HarCov: Copiii români și maghiari au ajuns să comunice între ei... în engleză

HarCov: Copiii români și maghiari au ajuns să comunice între ei... în engleză

Copiii maghiari şi cei români din Harghita şi Covasna au ajuns să comunice între ei… în engleză.

Şi asta pentru că învățarea limbii române de către elevii maghiari a devenit o problemă cronică, de sistem.

Se fac 3 ore pe săptămână de Limba și literatura română, la gimnaziu, iar asta nu e suficient pentru o comunicare liberă.

"Trebuie învățați copiii să înțeleagă, când merg la piață și nu reușesc să vorbească românește. Am înființat un grup de lucru, cu profesori, cadre universitare și prima propunere a fost că trebuie și o materie de comunicare în limba română, în paralel cu Limba și literatura română.

ADVERTISING

Acest lucru a fost susținut de minister acum câțiva ani, dar nu s-au făcut demersuri. Săptămânal, la clasele V-VIII sunt 3 ore de Română și noi am făcut ca să fie 2 ore Limba și literatura română și o oră de comunicare, să fie scoase din program arhaismele. Am văzut cum, aflați împreună, un copil român și unul maghiar vorbesc în engleză", spune președintele CJ Harghita, Borboly Csaba, la Radio Mureş .

ADVERTISING

Borboly Csaba a amintit, în context, de hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a confirmat decizia Consiliului Național de Combatere a Discriminării, ca fiind discriminatoriu faptul că elevii maghiari nu au acces egal la însușirea limbii române.

Datele recensământului arată că populaţia de etnie maghiară deţine majoritatea în judeţele Harghita (85,7%) şi Covasna (71,8%).

De asemenea ponderi ridicate se înregistrează şi în judeţele Mureş (35,6%), Satu Mare (31,4%), Bihor (22,3%) şi Sălaj (20,8%).

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇