Cum este permisă împuşcarea a 426 de urși în acest an, ministrul Mediului spune că fondurile de vânătoare ar trebui să ucidă unul – maxim trei animale de fiecare şi el este curios cum va fi aplicată legea votată de Parlament după tragedia de pe Jepii Mici.
Între timp, zeci de persoane sunt amendate în fiecare săptămână pe Transfăgărăşan, pentru că opresc maşina și hrănesc urșii.
"Să știți că pe Transfăgărășan, în fiecare săptămână, amendăm zeci de persoane, pentru să se opresc și hrănesc urșii. Același lucru se întâmplă și pe alte drumuri naționale din România, recunoscute pentru urșii cu care te poți întâlni acolo. Hrănirea urșilor este ilegală.
De curând, un urs a fost aproape să rănească un turist care s-a apropiat nejustificat de mult.
Printr-o lege, Parlamentul României a dispus ca anul acesta să se împuște 426 de urși, din așa-numita cotă de prevenție.
Cu alte cuvinte, toate fondurile de vânătoare care au urși, urmează să recolteze unii dintre ei. De fapt, îi împușcă, unul, maxim trei în fiecare fond de vânătoare.
Aștept și eu să văd cum va fi pusă în aplicare această lege. Dacă tot a dat Parlamentul legea, ar trebui să începem cu urșii-problemă, care atacă gospodăriile oamenilor, cu urșii agresivi, sau cei care ajung în comunități, pentru că așa vom reduce numărul de accidente", a declarat Mircea Fechet, vineri seara, la Digi24.
Pe 15 iulie, plenul Camerei Deputaţilor, reunit în sesiune extraordinară, a aprobat proiectul de lege care vizează măsuri de gestionare a populaţiei de urşi. Iohannis a promulgat legea pe 23 iulie.
S-a stabilit că, în vederea prevenirii atacurilor de urs asupra populaţiei umane şi a pagubelor materiale produse de aceste animale, pentru anul 2024 se aprobă recoltarea unui număr de 426 de exemplare de urs brun, care reprezintă nivel de prevenţie la nivel naţional, şi a unui număr de 55 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de intervenţie la nivel naţional.