Ursul de la Bușteni nu era turbat. Ministrul Fechet susține că nu și-a propus exterminarea

Ursul de la Bușteni nu era turbat. Ministrul Fechet susține că nu și-a propus exterminarea
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ursul care a atacat şi omorât o turistă în Bucegi nu era turbat, susţine ministrul Mediului, care a primit informaţia de la președintele ANSVSA.

Mircea Fechet mai spune că nu și-a propus exterminarea urşilor, aşa cum s-a întâmplat în alte state, dar de pe acel fond de vânătoare au fost relocați în ultimii ani 100 de urși, iar soluţia aceasta este clar că nu merge.

„Am discutat cu președintele ANSVSA, care ne-a confirmat că acel urs nu avea rabie.

Nu avem răspuns la întrebarea de ce acest urs a fost atât de violent. Atât în legătură cu ce s-a întâmplat când a atacat victima, dar și după.

Salvamontiștii spuneau că a fost ca un prădător, își proteja victima, a fost agresiv și cu ei și norocul a fost că acel vânător a intervenit la timp, pentru că puteam asista la o tragedie și mai mare", a declarat ministrul la Digi24.

În plus, oficialul a întrebat dacă acel urs era crotaliat, pentru că "de obicei când un urs e prins este crotaliat pentru a putea fi identificat ulterior".

"De pe acel fond de vânătoare au fost relocați în ultimii ani 100 de urși. Nu am făcut decât să mutăm problema în altă parte, dintr-un județ în altul. Din Bușteni în altă parte, în toată țară.

Acel urs nu a fost vreodată capturat, nu avea crotaliu în ureche, probabil interacțiunea cu oamenii a fost limitată în trecut. Un urs care pune în pericol viața omului trebuie împușcat, pentru că nu cred că viață omului poate fi mai puțin importantă. Viața omului are prioritate”, adaugă Fechet.

Tot el crede că soluția nu este să nu mai mergem pe munte, ci turiștii să fie echipați corespunzător, iar autoritățile să gestioneze numărul de urși.

„Eu nu cred că soluția este de a nu mai practica turismul, românii trebuie să se bucure de trasee, înțelegând ca sunt riscuri, nu doar cu urșii, dar și alte evenimente, care pot fi pe munte. Uneori din vina turistului sau care nu țin de el, cum a fost ieri.

Nu cred că soluția e să nu ne mai bucurăm de munte. Soluția e să reușim să gestionăm situația, care e scăpată de sub control. Oricâte legi am scrie, riscul de a te întâlni cu un urs pe munte va exista întotdeauna, nimeni nu poate garanta că nu te vei întâlni cu ursul, decât dacă vom fi ca alte țări, care au exterminat ursul brun, dar nu ne propunem asta”, a mai spus ministrul Mediului, la postul citat.

Cele mai recente informaţii despre acest caz:

O tânără de 19 ani a fost ucisă, marţi, de un urs pe traseul Jepii Mici, salvatorii montani afirmând că fata atacată a fost târâtă şi sfâşiată de animal.

Recuperarea trupului a fost extrem de dificilă din cauza prezenţei în zonă a animalului, care ulterior a fost împuşcat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇