MApN a ridicat 4 avioane de luptă: două ale noastre și două spaniole. O dronă rusească a intrat iar în România

MApN a ridicat 4 avioane de luptă: două ale noastre și două spaniole. O dronă rusească a intrat iar în România

România a ridicat din nou avioanele de luptă azi noapte, după ce forţele ruse au atacat cu drone mai multe obiective din Ucraina, în apropierea frontierei noastre, pe braţul Chilia al Dunării.

Ministerul Apărării a anunţat că 4 aeronave au fost ridicate, în noaptea de joi spre vineri, două ale noastre şi două spaniole.

O dronă ar fi intrat pentru scurt timp în spaţiul aerian naţional, în zona frontierei cu Ucraina.

MApN nu are date până în prezent că vreo dronă ar fi căzut în ţara noastră, dar militarii urmează să facă verificări în acest sens.

Atacul de azi-noapte a vizat orașul Izmail din sudul regiunii Odesa, unde au fost ucise trei persoane și rănite cel puțin 11, inclusiv un copil, a declarat guvernatorul Oleh Kiper, citat de Kiev Indendepent.

ADVERTISING

Forţele Aeriene de la Kiev confirmă că o dronă rusească s-a "pierdut" pe teritoriul României. În total, azi-noapte au fost lansate 32 de drone, dintre care 24 au fost interceptate, spun ucrainenii.

F-16 şi F-18 de la Borcea şi Mihail Kogălniceanu

”Pentru monitorizarea situaţiei, două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române au decolat de pe Baza 86 Aeriană Borcea începând cu ora 1.52 şi, ulterior, începând cu ora 3.22, încă două aeronave F-18 ale Forţelor Aeriene Spaniole din serviciul de luptă Poliţie Aeriană Extinsă, de pe Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu.

Toate cele patru aeronave de luptă au aterizat pe bazele aeriene în jurul orei 4.00.

ADVERTISING

Pe parcursul acestui interval orar, sistemul de supraveghere radar al României a indicat posibilitatea ca una dintre dronele implicate în atacul asupra obiectivelor ucrainene să fi intersectat, în jurul orei 03.00, pentru o perioadă foarte scurtă, de sub trei minute, spaţiul aerian naţional, în zona de frontieră cu Ucraina”, precizează MApN.

MApN a mai transmis că a informat şi informează în timp real structurile aliate cu privire la situaţiile generate de atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea.

De asemenea, ministerul transmite un mesaj ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federaţia Rusă împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate şi în gravă contradicţie cu normele de drept internaţional.

ADVERTISING

Ro-Alert în Tulcea: Un grup de drone a fost reperat la graniță

Locuitorii din Tulcea au primit azi-noapte un mesaj RO-Alert, după ce grupul de drone a fost reperat la graniţa cu Ucraina.

”Ca urmare a detectării unor grupuri de drone care se apropiau de spaţiul aerian al Ucrainei, în apropierea spaţiului aerian al României, Centrul Naţional Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă privind instituirea măsurilor de alertare a populaţiei din judeţul Tulcea, fiind transmise, la ora 2.01, mesaje RO-Alert”, mai menţioeanză reprezentanţii MApN.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a emis mesajul de alertă pentru populaţia din zona de nord a judeţului Tulcea.

Mesajul transmis către populaţie face un apel la calm, iar, "în cazul în care cad obiecte din spaţiul aerian, să respecte recomandările de adăpostire şi de autoprotecţie transmise prin mesajul RO-Alert”, transmite ISU Tulcea.

Orice cetăţean care se simte în pericol ori observă ceva neobişnuit poate apela numărul unic de urgenţă 112 pentru a cere sprijin ori ajutor, adaugă sursa citată. Au fost doar două apeluri în dispeceratul ISU Tulcea, unul pentru a cere informații, iar un al doilea care a relatat că se aud explozii în zona de nord, pe teritoriul ucrainean.

”Zonele vizate de atacurile Federaţiei Ruse sunt pe teritoriul ucrainean, la mică distanţă de graniţa cu România şi astfel există posibilitatea ca anumite obiecte în urma ripostei armatei ucrainene să cadă pe teritoriul românesc.

Facem încă o dată precizarea pentru liniştea comunităţilor din zona de nord a judeţului Tulcea, dar şi celor ce ajung în zona respectivă ca turişti că nu sunt vizate ţinte ori zone de pe teritoriul României!”, indică sursa citată.

Din ce în ce mai multe drone ne "vizitează"

Amintim că, în dimineața zilei de 8 septembrie, cel puțin două drone rusești au intrat pe teritoriul României și două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române au fost ridicate de la sol pentru monitorizarea situației aeriene.

Potrivit MApN, una dintre drone a părăsit teritoriul României spre Ucraina, în timp ce resturi din a doua au fost găsite ulterior în apropiere de localitatea Periprava (Tulcea).

Ulterior, de la MApN ni s-a explicat că a fost un risc, nu o vulnerabilitate, iar la Comisia de Apărare a Senatului au început discuțiile pentru modificarea legislaţiei, astfel încât să existe proceduri foarte clare în astfel de cazuri.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇