A început mutarea urșilor de pe Transfăgărășan. Cum a fost aleasă prima ursoaică

A început mutarea urșilor de pe Transfăgărășan. Cum a fost aleasă prima ursoaică

Autorităţile au început relocarea urşilor de pe Transfăgărăşan în sanctuarul de la Zărneşti, după ce Ministerul Mediului a emis un ordin în acest sens.

Prima mutată va fi o ursoaică cu pui, care a devenit agresivă, a informat miercuri într-un comunicat Prefectura Argeş.

"Specialiştii vor ademeni o ursoaică şi un pui. Procesul poate dura câteva zile, iar la tranchilizare se va recurge doar în caz de maximă necesitate.

Soluţia a fost aleasă în aşa fel încât animalele să nu fie afectate şi să nu fie puşi în pericol nici reprezentanţii instituţiilor statului. (…) A fost făcută o prioritizare a animalelor pentru relocare. Prima mutată va fi o ursoaică despre care specialiştii spun că a devenit agresivă. Va merge în Sanctuarul de la Zărneşti. La fel se va proceda apoi cu toţi urşii care ajung la şosea", a declarat prefectul judeţului Argeş, Dragoş Petrescu.

ADVERTISING

Acesta a reamintit că persoanele care trec prin zonă nu au voie să se oprească pentru fotografii sau filmări.

La rândul său, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a arătat că a fost instalată cuşca pentru capturarea ursoaicei cu pui şi a punctat că, după finalizarea relocării, animalele sălbatice nu vor mai reprezenta un pericol pentru cei care se deplasează pe Transfăgărăşan.

"Cred că şansa urşilor depinde în mare măsură de comportamentul nostru, de aceea, vom instala până săptămâna viitoare cu ajutorul CNAIR panouri de informare prin care atragem atenţia tuturor că un urs hrănit este un urs condamnat la moarte", a anunţat ministrul Mediului.

ADVERTISING

La rândul său, Mihai Coman, inginer silvic în cadrul Direcţiei Silvice Argeş, a explicat că s-a luat decizia ca ursoaica să fie relocată prima, întrucât comportamentul acesteia s-a schimbat în ultima perioadă şi a devenit agresivă.

"Ursoaica este în această zonă de mai mult timp, dar anul acesta s-a produs o schimbare în comportamentul ei şi a devenit agresivă. De aceea, va fi relocată prima, împreună cu puiul. Am făcut multe relocări, niciuna nu a semănat cu cealaltă", a spus Mihai Coman.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇