Candidații, buluc la Sfânta Parascheva. Cine a stat în mulțime, cine s-a dus la VIP și cine a făcut multe selfie-uri (Galerie foto&Video)

Candidații, buluc la Sfânta Parascheva. Cine a stat în mulțime, cine s-a dus la VIP și cine a făcut multe selfie-uri (Galerie foto&Video)

Zeci de mii de credincioşi au venit de la primele ore ale zilei de luni pe bulevardul Ştefan cel Mare din Iaşi şi pe străzile din împrejurimile Mitropoliei Moldovei, pentru a asista la slujba oficiată cu prilejul prăznuirii hramului Sfintei Cuvioase Parascheva.

Începând cu ora 9:30, pe un podium amplasat la limita Pietonalului Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane, un sobor de 22 de arhierei din ţară şi străinătate, printre care şi mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan, conduşi de ÎPS Părinte Nikitas, arhiepiscop de Thyateira şi de Marea Britanie, a oficiat slujba Sfintei Liturghii.

În plină campanie pentru prezidenţiale şi parlamentare, la slujbă au asistat:

ADVERTISING
  • premierul Marcel Ciolacu,
  • preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă,
  • şeful Cancelariei Prim-Ministrului României, Mihai Alexandru Ghigiu,
  • ministrul Finanţelor, Marcel Boloş,
  • ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila,
  • ministrul Cercetării şi Digitalizării, Bogdan Gruia Ivan,
  • fostul secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană,
  • fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu,
  • preşedintele USR Elena Lasconi,
  • europarlamentarul Diana Şoşoacă

Atât Ciolacu, cât şi Ciucă au ales să asiste la slujbă din mulţime şi nu de pe scena amenajată pentru oficialităţi. Şi Elena Lasconi (USR) a rămas pe pietonal, în mulţime, în timpul slujbei religioase. 

Ciolacu-in-multime
Ciolacu-la-Parascheva
Foto: Facebook/Marcel Ciolacu
Ciuca-la-Parascheva
Foto: Facebook/Nicolae Ciucă
Lasconi-la-cuvoasa
Foto: Facebook/Elena Lasconi

Însă Mircea Geoană a stat la tribuna oficială.

Geoana-la-Parascheva
Foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Iar Diana Şoşoacă a făcut festival de selfie-uri.

Sosoaca-la-parascheva
Foto: Inquam Photos / Casian Mitu
Sosoaca-selfie-la-slujba
Foto: Inquam Photos / Casian Mitu

George Simion, liderul AUR, a venit la slujbă însoţit de Gigi Becali. Cei doi s-au închinat şi la racla cu sfintele moaşte, fără a sta la rând, precum ceilalţi pelerini.

Ceai pentru pelerini, speranța pentru România

Sunt impresionat de tăria credincioșilor care au stat peste zece ore la coadă la Sfânta Parascheva:

Publicată de George Simion pe Duminică, 13 octombrie 2024



Pelerini veniţi din ţară şi străinătate formează un rând lung de câţiva kilometri pentru a se închina la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, numărul lor fiind în creştere de la o oră la alta.

Pe bulevard şi pe străzile din jurul Mitropoliei Moldovei sunt amplasate câteva ecrane de mari dimensiuni, pentru ca astfel cei veniţi în pelerinaj să poată asculta şi urmări ceremonialul religios.

ADVERTISING

Până duminică seară, aproximativ 160.000 de pelerini se închinaseră la sfintele moaşte la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, în timp ce la rând se aflau peste 50.000 de oameni, timpul de aşteptare fiind de aproximativ 20 de ore.

Pentru ca slujba religioasă să poată fi ascultată şi de credincioşii care stau la rândul kilometric să se închine la Sfânta Parascheva, pe stâlpii de electricitate au fost montate difuzoare.

Credincioşii consideră că, dacă se închină la Sfânta Parascheva în ziua în care se prăznuieşte hramul acesteia, vor fi binecuvântaţi, vor avea spor în casă şi sănătate.

Anul acesta, reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au adus, de la o mănăstire de pe Muntele Athos, şi moaştele Sfântului Pantelimon. Acesta este considerat a fi unul dintre cei mai importanţi sfinţi vindecători.

Cuvioasa Parascheva este cunoscută îndeosebi de bisericile ortodoxe greacă, română, bulgară, rusă şi sârbă.

Deşi e sărbătorită în întreaga Biserică Ortodoxă Română, Cuvioasa Parascheva, cunoscută şi ca Sfânta Vineri, este considerată în popor ca fiind ocrotitoarea Moldovei şi a oamenilor sărmani.

ADVERTISING

10 candidaţi din partea partidelor şi 4 independenţi intră în cursa pentru Cotroceni din acest an. Primul tur al alegerilor va avea loc la 24 noiembrie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇