Ministrul Mediului: Relocarea urșilor nu a dat niciun fel de rezultat. S-au cheltuit sume imense pentru a muta problema dintr-o ogradă în alta

Ministrul Mediului: Relocarea urșilor nu a dat niciun fel de rezultat. S-au cheltuit sume imense pentru a muta problema dintr-o ogradă în alta
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, sâmbătă, că măsura relocării urşilor nu a dat niciun fel de rezultat și consideră că s-au cheltuit sume imense pentru a muta problema „din ograda ta în ograda altuia”.

„Un urs problemă rămâne un urs problemă. Ursul e mai puţin interesat dacă e în judeţul Argeş sau în judeţul Harghita sau Covasna sau Neamţ”, a transmis oficialul, la Prima TV.

„S-au consumat sume imense de bani cu nişte proceduri administrative şi tehnice foarte greoaie. Să muţi un urs dintr-un fond cinegetic într-altul, dintr-o localitate într-alta sau dintr-un judeţ într-altul, pe lângă faptul că nu faci altceva decât să muţi problema de la tine din ogradă în ograda altcuiva, costă foarte mult”, a mai spus ministrul Mediului.

ADVERTISING

Întrebat dacă au fost cazuri concrete de relocare dintr-un judeţ într-altul, Mircea Fechet a răspuns: „Nu doar că au fost cazuri concrete, dar din fondul cinegetic unde s-a petrecut tragedia de la Buşteni au fost relocaţi în ultimii ani peste 100 de urşi. Din ceea mi-a comunicat administratorul fondului cinegetic. Oriunde. Pentru că procedura e să cauţi mai întâi un alt fond cinegetic disponibil, care spune că i-ar mai încăpea încă un urs acolo, ceea ce e o provocare,  însă putem spune astăzi că am pierdut timpul, am risipit resursele, pentru că măsura relocării nu a dat niciun fel de rezultat”.

ADVERTISING

Amintim că o tânără de 19 ani a fost ucisă, în această lună, de un urs pe traseul Jepii Mici, salvatorii montani afirmând că fata atacată a fost târâtă şi sfâşiată de animal.

Recuperarea trupului a fost extrem de dificilă din cauza prezenţei în zonă a animalului, care ulterior a fost împuşcat.

Ulterior, Parlamentul a adoptat un proiect care crește cota urșilor care pot fi omorâți în 2024 la aproape 500 de exemplare.

În replică, grupul de ONG-uri Coaliția Natura 2000 a transmis o scrisoare deschisă prin care semnalează posibile probleme ale schimbărilor legislative.

ADVERTISING

„Credem că o lege dedicată exclusiv vânării populației de urși, fără baze științifice solide și criterii de selecție pe baza comportamentului problematic a exemplarului vânat, nu are cum să rezolve problematica conflictelor om-urs, va crea o divizare socială mai mare pe marginea acestei probleme și va atrage penalizări financiare imense pentru țara noastră din partea Comisiei Europene”, este concluzia grupului de ONG-uri.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇