De ce a fost respinsă candidatura Dianei Șoșoacă la Președinție. CCR a publicat motivarea deciziei

De ce a fost respinsă candidatura Dianei Șoșoacă la Președinție. CCR a publicat motivarea deciziei

Curtea Constituţională a făcut publică, luni seara, hotărârea privind respingerea candidaturii Dianei Şoşoacă la Preşedinţie.

CCR precizează că înregistrarea acestei candidaturi încalcă unele condiţii de eligibilitate, cu referire la ”valorile democraţiei, la statul de drept, la respectarea Constituţiei corelate cu garanţia politicomilitară a acestora, respectiv apartenenţa României la UE şi NATO”.

Totodată, potrivit CCR, ”dreptul de a fi ales este un drept fundamental de natură politică, reprezintă o condiţie sine qua non a democraţiei şi a funcţionării democratice a statului şi se exercită cu respectarea exigenţelor Constituţiei şi a legilor. Dreptul de a fi ales nu are un caracter absolut, putând fi supus unor limitări, a căror configurare rezultă din viziunea democratică a Constituţiei”.

ADVERTISING

”Chiar dacă jurământul de credinţă se depune de către candidatul câştigător al alegerilor, elementele cuprinse în jurământul de credinţă sunt condiţii de eligibilitate şi de fond pentru a candida la funcţia de preşedinte al României, pe care candidatul trebuie să le îndeplinească la momentul depunerii candidaturii sale.

Examinarea acestor condiţii poate fi realizată numai de Curtea Constituţională. Ar fi inadmisibil şi contrar naturii procesului democratic ca ab initio candidatul să nu îndeplinească aceste condiţii şi totuşi să participe la alegeri, iar dacă le va câştiga să depună un jurământ de credinţă formal”, argumentează Curtea Constituţională, potrivit News.ro.

De asemenea, CCR menţionează că ”este de notorietate faptul că, prin discursul său constant, doamna Diana Iovanovici Şoşoacă îndeamnă la schimbarea fundamentelor democratice ale statului şi la încălcarea ordinii constituţionale”.

ADVERTISING

”Regulile democratice se aplică tuturor cetăţenilor, indiferent de calitatea lor în stat şi de opţiunile politice, neputând fi tolerate manifestările şi derapajele anarhice în spaţiul public. O astfel de conduită aduce în discuţie problema folosirii instituţiilor şi procedurilor constituţionale în scopul negării în final a exigenţelor, principiilor şi valorilor reglementate constituţional.

Declaraţiile publice, luările de poziţii şi exprimarea unor convingeri în contradicţie cu valorile constituţionale şi cu exigenţele unei societăţi democratice, coroborate cu participarea la anumite evenimente publice sunt temeiuri suficiente pentru a indica faptul că doamna Diana Iovanovici-Şoşoacă, în calitate de candidat la funcţia de Preşedinte al României, pune la îndoială şi desconsideră obligaţia de respectare a Constituţiei prin discursul său public referitor la înlăturarea unor garanţii esenţiale ale valorilor şi opţiunilor fundamentale ale statului, respectiv calitatea de stat membru al UE şi al NATO.

ADVERTISING

Prin urmare, este evident că respectarea Constituţiei şi apărarea democraţiei – condiţii pentru a candida la funcţia de Preşedinte al României – sunt aspecte străine discursului public promovat de aceasta”, adaugă CCR.

Candidatura Dianei Șoșoacă, anulată de CCR

Amintim: Candidatura la alegerile prezidențiale a Dianei Șoșoacă (SOS) a fost respinsă, potrivit unei decizii de sâmbătă a Curții Constituționale a României (CCR).

Curtea a admis, cu majoritate de voturi (5 la 2, pentru că doi judecători lipseau), contestațiile depuse împotriva candidaturii la președinție a Dianei Șoșoacă și a anulat decizia BEC privind înregistrarea candidaturii.

Pe numele Dianei Șoşoacă fuseseră depuse două contestații, una semnată de Amalia Bellantoni și una de Gheorghe Mihai Ursa.

Decizia este definitivă și nu mai poate fi atacată.

Principalele reacții politice apărute după anunțul deciziei îl creditează pe Marcel Ciolacu drept principal beneficiar al acestei decizii și acuză PSD de intruziune politică în activitatea CCR.

Premierul Marcel Ciolacu, candidatul PSD în cursa pentru Cotroceni, a avut, duminică, o primă reacție la decizia CCR. El a spus că, la o primă vedere, pare o decizie disproporționată și a cerut CCR să prezinte rapid motivarea, care să conțină argumente legale și constituționale puternice, altfel fiind cazul unei ample reforme a instituției.

Ciolacu a comentat și luni decizia CCR, afirmând că nu se bucură absolut deloc de scoaterea Dianei Şoşoacă din cursa electorală pentru funcţia supremă în stat.

Cine a votat împotriva lui Şoşoacă

Cei cinci judecători ai Curții care au votat în favoarea contestației împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă sunt:

  • Marian Enache, președintele CCR, propus de PSD;
  • Bogdan Licu, fost prim adjunct al procurorului general, sprijinit de PSD;
  • Attila Varga, desemnat de UDMR;
  • Cristian Deliorga, fost judecător la Curtea de Apel Constanța, propus de PSD;
  • Gheorghe Stan, fost șef al Secției Speciale pentru investigarea magistraților, susținut de PSD

Laura Iuliana Scîntei, fost parlamentar PNL, și Mihaela Ciochină, propusă de președintele Klaus Iohannis, nu au fost de acord ca Dianei Şoşoacă să i se interzică dreptul de a candida.

De la ședința CCR au absentat Simina Tănăsescu și Livia Stanciu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇