Două eleve eliminate pentru tentativă de fraudă la Bac 2024 au câștigat în instanță dreptul de a da examenul în toamnă

Două eleve eliminate pentru tentativă de fraudă la Bac 2024 au câștigat în instanță dreptul de a da examenul în toamnă

Două eleve care au fost eliminate pentru tentativă de fraudă de la prima sesiune de Bacalaureat 2024, deoarece aveau asupra lor telefonul mobil, au câștigat în instanță dreptul de a da examenul în toamnă.

Cele două eleve, din Iași și Hunedoara, aveau rezultate școlare foarte bune și au promovat bacalaureatul cu medii mari: 9,5, respectiv 8,91, potrivit Edupedu.

Elevele au contestat în instanță actul administrativ prin care li s-a interzis participarea la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Iar Tribunalul din Hunedoara și Tribunalul din Iași au decis suspendarea actelor administrative.

ADVERTISING

Printre motivele care au stat la baza deciziilor se numără legalitatea actelor emise de minister, comisia din centrul de examen și inspectorat, lipsa dovezilor de fraudă și impactul asupra dreptului la educație.

Instanțele au stabilit că există îndoieli serioase cu privire la legalitatea actelor administrative prin care li s-a interzis participarea la examenul de bacalaureat din toamnă.

Tribunalele au decis că sancțiunea aplicată nu este proporțională cu fapta săvârşită.

„Instanţa reţine că dispoziţiile menţionate materializează o sancţiune de natură administrativă extrem de gravă, ce presupune săvârşirea unei fapte ilicite, precum şi existenţa unei anumite forme de vinovăţie. Totodată, principiile generale de drept impun ca sancţiunea aplicată să fie proporţională, adică să corespundă formei de vinovăţie şi gradului de pericol social generat de fapta astfel săvârşită. Or, în mod evident, normele ordinului de ministru prezumă toate aceste elemente, fără a se putea susţine că e vorba de o prezumţie irefragabilă” , arată instanța.

ADVERTISING

De asemenea, deși ambele eleve aveau telefonul mobil, instanțele au concluzionat că nu s-a dovedit tentativa de fraudă, nu s-au observat acțiuni care să justifice această acuzație.

Cazul elevei din Hunedoara surprinde mai multe probleme legale ale actelor emise de centrul de examen, Inspectorat și Minister, precizează Edupedu.

Mai exact, nu s-a respectat prezumția de nevinovăție până la stabilirea prin hotărâre definitivă a intenției de fraudare.

De asemenea, există neclarități în procesul verbal emis de Centrul de Examen: Nu conține detalii clare despre sancțiunile aplicate și sunt omise normele legale încălcate.

ADVERTISING

„La rubrica „tipul sancţiunii” din procesul verbal emis de Centrul de Examen este menţionată „eliminarea din examen”, fără a fi indicată şi interdicţia de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat, această din urmă măsură fiind dispusă prin adresa emisă de Inspectoratul Şcolar, după ce eleva a contestat procesul verbal la Inspectorat”, conform instanței.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇