Ursula von der Leyen se întâlnește în Polonia cu premierii țărilor lovite de inundații. De ce nu merge și Ciolacu

Ursula von der Leyen se întâlnește în Polonia cu premierii țărilor lovite de inundații. De ce nu merge și Ciolacu

Preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen va merge joi în Polonia, unde va discuta cu premierii ţărilor afectate de inundații.

Vizita are loc după ce Ursula von der Leyen a declarat marți că instituția pe care o conduce și-a pus la dispoziție întregul mecanism de protecție civilă pentru a ajuta Polonia în criza inundațiilor cu care se confruntă, scrie TVP World.

Șefa Comisiei Europene va vizita orașul Wrocław, în sud-vestul Poloniei, unde au avut loc unele dintre cele mai grave inundații. Vor fi prezenți și premierii Cehiei, Petr Fiala, Slovaciei, Robert Fico, precum și Karl Nehammer, cancelarul Austriei.

ADVERTISING

Țările lor au fost lovite de inundații. Și în România au avut loc inundații puternice, dar premierul Marcel Ciolacu nu va participa la întâlnire.

El a declarat pentru Spotmedia.ro că nu poate merge în Polonia, pentru că participă la ședința Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

ADVERTISING

Sud-vestul Poloniei a suferit unele dintre cele mai grave inundații din ultimele decenii după mai multe zile de ploaie torenţială.

Marți, ministrul polonez pentru Fonduri și Politică Regională, Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz, a postat pe X că 350 de milioane de euro din finanțarea UE urmează să fie puse la dispoziție pentru repararea caselor și a infrastructurii energetice afectate de inundații.

Ministrul a spus că alte 820 de milioane de euro vor fi alocate pentru construcția de baraje, pe care le-a descris drept „investiții care vor asigura securitatea împotriva inundațiilor pe termen lung în toată Polonia”.

ADVERTISING

Precipitaţiile neobişnuit de puternice au lovit zone întregi din Austria, Cehia, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia.

Bilanţul intemperiilor şi inundaţiilor provocate de furtuna Boris a ajuns la 22 de morţi în regiune.

Ursula von der Leyen merge și în Ucraina

Şefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen urmează să efectueze vineri și o vizită în Ucraina, unde se întâlneşte cu preşedintele Volodimir Zelenski.

Uniunea Europeană (UE) vrea să ”ajute” Ucraina să ”teacă peste” această iarnă din punct de vedere energetic, a declarat șefa Comisiei Europene.

Agenţia Internațională a Energiei (AIE) a tras un semnal de alarmă cu privire la dificultăţi în alimentarea cu energie în Ucraina.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇