Reportaj CNN din unitatea secretă care lovește adânc în Rusia. Rolul dronelor momeală și cum se planifică misiunea (Video)

Reportaj CNN din unitatea secretă care lovește adânc în Rusia. Rolul dronelor momeală și cum se planifică misiunea (Video)

Una dintre cele mai secrete arme ale Ucrainei este controlată de o agenție clandestină. Iar eficiența este dovedită de precizia atacurilor care distrug ținte de pe teritoriul Rusiei.

Doi piloți cu chipurile acoperite de măști cu imaginea unei bufnițe, emblema serviciilor secrete ale armatei ucrainene (GUR), fac ultimele verificări. Apoi, drona AN-196 Liutîi de patru metri lungime dispare într-o clipă în noapte.

Destinația dronei e o țintă situată adânc în interiorul teritoriului rus. Aceasta este una dintre cele mai secrete arme ale Ucrainei, controlată de cea mai clandestină agenție a sa, relatează CNN, care a primit acces fără precedent la una dintre unitățile de drone cu rază lungă de acțiune din cadrul GUR.

Membrii săi spun că fac parte din Unitatea UAV (vehicule aeriene fără pilot) cu rază lungă de acțiune.

Doar doi oameni au fost autorizați să vorbească cu postul american și doar folosind indicativele lor militare: Serj, comandantul operațiunilor cu drone cu rază lungă de acțiune al GUR, și Vector (Victor), comandantul unității. Serj a supravegheat personal peste 500 de atacuri cu drone cu rază lungă de acțiune în Rusia de la începerea războiului, în februarie 2022.

ADVERTISING

În noaptea de 29 septembrie Ucraina a lansat peste 100 de drone spre Rusia. Ținta lor a fost un depozit de muniție, în special vagoane de tren aflate în interiorul obiectivului, încărcate cu rachete iraniene recent livrate, potrivit ucrainenilor. Depozitul vizat se află la marginea satului mic Kotluban, în regiunea Volgograd din sud-vestul Rusiei.

Acolo unde dronele nu ajung e nevoie de mai mult

Atacurile cu drone la mare distanță au devenit un element din ce în ce mai important al războiului Rusia-Ucraina. Pe măsură ce războiul terestru s-a transformat într-o încleștare de uzură, războiul aerian a prins viteză, dezvoltarea majoră fiind observată în războiul cu drone.

Peste 7.000 de lovituri ucrainene au aterizat în Rusia în acest an, notează CNN. Cea mai îndepărtată lovitură a ajuns la peste 1.700 km de granița cu Ucraina. Loviturile cu drone cu rază lungă de acțiune au vizat obiective militare, precum depozitele de muniție, și infrastructura națională, precum rafinăriile de petrol.

Însă apărarea antiaeriană a Rusiei zădărnicește multe atacuri cu drone ucrainene.

ADVERTISING

Rata de succes a GUR ar putea fi crește de la 50 la 95% dacă Statele Unite ar da permisiunea de a folosi arme occidentale în atacurile pe teritoriul Rusiei, spun membrii unității.

Multe dintre aerodromurile Rusiei, punctele de start ale multor raiduri aeriene pe care le desfășoară împotriva Ucrainei, se află în afara razei de acțiune, spune Vector.

Dronele sale, deși foarte eficiente, nu au întotdeauna succes - sunt necesare atacuri în roiuri pentru a se asigura că țintele sunt lovite. "Sigur, putem trimite UAV-uri (vehicule aeriene fără pilot) și am distrus multe locuri. Dar nu e suficient", spune el.

"Nu cerem doar permisiunea de a trimite rachete oriunde în Rusia, vorbim despre arme care ne pot ajuta să mutăm acest război de pe teritoriul nostru", adaugă acesta.

Planificarea misiunilor e vitală

Indiferent de tipul țintelor, misiunile unității secrete urmează un set rigid de proceduri operaționale care includ întâlniri în diferite locuri din Ucraina.

Într-un birou subteran cu coridoare în stil sovietic de culoare maro închis și parcă fără sfârșit, Serj stă la birou în fața lui Vector. În camera cu pereți albi nu există niciun tablou, chiar și tabla albă rămâne goală. Întâlnirea e simplă - scurt și la obiect.

ADVERTISING

Vector are în fața lui o hartă care detaliază ținta și raza de acțiune a sistemelor rusești de apărare aeriană și de război electronic. Ei stabilesc apoi ora de apropiere de țintă pentru aproximativ 3:00 dimineața și intervalele de lansare a dronelor.

Vector mâzgălește două notițe înainte de a se ridica brusc și de a da ordinul pentru îndeplinirea misiunii.

Mai mulți bărbați îmbrăcați în negru, cu cagoule pe față, așteaptă să audă ordinele. Vector face un scurt rezumat, adăugând că această misiune va implica și alte unități. El le ordonă oamenilor săi să înceapă pregătirea rutelor și predă un stick USB care conține informațiile misiunii. "Întrebări? Niciuna? Bun. Să-i dăm drumul!", le spune.

În timp ce oamenii se împrăștie prin complex, Vector explică de ce faza de planificare a acestor misiuni e vitală: "Planificarea este, poate, 60% parte din succes, totul depinde de planificare."

El subliniază eficiența apărării aeriene a Rusiei, în special în ultimele 12 luni. Dar ucrainenii nu se lasă cu una, cu două: "Suntem băieți deștepți și găsim portițele", spune el, deși admite că asta e o provocare.

Fiecare dronă va fi programată cu peste 1.000 de puncte de referință diferite, pentru a evita sistemele vaste de apărare aeriană ale Rusiei. Vector e de acord că o parte din această activitate seamănă cu un joc video. "Pare că ne jucăm cu ei, dar nu-i un joc. E un război", subliniază el.

Serj adaugă că nu toți oamenii din unitatea sa sunt soldați de carieră ca el. El a servit mai bine de 20 de ani în armata ucraineană și a început să controleze drone în 2014, când separatiștii susținuți de ruși din regiunile Donețk și Lugansk din estul Ucrainei au început să lupte contra Kievului.

Dronele mici care eliberează calea pentru "suratele" mari

Într-un depozit, o dronă Liutîi, produsă preponderent în Ucraina, deocamdată fără aripi, stă cuminte, înconjurată de lăzi vopsite cu camuflaj verde care conțin mai multe drone kamikaze Rubaka.

Aceste drone mai mici sunt cruciale pentru succesul oricărei misiuni. Rolul lor e simplu: să copleșească apărarea antiaeriană inamică și să ademenească focul rușilor departe de "suratele" lor Liutîi, care trebuie să-și continue nestingherite drumul, în timp ce transportă adesea o sarcină utilă de până la 250 de kilograme de explozibil.

"Sunt foarte simple și le putem folosi cu și fără sarcini utile", spune Vector despre dronele mai mici. "Încercăm să le amestecăm și să le trimitem de la distanțe diferite, din locuri diferite de lansare… Ei (rușii) încearcă să le distrugă, trimit elicoptere și rachete, pornesc războiul electronic radio", explică el.

Unul dintre numeroasele camioane articulate dă cu spatele pentru încărcare. Pe întuneric, corpurile de drone, urmate de aripi, sunt încărcate câte trei în fiecare camion de bărbați cu fețele mascate, pentru a fi duse la locurile de lansare.

În alte părți ale Ucrainei, aproximativ 80 de agenți GUR pregătesc de zbor alte 90 de drone, nu toate model Liutîi.

Cam 30% din toate dronele lansate vor îndeplini misiuni de momeală, spune Serj. Dronele au fost programate să zboare în orice direcție între 720 și 880 de kilometri. Liutîi reprezintă vârful de lance și sunt destinate orășelului rus Kotluban, transformat în centru de muniție.

Cu ochii pe canalele rusești de Telegram

În întunericul deplin, dronele sunt împinse pe poziție. Mașina cu piloții care le controlează se deplasează în spatele lor. Elicea începe să se rotească, iar piloții asigură o decolare lină. Odată ajunsă în aer, drona complet autonomă începe să bifeze numeroasele puncte de referință care i-au fost prestabilite.

În baza de planificare, orele trec, iar Vector, Serj și ceilalți membri ai unității monitorizează dronele cu ajutorul dispozitivelor de urmărire.

Succesul misiunii este monitorizat în trei moduri:

  • prin resurse umane de informații de la sol;
  • prin mesajele de pe grupurile Telegram rusești;
  • prin analize folosind tehnologia satelitului, disponibile ulterior.

O misiune poate fi considerată un succes sau nu doar după evaluarea celor trei surse de informații.

Pe măsură ce se apropie ora de sosire, la 3:00 dimineața, Serj începe să citească mesajele pe care le vede pe canalele Telegram din Rusia. Dimensiunea uriaşă a atacului începe să devină mai clară. Diferite orașe din sudul Rusiei – Voronej, Yesk, Rostov și Volgograd – toate încep să raporteze sosirea dronelor în spațiul lor aerian. "Prin aceste canale Telegram înțelegem că avem un oarecare succes", spune el.

Misiunea de distrugere a rachetelor livrate de Iran a fost un succes total, spun ucrainenii.

"Forțăm constant inamicul să se gândească la ceea ce a făcut în februarie 2022. Trebuie să realizeze că pe zi ce trece suntem din ce în ce mai puternici și că ne apropiem de victoria noastră și de înfrângerea lor", a spus Serj, în timp ce dronele zburau în valuri spre țintă.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇