D.