Ziua 949 Atac masiv cu drone al Ucrainei. Explozii lângă o bază militară rusă. Zelenski, neutru în alegerile din SUA

<span style="color:#990000;">Ziua 949</span> Atac masiv cu drone al Ucrainei. Explozii lângă o bază militară rusă. Zelenski, neutru în alegerile din SUA

Ziua 949 de război a început cu un atac masiv al Ucrainei asupra Rusiei. Ministerul rus al Apărării susține că apărarea antiaeriană a interceptat și distrus 125 de drone ucrainene în șapte regiuni rusești și deasupra Mării Azov.

De asemenea, utilizatorii raportează pe rețele mai multe explozii în apropierea unei baze militare din Yeisk, regiunea Krasnodar Krai, dar și în regiunile Rostov, Voronej, Volgograd, la peste 600 km de linia frontului.

De cealaltă parte, Rusia a atacat cu o rachetă ghidată la Zaporojie, unde a lovit un bloc de locuințe, rănind cinci persoane. Iar bilanțul atacului de sâmbătă, din satul Slatyne, Harkov, a ajuns la trei persoane și șase răniți. Rachetele au lovit aici în timp ce localnicii se aflau pe stradă.

Din SUA, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus, la Fox News, că a primit „informaţii foarte directe" de la Donald Trump potrivit cărora fostul preşedinte american va sprijini Ucraina în războiul împotriva Rusiei, dacă va fi reales. El a mai spus și că nu susţine nicio parte în alegerile din SUA, declarând simplu: „Nu vreau să pierd o parte sau alta a americanilor”.

ADVERTISING

Tot din SUA, în cadrul unei intervenții la ONU, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a respins un nou început în relațiile internaționale, acuzând că Occidentul calcă în picioare toate principiile globalizării. Despre războiul din Ucraina a spus că este o conspirație americano-britanică pentru a distruge Rusia, adăugând că este lipsit de sens să lupți până la victorie cu o putere nucleară.

Iată cele mai important informații și evenimente de duminică, 29 septembrie, ziua 949 de război în Ucraina:

  • Atac masiv al Ucrainei - În noaptea de sâmbătă spre duminică, Ucraina a lansat un atac masiv cu drone asupra a șapte regiuni rusești și deasupra Mării Azov, a informat, duminică dimineața, Ministerul rus al Apărării. Potrivit acestuia, 125 de drone ucrainene au fost interceptate și distruse de apărarea antiaeriană rusă - 67 în regiunea Volgograd (la peste 600 km de linia frontului), 17 în regiunea Belgorod, 17 în regiunea Voronej, 18 în regiunea Rostov și câte una în regiunile Briansk și Kursk. 3 drone au fost doborâte deasupra Mării Azov.
  • Explozii în apropierea unei baze militare - Utilizatorii raportează pe rețele mai multe explozii în apropierea unei baze militare din Yeisk, regiunea Krasnodar Krai, dar și în regiunile Rostov, Voronej, Volgograd.
  • Atac al Rusiei la Zaporojie - Rusia a atacat cu o bombă ghidată în orașul Zaporojie, unde a lovit un bloc de locuințe. rănind 5 persoane, relatează The Kyiv Independent.
  • Trei morți la Harkov - Atacuri aeriene rusești de sâmbătă, din satul Slatyne, Harkov, au ucis trei persoane și au rănit șase, scrie The Kyiv Independent. Slatyne, situat la 13 kilometri de granița cu Rusia, a fost ținta mai multor lovituri aeriene care au vizat infrastructura civilă, inclusiv o instituție de învățământ și magazine, potrivit guvernatorului regiunii Harkov, Oleh Syniehubov. Atacurile au avut loc în timp ce localnicii se aflau pe stradă. Printre victime se numără o femeie, aflată în stare gravă. Autoritățile nu au dat încă detalii despre ceilalți răniți.
  • Zelenski, despre întânirea cu Trump - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, într-un interviu la Fox News, că a primit „informaţii foarte directe" de la Donald Trump potrivit cărora fostul preşedinte american va sprijini Ucraina în războiul împotriva Rusiei, dacă va fi reales la alegerile din noiembrie, relatează Reuters. Zelenski, care s-a întâlnit, de asemenea, cu vicepreşedintele SUA şi candidatul democrat la preşedinţie Kamala Harris şi cu preşedintele Joe Biden, a declarat că a căutat sprijinul unit al SUA în războiul său continuu cu Rusia şi că nu susţine nicio parte în alegerile din SUA. „Nu vreau să fiu implicat în perioada electorală. Nu vreau să pierd o parte sau alta a americanilor”, a mai spus Zelenski.
  • Coreea de Nord avertizează - Coreea de Nord, care a fost acuzată de furnizarea ilegală de arme Rusiei, a transmis duminica aceasta că ajutorul militar american în valoare de 8 miliarde de dolari acordat Ucrainei este „o greşeală incredibilă" şi că SUA se joacă cu focul împotriva Rusiei, relatează Reuters. Kim Yo Jong, sora puternică a liderului nord-coreean Kim Jong Un, a declarat că Washingtonul escaladează conflictul din Ucraina şi conduce întreaga Europă în pragul unui război nuclear. Preşedintele SUA, Joe Biden, a anunţat noul ajutor cu ocazia vizitei preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Washington, pentru a ajuta Kievul să se apere. Acesta include arme cu rază mai lungă de acţiune care vor îmbunătăţi capacitatea ţării de a ataca Rusia de la o distanţă mai mare.
  • Rusia nu vrea reluarea relațiilor internaționale - Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a respins fără echivoc un nou început în relaţiile internaţionale, relatează DPA. „Despre ce fel de cooperare globală putem vorbi cu adevărat atunci când Occidentul calcă în picioare toate acele valori de nezdruncinat ale globalizării despre care ne vorbeşte de la acest podium de atâţia ani?", a spus Lavrov sâmbătă în cadrul Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite de la New York. Rusia s-a distanţat recent de viitorul pact al Naţiunilor Unite, care urma să fie adoptat în unanimitate de 193 de membri ai ONU duminica trecută. În acelaşi timp, Lavrov a respins categoric orice responsabilitate a Rusiei pentru problemele în activitatea diferitelor organisme ale ONU. „Vina pentru acest lucru aparţine exclusiv Occidentului", a declarat el.
  • O conspirație americano-britanică - În ceea ce priveşte războiul Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus că este o conspiraţie americano-britanică pentru a distruge Rusia. Planuri secrete prevedeau distrugerea Uniunii Sovietice încă din 1945. „Dar strategii anglo-saxoni de astăzi nu fac niciun secret din planurile lor. Ei încă se aşteaptă să învingă Rusia prin mâinile regimului neonazist nelegitim de la Kiev, dar deja pregătesc Europa pentru o aventură sinucigaşă", a spus Lavrov. În context, el a reamintit arsenalele nucleare ale forţelor armate ruse şi „lipsa de sens şi pericolul ideii de a dori să lupţi până la victorie cu o putere nucleară, cum este Rusia".
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇