Franța: Bărbatul suspectat de incendierea unei sinagogi a fost arestat. A fost rănit, după ce a deschis focul asupra polițiștilor

Franța: Bărbatul suspectat de incendierea unei sinagogi a fost arestat. A fost rănit, după ce a deschis focul asupra polițiștilor

Poliţia franceză a arestat un bărbat suspectat că a încercat să incendieze sâmbătă o sinagogă în oraşul la Grande-Motte din sudul Franţei, a anunţat ministrul de interne Gerald Darmanin.

BFM TV a relatat că suspectul ar fi un algerian în vârstă de 33 de ani. Poliţia locală a refuzat să ofere detalii.

Procuratura antiteroristă, care a fost însărcinată cu ancheta, a confirmat că un suspect a fost arestat la Nîmes sâmbătă seara.

ADVERTISING

„Înainte ca poliţia să intervină, (suspectul) a deschis focul asupra (poliţiei), care a ripostat. Bărbatul a fost rănit la faţă”, a precizat biroul într-un comunicat, adăugând că alte două persoane au fost reţinute.

Aproximativ 200 de agenţi de poliţie au fost implicaţi în căutarea suspectului, declarase anterior prim-ministrul Gabriel Attal, adăugând că atacatorul a incendiat mai multe uşi de la intrarea în sinagogă şi mai multe maşini din apropiere.

Un poliţist a fost rănit uşor când o butelie de gaz a explodat în timp ce poliţia asigura locul atacului, sâmbătă dimineaţă.

ADVERTISING

„Acesta este un atac antisemit. Încă o dată, compatrioţii noştri evrei sunt vizaţi”, a declarat Attal pe X.

„În faţa antisemitismului, în faţa violenţei, nu ne vom lăsa niciodată intimidaţi”, a promis premierul francez în exerciţiu. El a vizitat personal sinagoga şi a declarat că o „tragedie absolută” a fost evitată la limită, după ce pompierii şi poliţia au ajuns rapid la faţa locului.

Presa locală relatase anterior că suspectul a dat foc la două maşini, dintre care una conţinea cel puţin o butelie de gaz, în parcarea sinagogii în jurul orei locale 8:30 a.m. (09:30 ora României).

ADVERTISING

Protecţia de către poliţie a sinagogilor, a şcolilor şi a magazinelor evreieşti va fi intensificată în toată Franţa, a informat guvernul.

Franţa, ca şi alte ţări din Europa, a înregistrat o creştere a incidentelor antisemite după atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie şi ofensiva de represalii al Israelului asupra Fâşiei Gaza.

Le Parisien, franceinfo şi alte instituţii media au declarat că suspectul a fost surprins de camerele de supraveghere cu puţin timp înainte de atac cu un steag palestinian legat în jurul taliei.

„Explozia unei butelii de gaz într-o maşină în faţa sinagogii Grande Motte la ora aşteptată de sosire a credincioşilor nu este doar atacarea unui lăcaş de cult, este o încercare de a ucide evrei”, a declarat pe X Yonathan Arfi, care conduce CRIF, o organizaţie ce reuneşte grupurile evreieşti franceze.

La Grande-Motte este un oraş port şi o staţiune de pe coasta mediteraneană a Franţei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇