Ziua 920 Stoltenberg, prima poziționare față de incursiunea în Kursk. Un nou atac aerian masiv al Rusiei

<span style="color:#990000;">Ziua 920</span> Stoltenberg, prima poziționare față de incursiunea în Kursk. Un nou atac aerian masiv al Rusiei

Ziua 920 de război a început cu alarme aeriene sunând în aproape toată țara. Rusia a atacat cu drone și rachete în opt regiuni ucrainene, inclusiv în zona Kiev. Nu există informații cu privire la victime sau pagube materiale, deși resturi de drone au avariat mai multe locuințe.

A crescut și bilanțul atacului ucrainean asupra oraşului Belgorod din sud-vestul Rusiei, care a avut loc vineri noaptea. Cinci persoane au fost ucise şi 46 rănite, au informat autoritățile ruse.

Notăm și prima poziționare față de incursiunea Ucrainei în Kursk din partea secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg. Incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk din Rusia este legitimă şi justificată de dreptul Kievului la autoapărare, a spus Stoltenberg, adăugând că NATO nu a fost informată în prealabil despre planurile Ucrainei şi nu a jucat niciun rol în ele.

ADVERTISING

Iar două publicații - Mediazona, o instituție media independentă din Rusia, și BBC News Russia au realizat împreună documentarea numelor soldaților ruși morți în Ucraina. Concluzia: peste 66.000 de soldați ruși au fost uciși în războiul din Ucraina.

Ce se întâmplă pe front

  • Rusia, atacuri puternice peste noapte - Apărarea aeriană ucraineană a doborât 24 din cele 52 de drone lansate de Rusia în timpul unor atacuri în cursul nopţii asupra a opt regiuni din Ucraina, au anunţat sâmbătă forţele aeriene, conform Reuters. Forţele aeriene au precizat că 25 de drone Shahed au căzut singure şi alte trei au zburat spre Rusia şi Belarus. Nu au existat relatări despre persoane rănite în atacuri sau despre pagube majore. Alertele aeriene au sunat de mai multe ori în cursul atacurilor cu drone din timpul nopţii, mulţi oameni grăbindu-se spre adăposturi.
  • Un nou atac asupra Kievului - Și în capitala Kiev au sunat alarmele, pentru aproximativ patru ore. Acesta a fost al patrulea atac cu drone din această săptămână. Oficiali ai capitalei ucrainene au spus că toate dronele care vizau oraşul au fost doborâte şi nu au fost raportate pagube majore.
  • Atac și cu rachete - Forțele armate ucrainene au mai informat că apărarea aeriană ucraineană a doborât, de asemenea, drone ruseşti în regiunile Poltava, Cerkasî, Kirovohrad şi Dnipropetrovsk din centrul Ucrainei, în regiunile Cernigov şi Sumî din nord şi în regiunea Mîkolaiiv (Nikolaev) din sud. Oficiali din regiunea Cerkasî au declarat că resturi de drone au avariat mai multe locuinţe private. Forţele ruse au lansat, de asemenea, cinci rachete în timpul atacului, au mai transmis forţele aeriene ucrainene, dar nu au oferit alte detalii.
  • Nou bilanț al atacului mortal de la Belgorod - Cinci persoane au fost ucise şi 46 rănite în atacul ucrainean asupra oraşului Belgorod din sud-vestul Rusiei, care a avut loc vineri noaptea. Viaceslav Gladkov, guvernatorul local, a declarat că 37 dintre răniţi, între care şapte copii, au fost duşi la spital, relatează Reuters. Autorităţile au mai raportat că o femeie a fost rănită sâmbătă în timpul unui bombardament ucrainean asupra oraşului de frontieră Şebekino din regiunea Belgorod.
  • Câți soldați ruși au murit în Ucraina - Peste 66.000 de soldați ruși au murit în Ucraina, potrivit unui raport publicat de Mediazona, o instituție media independentă din Rusia, în urma unei investigații realizată împreună cu BBC News Russia. În urma documentării numelor soldaților ruși uciși în Ucraina, cele două surse media au ajuns la concluzia că din cei peste 66.000 de soldați morți, cel puțin 12.813 erau recrutați din închisori, 12.566 erau voluntari și peste 8.610 soldați mobilizați.
  • O clădire, lovită de o bombă ghidată - o clădire dintr-un sat ucrainean a fost lovită de o bombă ghidată. Autoritățile ucrainene susțin că doi oameni au murit și alți opt au fost răniți. La fața locului intervin mai multe echipe. Atacul rușilor a vizat satul Cherkaska Lozova din regiunea Harkov, potrivit Reuters. Guvernatorul Oleh Synehubov a anunțat pe Telegram că bomba a distrus o clădire rezidențială. Orașele și satele din nord-estul regiunii Harkov de la granița cu Rusia au fost atacate frecvent de ruși în timpul războiului.
ADVERTISING

Incursiunea în Kursk

  • NATO: Incursiunea e legitimă! - Incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk din Rusia este legitimă şi justificată de dreptul Kievului la autoapărare, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru săptămânalul german Welt am Sonntag, în prima sa reacţie la intrarea trupelor ucrainene pe teritoriul rus, relatează Reuters. „Ucraina are dreptul de a se apăra. Şi conform dreptului internaţional, acest drept nu se opreşte la graniţă", a spus Stoltenberg, adăugând că NATO nu a fost informată în prealabil despre planurile Ucrainei şi nu a jucat niciun rol în ele. Şeful NATO a mai spus că Ucraina riscă prin avansul pe teritoriul Rusiei, dar că depinde de Kiev cum îşi desfăşoară campania militară.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇