Mica istorie: 3 octombrie - Ziua când Germania de Est s-a reunit cu Germania de Vest

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul  2457 î.Hr. – Are loc formarea legendară a primului stat coreean Gojoseon. Această dată este considerată în mod tradițional de coreeni drept data întemeierii națiunii coreene. Gaecheonjeol – cum se numește sărbătoarea în limbaj local – este recunoscută și în Coreea de Nord, deși nu se aniversează ca sărbătoare publică, ci doar printr-o ceremonie anuală la Mausoleul din Tangun, locul fondării Gojoseon.

Anul  52 î.Hr. – Moment culminant în războaiele galice : Vercingetorix, conducătorul galilor, se predă romanilor conduși de Iulius Caesar, punând astfel capăt asediului și bătăliei de la Alesia. Scena predării este superb descrisă cu lux de amănunte de către însuși Caesar în cunoscuta sa lucrare „De Bello Galico”.

Anul 42 î.Hr.: Prima bătălie de la Filipi. Triumvirii Octavian și Marc Aureliu se confruntă cu asasinii lui Cezar:  Brutus și Cassius. Filippi era un oraș antic din Tracia, mai târziu colonie romană în provincia Macedonia, la 120 km nord-est de Salonic, în apropiere de actualul oraș Kavala.

După asasinarea lui Cezar, Brutus și Cassius (cei doi conspiratori principali) au părăsit peninsula Italică și au luat sub control toate provinciile din est, în timp ce principalii lideri de la Roma (AntoniuOctavian și Lepidus) au format aici al doilea Triumvirat.

Una din primele lor sarcini a fost să distrugă forțele conspiratorilor, nu numai pentru a obține controlul total al lumii romane, dar și pentru a răzbuna asasinarea lui Cezar. Cele două bătălii de la Filipe s-au încheiat cu victoria triumvirilor. Brutus, împreună cu alți conspiratori, s-au sinucis.

ADVERTISING

Dar triumviratul învingătorilor n-a fost de lungă durată. În anul 27 î.Hr, la vârsta de 36 de ani, Octavian își lua numele de Augustus, eveniment considerat de istorici ca fiind începutul Imperiului Roman.

Oficial, guvernul era republican, dar întreaga putere se afla într-o singură mână: a lui Augustus. Asumându-și puteri absolute, el a dus o guvernare chibzuită, respectată și de succesori. Au urmat astfel două secole  de liniște, definite de istorici ca Pax Romana (Pacea Romană).

Anul 1385: La această dată (3 octombrie 1385) apare prima menționare documentară a județului Jaleș (Țara Românească). Mențiunea este consemnată în hrisovul prin care domnitorul Dan I donează mănăstirii Tismana satul cu același nume, întărind totodată proprietatea mănăstirii asupra vechilor moșii.

Județul Jaleș este menționat mai târziu în alte opt documente, datate între 1385-1444, în care sunt întărite sau dăruite moșii și privilegii mânăstirilor Tismana și Vodița de către domnitorii Mircea cel Bătrân, Dan al II-lea și Vlad Dracul.

Anul 1739: Tratatul de la Nissa semnat între Imperiul Otoman și Rusia duce la sfârșitul războiului ruso-turc 1736–1739.

Anul 1778: Exploratorul englez James Cook ajunge în Alaska.

Anul 1849: Autorul american Edgar Allan Poe este găsit căzut pe un trotuar în orașul BaltimoreMaryland, în stare de confuzie mintală după o dispariție de câteva zile. Este ultima dată când este văzut în public înainte de moartea sa.

Anul 1863: Președintele american Abraham Lincoln a declarat a patra zi de joi din luna noiembrie drept Thanksgiving Day („Ziua Recunoștinței”).

ADVERTISING

De atunci, Ziua Recunoștinței este o sărbătoare națională celebrată oficial în diferite date din octombrie sau noiembrie, în țări precum Statele Unite, Canada, Sfânta Lucia, Liberia și neoficial în țări precum Brazilia, Germania și Filipine. 

Anul 1863: S-a născut Constantin N. Hurmuzaki (Constantin Nicolae, baron de Hurmuzaki), entomolog, filosof, jurist român, fost profesor la universitatea din Cernăuți (imperiul Austro-Ungar).

Hurmuzaki este creatorul primei hărți fitogeografice a florei bucovinene. Această lucrare a fost foarte apreciată la timpul său de către oamenii de știință, fiind folosită ulterior ca model pentru crearea altor hărți similare, pentru alte grupuri de organisme și pentru alte regiuni de pe planetă.  

A fost activ şi în viața politică. Din 1911 și până în 1914, Constantin N. Hurmuzaki a fost ales în Parlamentul Bucovinei, ca reprezentat al Partidului Național Liberal.  A fost membru de onoare al Academiei Române din anul 1919.  În memoria lui, una din importantele piețe bucureștene –  fosta Piața Muncii – și stația de metrou aferentă îi poartă numele: Piața Hurmuzaki.

Anul 1872: Se naște Hermann Anschütz-Kaempfe, cercetător german, inventator al busolei giroscopice.

Anul 1886: Se naște Alain-Fournier (Henri Alban Fournier), scriitor francez, mort la 27 de ani, autor al unui singur roman, "Le Grand Meaulnes", lucrare de factură simbolistă, cu un puternic impact în lumea literară de la începutul secolului al XX-lea.

Anul 1895: S-a născut Serghei Esenin, celebru poet liric rus. Prin poeziile sale sensibile despre dragoste și despre viața omului simplu, devenise unul dintre cei mai populari poeți din vremea sa.

ADVERTISING

În 1916-1917, Serghei Esenin a fost înrolat în armată, alăturându-se revoluționarilor din 1917,  în credința că revoluția le va aduce rușilor o viață mai bună. Dar, curând, a devenit dezamăgit și, uneori, chiar a criticat regimul bolșevic în poezii precum „Austerul octombrie m-a dezamăgit”.

Cu toate că a fost unul dintre poeții cei mai îndrăgiți ai Rusiei, multe dintre scrierile sale au fost interzise de către Kremlin în timpul conducerii staliniste. Abia în 1966, s-a dat „liber” publicării operelor sale integrale în URSS.

Anul 1897: Se naște Louis Aragon, poet și scriitor francez. Influențat de Charles Dickens,  Lev TolstoiPhilippe Soupault sau Paul Éluard, scriitorul Aragon inițiază în 1924 mișcarea suprarealistă în literatură.

Anul 1908: Lev Troțki, Adolph Joffe, Matvei Skobelev și alți ruși exilați la Viena fondează în exil ziarul „Pravda”. Ziarul ființează și astăzi în capitala Federației Ruse.

Anul 1918: Accede la tron regele Boris al III-lea al Bulgariei, după abdicarea tatălui său, Ferdinand,  ce a avut loc în urma înfrângerii Regatului Bulgariei în Primul Război Mondial.

Anul 1929: „Regatul sârbilor, croaților și slovenilor”, creat după Primul Război Mondial,  își schimbă numele în „Regatul Iugoslaviei”  denumire ce se va păstra până după cel de Al Doilea Război Mondial, când statul va deveni republică. Republica, la rândul ei, s-a dezmembrat în anii de după prăbușirea URSS.

Anul 1932: Irakul își câștigă independența față de Marea Britanie.

Anul 1935: A început agresiunea Italiei împotriva Etiopiei. Deși Italia era mai bine înarmată, etiopienii nu au cedat prea repede și abia la sfârșitul lunii ianuarie 1936 și în februarie italienii obțin succese, dar nici acestea decisive.

Etiopienii aveau în mare parte armament vechi și nu dispuneau de aviație. Astfel, abia la sfârșitul lui aprilie 1936  victoria Italiei a devenit clar vizibilă, iar în luna mai italienii reușeau să ocupe capitala Etiopiei, Addis Abeba. Împăratul etiopian, Haile Selassie, a fost forțat să se exileze.

După înfrângerea trupelor etiopiene, prim-ministrul fascist al Italiei, Benito Mussolini, declara triumfător, de la un balcon situat în piața Veneției din Roma: "Etiopia este toată a Italiei!".

Anul 1940: Se naște Elena (Leni) Dacian, balerină, coregrafă și actriță de film română. A fost fiica cunoscutului tenor de operetă Ion Dacian (Ion Pulca).

Anul 1942: A fost testată cu succes pentru prima oară racheta germană A4 (V-2), prima rachetă balistică din lume și primul obiect care a efectuat un zbor suborbital.

Anul 1945: A fost înființată Federația Sindicală Mondială - FSM.

Anul 1952: Marea Britanie testează cu succes arme nucleare și devine a treia putere nucleară a lumii.

Anul 1953: Participarea capitalului străin la exploatarea petrolului este interzisă în Brazilia.

Anul 1960: Niger își câștigă independența față de Franța.

Anul 1962: Programul MercurySigma 7 este lansată la Cape Canaveral, cu astronautul Wally Schirra la bord, pentru șase orbite timp de nouă ore de zbor.

Anul 1990: Reunificarea Germaniei: teritoriul fostei Republici Democrate Germane (RDG), proaspăt reorganizat în 5 landuri, a aderat la legile și constituția Republicii Federale  Germania (RFG). Astfel ziua de 3 octombrie a devenit sărbătoaea națională a Germaniei, înlocuind ziua de 17 iunie, sărbătoarea de până acum.  

Trebuie remarcat aportul unor oameni de stat de mare anvergură, care au făcut posibilă acestă normalizare. Mă refer în primul rând la liderul URSS, Mihail Gorbaciov, și politicii sale de destindere, atât în plan intern, cât și extern, precum și la urmașul acestuia, Boris Elțin, care a desființat URSS printr-un simplu proces verbal.

Dar un rol important i-a revenit cancelarului german Helmut Kohl și ministrului federal de Externe, Wolfgang Schäuble, arhitecții germani ai reunificării.  Ei au știut să-și atingă țelul fără a afecta sensibilitățile rușilor, pregătiți în orice moment să reacționeze dacă simt că le sunt atinse anumite „drepturi”.

Odată cu reunificarea, Berlinul de Est a fost alipit la capitala noii Germanii, dispărând astfel și statutul de oraș-stat Berlin (care până atunci se referea la Berlinul de Vest).

Întregul proces de reunificare a avut loc prin procedee diplomatice și administrative și fără vărsare de sânge. Germania reunificată a rămas membră a Comunității Europene (care mai târziu a devenit Uniunea Europeană) și a NATO.

Anul 1994: În alegerile generale din BraziliaFernando Henrique Cardoso este ales cu o largă majoritate ca președinte al statului sud-american.

Anul 2005: A avut loc o eclipsă inelară parțială de soare, care a fost vizibilă și din România. Este a doua eclipsă de soare, după cea din 2003.

MEMENTO:

Informațiile privind evenimentele istorice sunt preluate din enciclopedii și din presă. Comentariile îi aparțin autorului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇