Toni Greblă, explicații despre majorarea indemnizației: Am chemat Curtea de Conturi

Toni Greblă, explicații despre majorarea indemnizației: Am chemat Curtea de Conturi

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat miercuri, despre majorarea indemnizaţiei sale, că a fost contrasemnată de secretarul general al instituţiei, care l-a anunţat ulterior că legea e interpretată eronat.

El a precizat că a chemat Curtea de Conturi şi ulterior a semnat un angajament de plată, pentru a fi reţinute diferenţele de bani.

Toni Greblă a afirmat, referindu-se la investigaţia snoop.ro, că în ziua în care a venit preşedinte la AEP, a semnat nişte ordine care sunt absolut normale pentru orice fel de activitate, respectiv pentru cei care au specimen de semnătură în bancă şi sunt împuterniciţi să semneze documente în relaţia cu băncile, alte acte care privesc activitatea curentă, inclusiv stabilirea indemnizaţiei preşedintelui Autorităţii Electorale permanente.

ADVERTISING

”Mi-au fost aduse având pe spate cinci semnături ale şefilor direcţiilor respective, Direcţia Juridică, de Resurse Umane, Financiară şi ordinul contrasemnat de către secretarul general al AEP. Făcuseră o interpretare în sensul în care indemnizaţiile demnitarilor erau îngheţate la nivelul anului 2019 iar textul prevedea o normă care zicea: cu condiţia să îşi desfăşoare acelaşi fel de activitate şi aceleaşi condiţii.

Secretarul general şi ceilalţi colegi au interpretat în sensul în care eu veneam din altă activitate şi acea prevedere nu mi s-ar aplica, motiv pentru care au stabilit nivelul salariului fără să ţină cont de acea îngheţare a salariului minim la nivelul anului 2019”, a arătat Toni Greblă.

ADVERTISING

El a menţionat că, după câteva luni, secretarul general al AEP a fost trimis în judecată pentru o anumită faptă şi a devenit incompatibil.

”După alte două săptămâni, a solicitat transferul şi i l-am acordat şi după încă o săptămână a înştiinţat Autoritatea Electorală Permanentă că indemnizaţia preşedintelui ar fi fost stabilită interpretând eronat legea, la un cuantum superior, prin ordinul contrasemnat de secretarul general.

Am chemat imediat Curtea de Conturi, am spus despre ce este vorba, părerea Curţii de Conturi a fost că trebuie să se revină la nivelul de îngheţare a indemnizaţiei lucru ce l-am făcut în aceeaşi zi. Tot în aceeaşi zi, am semnat un angajament de plată prin care, în următoarele luni îmi sunt reţinute diferenţele de bani până ajungem la zero cu această situaţie”, a spus Greblă.

ADVERTISING

Şeful AEP a mai afirmat că angajamentul de plată l-a luat acum patru sau cinci luni, şase, şi în fiecare lună i-au fost reţinute sumele de bani.

”Cred că în două luni sau trei luni de zile se termină cu această situaţie”, a mai adăugat el. Toni Greblă a subliniat că ”Raportul Curţii de Conturi nu a fost finalizat însă el a intrat în legalitate încă din momentul în care a semnat angajamentul de plată”.

”Din punctul de vedere al Curţii de Conturi, lucrurile sunt închise dar ele trebuie formalizate prin raportul pe care îl încheie”, a mai spus Toni Greblă.

”Nu am de gând să demisionez”

El a ţinut să explice, despre diferenţa mare de bani, că nu i s-a părut nimic ciudat pentru că a văzut că sunt toate semnăturile.

”Asta este o activitate curentă. Astăzi, am semnat aproximativ 200 de ordine prin care salariul funcţionarilor publici din AEP au fost mărite cu 5% de la 1 septembrie, ordinele sunt întocmite în câte două exemplare. Nu am verificat la niciunul din cele 200 de ordine dacă acele salarii sunt înmulţite cu 5, cu 6 sau 4. Nici în cazul meu nu m-am uitat la ce indemnizaţie am, nu am stat să verific dacă este legal sau nu. Până nu am chemat Curtea de Conturi, nu mi-a spus nimeni că este ceva în neregulă”, a ţinut să precizeze Toni Greblă.

Întrebat dacă va ataca în instanţă raportul Curţii de Conturi, Greblă a răspuns: ”Eu nu pot să fiu contradictoriu cu mine însămi, dacă am semnat angajamentul de plată şi 90% am şi restituit-o urmând ca până la finalul anului să fie încheiată această socoteală, nu pot să contest în instanţă ce am semnat cu propria mână, că îmi iau angajamentul să restitui suma”.

Despre demisie, în urma acestui scandal, şeful AEP a spus că nu are de gând să îşi dea demisia.

”Acum aud o singură voce a dvs care pune o astfel de problemă. Nu, nu am de gând să demisionez şi nimeni nu mi-a cerut acest lucru, în afară de dvs. Am înţeles că cel care v-a furnizat informaţia v-ar fi sugerat acelaşi lucru. V-am răspuns la întebare. Nu consider că acesta ar fi un motiv temeinic, serios, pentru ca cel puţin în această perioadă, să iau în calcul vreo posibilitate de a demisiona şi a lăsa conducerea AEP fără conducător”, a spus Toni Greblă, după şedinţa Executivului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇