Ziua 967 Comandant GRU, asasinat la Moscova. Lovitură în plin cu HIMARS asupra rușilor. Zelenski: NATO sau arme nucleare?

<span style="color:#990000;">Ziua 967</span> Comandant GRU, asasinat la Moscova. Lovitură în plin cu HIMARS asupra rușilor. Zelenski: NATO sau arme nucleare?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 967 de război a început cu o veste bună pentru Ucraina. Joe Biden a vorbit cu Volodimir Zelenski şi a anunţat un nou pachet de apărare în valoare de 425 de milioane de dolari, care include sisteme suplimentare de apărare aeriană şi arme cu rază lungă de acţiune.

În plus, Australia va dona Ucrainei un lot de 49 de tancuri vechi de luptă americane M1A1 Abrams.

În schimb, NATO nu are în prezent planuri de a invita Ucraina în alianță în viitorul imediat, spune ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith.

Fostul comandant-șef al armatei ucrainene Valerii Zalujnîi a afirmat că armatele statelor membre NATO continuă să se bazeze pe principii și arme învechite, "moștenite din războiul din Coreea", care nu vor fi relevante în războiul modern. El a specificat că războiul din Ucraina a adus pe front noi tehnologii care vor înlocui armele clasice.

Tot despre NATO, Volodimir Zelenski a povestit un episod din discuția lui cu Donald Trump. Președintele Ucrainei i-a oferit două variante fostului președinte al SUA: „Suntem în această situaţie, deci care este calea de ieşire? Fie Ucraina va avea arme nucleare, iar atunci vor fi apărarea noastră. Fie trebuie să avem un fel de alianţă. În afară de NATO, nu cunoaştem nicio alianţă eficientă astăzi”.„Eu cred că Donald Trump m-a auzit. El a spus: Aveţi argumente corecte”, a mai spus Zelenski.

Pe front, forțele ucrainene au lovit un teren de pregătire al trupelor ruse cu o rachetă HIMARS care transporta muniție cu explozie fragmentată. Aproximativ 15 soldați ruși și mai multe echipamente militare se aflau în acel loc în momentul atacului.

Ucraina a doborât 22 de drone kamikaze lansate de Rusia, iar două au ajuns în Belarus. Atacul nocturn a inclus o rachetă aeriană ghidată Kh-59 și 56 de drone.

ADVERTISING

Peste graniţă, colonelul Nikita Klenkov, comandant adjunct al unei unități din agenția de informații militare a Rusiei (GRU), a fost împușcat mortal în regiunea Moscova, de un atacator necunoscut.

Cele mai recente evoluţii de pe front şi din Rusia

  • Comandant GRU ucis la Moscova - Colonelul Nikita Klenkov, comandant adjunct al unei unități din agenția de informații militare a Rusiei (GRU), a fost împușcat mortal în regiunea Moscova, de un atacator necunoscut. Klenkov, 44 de ani, ar fi fost comandantul adjunct al unității GRU 43292, care servește drept centru de pregătire pentru forțele de operațiuni speciale, scrie Moscow Times. Canalul rus de Telegram Baza a raportat că Klenkov a fost împușcat pe un drum din orașul Melenki, la est de Moscova, când se afla la volan. Atacatorul ar fi tras opt focuri de armă. Potrivit TASS, Klenkov „s-a întors acasă cu o săptămână în urmă” din prima linie a frontului din Ucraina.
  • Teren de pregătire al rușilor atacat cu HIMARS - Forțele ucrainene au lovit un teren de pregătire al trupelor ruse cu o rachetă HIMARS care transporta muniție cu explozie fragmentată. Aproximativ 15 soldați ruși și mai multe echipamente militare se aflau în acel loc în momentul atacului. Forțele de apărare ucrainene au difuzat pe Facebook înregistrarea video a loviturii. O dronă ucraineană a observat soldații ruși, iar coordonatele poziției lor au fost folosite pentru lansarea sistemului HIMARS. Ținta a fost lovită în plin. Armata ucraineană nu a dezvăluit unde a avut loc atacul, dar mai multe canale de Telegram și Forbes au relatat că atacul s-a produs în regiunea Zaporojie. Aceasta este cel puțin al șaselea atac din ultimele opt luni asupra unor soldați ruși strânși în zone deschise, vulnerabile la lovituri aeriene, notează Kyiv Post.
  • Raportul la drone doborâte - Forţele ruse au vizat infrastructură energetică în regiunea Nikolaiev din sudul Ucrainei, într-un atac cu 56 de drone şi o rachetă lansat în cursul nopţii de miercuri spre joi asupra teritoriului ucrainean. Vitali Kim, guvernatorul regiunii Nikolaiev, a anunţat că alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă pentru unii consumatori, însă nu au fost înregistrate victime în urma atacului. Forţele aeriene ucrainene au raportat, de asemenea, cinci lovituri asupra infrastructurii energetice în regiuni din apropierea liniei frontului. 22 de drone au fost doborâte, au pierdut urma a 27 de drone care au căzut probabil pe teritoriul ucrainean. Alte două drone au ajuns în Belarus.
ADVERTISING

Veşti bune din SUA

  • Nou pachet de ajutor militar din SUA - Președintele american Joe Biden a anunțat o nouă asistență de securitate pentru Ucraina, în valoare de 425 de milioane de dolari. Pachetul „include capacităţi suplimentare de apărare aeriană, muniţii aer-sol, vehicule blindate şi muniţii esenţiale pentru a răspunde nevoilor urgente ale Ucrainei”, menţionează comunicatul Casei Albe. În lunile următoare, Statele Unite vor furniza Ucrainei o serie de capacităţi suplimentare, inclusiv sute de interceptoare de apărare aeriană, zeci de sisteme tactice de apărare aeriană, sisteme suplimentare de artilerie, cantităţi semnificative de muniţie, sute de transportoare blindate de trupe şi vehicule de luptă pentru infanterie, precum şi mii de vehicule blindate suplimentare, toate acestea contribuind la echiparea forţelor armate ale Ucrainei.
  • Dialog Biden-Zelenski - Volodimir Zelenski a vorbit la telefon cu Joe Biden, căruia i-a cerut să furnizeze Ucrainei mai multe sisteme de apărare aeriană şi mai mult ajutor pentru producţia proprie de armament. La rândul său, Casa Albă a anunţat că Biden va găzdui un summit virtual al Grupului de contact pentru Ucraina, în cadrul căreia se va coordona cu partenerii internaţionali cu privire la asistenţa suplimentară pentru Kiev. Într-o postare pe X, Zelenski a mulțumit SUA pentru noul pachet de ajutor militar și a spus că acesta include și „arme cu rază lungă de acțiune”. El nu a specificat ce fel de arme și nu a menționat nimic despre utilizarea armelor occidentale pentru lovituri cu rază lungă de acțiune în Rusia.
  • Călătorie fulger la Berlin - Joe Biden face vineri o călătorie-fulger la Berlin, care subliniază importanţa legăturii cu un fidel aliat european, pe care preşedintele în exerciţiu ar urma să-l îndemne să rămână mobilizat pentru a ajuta Ucraina. Ucraina va fi în centrul discuţiilor dintre Joe Biden şi responsabilii germani într-un moment în care bombardamentele ruseşti sunt în creştere, iar armata Kievului dă înapoi pe frontul de est. Joe Biden va avea, de asemenea, o întâlnire în patru cu omologul său francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi premierul britanic Keir Starmer.
  • Reuniunea Ramstein, reprogramată pentru noiembrie - Casa Albă a anunțat că întâlnirea Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei va fi reprogramată în noiembrie, în format virtual, după ce președintele Joe Biden a anulat călătoriile externe din luna octombrie pentru a gestiona efectele uraganelor din SUA.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Zelenski: NATO sau arma nucleară? - Preşedintele Volodimir Zelenski a relatat joi, într-o conferinţă de presă la Bruxelles, că în discuția pe care a avut-o cu Donald Trump, i-a adus aminte că în anii 90, Kievul a acceptat să renunţe la armele nucleare, relatează publicaţia ucraineană Evropeiska Pravda. Preşedintele a spus despre Memorandumul de la Budapesta că a fost ineficient: „Care dintre aceste mari ţări, toate puterile nucleare, a suferit? Toate? Nu, doar una - Ucraina. Cine a renunţat la armele nucleare? Toate? Doar una - Ucraina. Cine este în război astăzi? Ucraina”, a declarat preşedintele ucrainean. După care i-a spus lui Trump: „Suntem în această situaţie, deci care este calea de ieşire? Fie Ucraina va avea arme nucleare, iar atunci vor fi apărarea noastră. Fie trebuie să avem un fel de alianţă. În afară de NATO, nu cunoaştem nicio alianţă eficientă astăzi”.„Eu cred că Donald Trump m-a auzit. El a spus: Aveţi argumente corecte”, susţine Zelenski.
  • Trump, atac la Zelenski - În schimb, Donald Trump, a spus, într-o emisiune, că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cărui ţară a fost invadată de Rusia la 24 februarie 2022, „nu ar fi trebuit niciodată să lase să înceapă acest război", relatează AFP. „Ucraina, reţineţi, nu mai este Ucraina. Fiecare oraş este practic distrus la pământ. Toate acele cupole aurii magnifice sunt la pământ, reduse în bucăţi. „Asta nu înseamnă că nu vreau să-l ajut, pentru că îmi pare rău pentru aceşti oameni", a spus Trump. Fostul președinte a spus din nou că va soluționa criza ucraineană în 24 de ore dacă va fi ales preşedinte pe 5 noiembrie.
  • NATO se bazează pe principii învechite - Armatele statelor NATO continuă să se bazeze pe principii și arme învechite, "moștenite din războiul din Coreea", care nu vor fi relevante în războiul modern, a declarat Valerii Zalujnîi, fostul comandant-șef al armatei ucrainene, actualmente ambasadorul Kievului în Marea Britanie, relatează The Kyiv Independent. "Nu va fi niciun război de tipul celui din 1953. Vorbesc despre războiul din Coreea. Asta s-a terminat în vara anului 2023 în Ucraina, când două armate profesioniste de peste un milion de oameni fiecare s-au confruntat pe câmpul de luptă", a spus Zalujnîi într-un discurs rostit la Chatham House din Londra, referindu-se la conflictul din Ucraina. Generalul în retragere demis de la cârma armatei de Volodimir Zelenski a mai spus că războiul modern a adus noi tehnologii pe câmpul de luptă, precum dronele și inteligența artificială. Însă este imposibil să se producă rachete scumpe, avioane de luptă și portavioane la "scara masivă" pe care o cere războiul modern, ceea ce înseamnă că aceste sisteme vor deveni mai puțin eficiente, a subliniat el.
  • După Ucraina, Putin va invada Moldova - Kremlinul ar putea exploata legăturile sale militare cu Transnistria pentru a invada și ocupa în întregime Republica Moldova, dacă Rusia va câștiga războiul din Ucraina, arată o analiză publicată de Institutul pentru Studiul Războiului. Detalii AICI.
  • Tancuri americane din Australia - Australia va dona Ucrainei un lot de 49 de tancuri vechi de luptă americane M1A1 Abrams. "Suntem alături de Ucraina în lupta sa împotriva invaziei ilegale comisă de Rusia", a declarat ministrul australian al Apărării, Pat Conroy. Echipate cu un tun de 120 de milimetri, aceste tancuri de 60 de tone au fost construite între 1985 şi 1993 şi au fost renovate înainte de achiziţionarea lor de către Australia la mijlocul anilor 2000. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat această iniţiativă pe reţeaua X şi şi-a exprimat "recunoştinţa".
  • Fără invitaţie de la NATO - NATO nu are în prezent planuri de a invita Ucraina în alianță în viitorul imediat, a declarat ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith. „Cred că poziția NATO în această privință este foarte clară. Am declarat, la summit-ul din această vară, că Ucraina se află pe o cale ireversibilă de aderare și că Ucraina va deveni membră a Alianței. Nu suntem în stadiul în care să discutăm despre emiterea unei invitații pe termen scurt”, a spus Smith, înaintea reuniunii miniștrilor apărării NATO la Bruxelles. „Dar, ca întotdeauna, vom continua discuțiile cu prietenii noștri din Ucraina despre cum se pot îndrepta către Alianță”, a adăugat Smith.
  • Zelenski aduce planul de victorie la Bruxelles - Președintele Ucrainei a ajuns joi la Bruxelles și va prezenta planul pentru victorie la Consiliul European, relatează Kyiv Independent. "Toți liderii europeni vor auzi cum trebuie consolidate pozițiile noastre. Trebuie să punem capăt acestui război în mod echitabil", a spus Volodimir Zelenski, într-un mesaj video în timpul călătoriei spre Belgia. Președintele ucrainean a sosit la Bruxelles la doar o zi după ce a dezvăluit planul într-o sesiune specială a Parlamentul Ucrainei. El a prezentat anterior această strategie liderilor din SUA, Marea Britanie, Germania, Franța și Italia, pentru a obține sprijinul aliaților înainte de alegerile incerte din SUA. Planul are cinci puncte: o invitație de aderare la NATO, un aspect ce ține de apărare, descurajarea non-nucleară a agresiunii ruse, creșterea economică și cooperarea și arhitectura de securitate postbelică. Există și trei puncte clasificate care au fost împărtășite cu partenerii internaționali. După întâlnirea cu liderii UE, Zelenski se va vedea cu înalți oficiali ai Parlamentului European și va participa la o reuniune la nivel ministerial a Consiliului NATO-Ucraina.
  • Orban, îngrozit de planul de victorie - Premierul ungar Viktor Orban, unul dintre puţinii lideri occidentali care are relaţii amiabile cu Rusia, a declarat că Planul pentru victorie prezentat miercuri de Volodimir Zelenski îl „îngrozeşte” şi şi-a anunţat intenţia de a promova discuţii ale UE cu Rusia. „Ceea ce a prezentat ieri în parlamentul ucrainean este mai mult decât înspăimântător. (...) UE a intrat în acest război cu o strategie prost organizată, prost executată, prost calculată, pentru care preşedinta Comisiei poartă responsabilitatea principală. Pierdem acest război, deci strategia nu funcţionează. Trebuie să se schimbe! (...) Astăzi, voi continua să îi îndemn pe cancelarul german şi pe preşedintele francez, în numele întregii Uniuni Europene, să înceapă negocierile cu ruşii cât mai curând posibil, astfel încât să putem găsi o cale de ieşire din această situaţie”, a scris Viktor Orban pe Facebook înainte de a pleca la Bruxelles pentru summitul UE.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇