Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, în noaptea de duminică spre luni, că autorităţile Republicii Moldova au informaţii şi probe că gruparea criminală care comite „un atac fără precedent” asupra democraţiei ţării, aluzie la reţeaua oligarhului prorus Ilan Şor, avea ca ţintă cumpărarea a 300.000 de voturi la scrutinul de duminică. Ea a îndemnat să se aştepte rezultatele finale ale votului de la alegeri și nu a răspuns la întrebări.
de la min. 2:40.
Republica Moldova a organizat duminică alegeri prezidenţiale şi un referendum pro-UE ale căror rezultate preliminare au luat prin surprindere, pentru că nu reflectă ceea ce indicau sondajele.
Astfel, contracandidatul Maiei Sandu, Alexandr Stoianoglo, fost procuror susţinut de socialiştii proruşi, avea la momentul declarației aproape 29 la sută din voturi, în condiţiile în care sondajele îl indicau la 9 la sută în intenţiile de vot.
De asemenea, la momentul declarației, referendumul pro-UE părea să fi fost respins cu aproape 54 la sută din voturi, în condiţiile în care sondajele arătau că sprijinul pentru integrarea europeană era de 55 la sută.
„Nu vom renunţa să apărăm libertatea şi democraţia. Aşteptăm rezultatele finale şi vom reveni cu decizii”, a spus în încheiere Maia Sandu, refuzând să răspundă întrebărilor jurnaliştilor.
La referendumul la care cetăţenii au fost întrebaţi "Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?, la o oră de la închiderea urnelor, rezultatele arătau că peste 53% din alegători au votat „Nu", în timp ce peste 46% au fost de acord cu parcursul european al Moldovei.
Ulterior, cu fiecare vot, de-a lungul nopții, creștea procentul celor care au votat DA, balanța schimbîndu-se în favoarea celor care susțin parcursul european al țării.