Premierul Marcel Ciolacu a dat de înțeles, vineri, că vinovați pentru banii din PNRR care sunt în pericol de a fi pierduți sunt unii miniștri care nu au fost suficient de implicați și „nu au înțeles că nu mai merge cu șmecheria în 2024”. În ce privește una dintre probleme, pragul de impozitare pentru microîntreprinderi, Ciolacu a spus că va avea o discuţie în coaliţie, aceasta fiind una dintre rarele discuţii pe care le va avea direct cu preşedintele PNL, Nicolae Ciucă.
Premierul Marcel Ciolacu a recunoscut, vineri, că avem probleme cu banii din PNRR, dar susține că nu vom pierde niciun euro.
„Nu riscăm să pierdem niciun euro. Sunt două sume la Ministerul Transporturilor. E cea cu metroul de la Cluj şi încă o sumă pe nu ştiu ce erate, care nu au fost transmise din SEAP, ceva foarte tehnic, pe care le-am trimis din nou în discuţie, la nivelul tehnic.
Dar amândouă sunt pe loan, sunt pe împrumut. Cu alte cuvinte, România nu pierde niciun leu, niciun euro din granturi”, a spus premierul Marcel Ciolacu despre discuţiile cu Comisia Europeană, pe tranşa nr 3 din PNRR, citat de News.ro.
El a sugerat că de vină ar fi unii miniștri și a vorbit despre demisii pe care deja și le-ar fi dat angajații unor ministere și companii.
„Eu vă spun un singur lucru. Tot ce era la companii, la Transporturi, şi-au dat toţi demisia imediat. Tot ce era la AMEPIP şi-au dat imediat demisia, unde am fi putut pierde bani. Sperăm ca şi la Energie să se întâmple acelaşi lucru.
Oricum, declanşez proceduri la toate. Oricum aducem companie. Oricum am cerut la Comisia Europeană chiar să-mi trimită un expert în selecţia pe 109.
Este exclus ca România să piardă vreun euro.
Dacă am fi avut nişte miniştri mai implicaţi şi care ar fi înţeles că nu mai merge cu şmecheria în 2024, acum n-am fi avut această problemă”, a mai spus premierul.
Întrebat dacă Comisia Europeană este nemulţumită de modul în care au fost îndeplinite jaloanele din PNRR, Marcel Ciolacu a spus: „Gândiţi-vă că noi am avut de îndeplinit în cererea de plată numărul 3, pentru că despre ea vorbim, 74 de jaloane şi nu ştiu câte ţinte. Din cele 74, sunt discuţii pe 3 jaloane”.
Potrivit unor surse guvernamentale, România a îndeplinit doar 68 de jaloane din cele 74 din cererea de plată numărul 3. Șase jaloane sunt considerate neîndeplinite parțial sau complet. În consecință, România pierde temporar 1,1 miliarde de euro din cererea de plată numărul 3 din PNRR şi riscăm al doilea an consecutiv în care nu încasăm niciun euro din banii disponibili. Guvernul are șase luni să îndeplinească jaloanele restante și să mai recupereze din bani.
Informația a fost confirmată parțial de Adrian Câciu, ministrul Proiectelor Europene. Sunt jaloane neîndeplinite, o anumită sumă va fi blocată, dar „acum nu am exact cifra, aştept scrisoarea oficială”.
Pragul pentru microîntreprinderi, decis în Coaliție
În ce privește modificarea pragului de impozitare la microîntreprinderi, una dintre prevederile din PNRR neîndeplinite, Marcel Ciolacu a spus că va avea o discuţie în coaliţie, precizând că va fi una dintre rarele discuţii pe care le va avea direct cu preşedintele PNL, Nicolae Ciucă.
„Vom avea o discuţie în coaliţie, presupun că va fi una dintre rarele discuţii pe care le voi avea direct cu preşedintele Nicolae Ciucă. Avem timp şase luni”, a spus Ciolacu.
Întrebat dacă pragul de 800.000 de euro a fost propus de către Comisia Europeană, Ciolacu a răspuns: „Comisia Europeană a propus ce este în toată Europa. Este nivelul plătitorilor de TVA”.
În luna aprilie, premierul Marcel Ciolacu anunţa că va avea o discuţie aplicată cu cei de la Comisia Europeană, deoarece nu este de acord cu o nouă scădere a pragului la microîntreprinderi.
„Vom negocia aşa cum am făcut-o şi anul trecut cu deficitul”, spunea la acel moment premierul.