Salvamont: Peste 90% dintre persoanele care ne-au apelat nu știau cum să reacționeze dacă întâlnesc ursul. Sfaturi pentru cei care merg pe munte

Salvamont: Peste 90% dintre persoanele care ne-au apelat nu știau cum să reacționeze dacă întâlnesc ursul. Sfaturi pentru cei care merg pe munte
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cei mai mulţi dintre cei care solicită ajutorul salvamontiştilor nu ştiu cum să reacţioneze în cazul întâlnirii cu animalele sălbatice pe traseele montane. Salvamontiştii au o serie de recomandări despre cum ar trebui să reacţioneze turiştii care urcă pe munte şi care se întâlnesc cu animalele sălbatice.

”În ultimele zile, Dispeceratul Judeţean Salvamont Braşov a primit un număr considerabil de apeluri de la turişti aflaţi pe diverse trasee montane din judeţul Braşov.

Aceste apeluri au variat de la întâlniri directe cu urşii, zgomote suspecte auzite prin pădure, până la simple solicitări de informaţii privind prezenţa urşilor în zonă.

ADVERTISING

Am constatat cu îngrijorare că peste 90% dintre persoanele care ne-au apelat, prin 112 sau direct pe telefonul din dispecerat, nu ştiau cum să reacţioneze în cazul întâlnirii cu animalele sălbatice. Multe dintre ele nu aveau un spray de urs în dotare, iar în câteva cazuri, apelanţii se aflau singuri pe munte”, transmit oficialii Serviciului Salvamont Braşov.

Aceştia atrag din nou atenţia asupra necesităţii cunoaşterii modului corect de comportare în caz de întâlnire cu un urs, iar în acest context au o serie de recomandări. 

ADVERTISING
  • În cazul întâlnirii cu animalele sălbatice, turiştii trebuie să îşi păstreze calmul şi să nu intre în panică, întrucât panica poate agrava situaţia şi îi poate face să ia decizii greşite.
  • Cei care se întâlnesc cu urşii nu trebuie să fugă, pentru că urşii pot alerga mai repede decât oamenii, iar fugind omul poate declanşa instinctul de vânătoare al ursului.
  • Faceţi-vă cunoscut: vorbiţi într-o voce calmă şi fermă pentru a-i semnala ursului prezenţa umană.
  • Nu faceţi contact vizual direct: urşii pot percepe contactul vizual direct ca pe o ameninţare.
  • Retrageţi-vă încet: faceţi paşi înapoi lent, fără să vă întoarceţi spatele ursului.
  • Folosiţi un spray de urs: dacă aveţi un spray de urs, fiţi pregătiţi să-l folosiţi, dar doar ca ultimă soluţie.
  • Evitaţi zonele cu hrană: nu lăsaţi alimente sau resturi în zona de camping, deoarece acestea pot atrage urşii”, mai transmit salvatorii montani.
  • Turiştii să nu plece niciodată singuri pe munte şi să sune la 112, aplicaţie care permite echipelor de intervenţie să îi localizeze rapid în caz de urgenţă.
ADVERTISING

”Este crucial să fim bine pregătiţi şi să respectăm măsurile de siguranţă pentru a preveni întâlnirile periculoase cu urşii.

Salvatorii montani din cadrul Serviciului Public Judeţean Salvamont - Salvaspeo Braşov recomandă tuturor turiştilor să se informeze temeinic înainte de a pleca pe traseele montane şi să se asigure că sunt echipaţi corespunzător.

Siguranţa pe munte depinde nu doar de experienţă, ci şi de respectarea acestor recomandări esenţiale”, precizează oficialii Salvamont Braşov.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇