Mașini incendiate și explozii, în fața unei sinagogi în sudul Franței. Un polițist a fost rănit (Foto & Video)

Mașini incendiate și explozii, în fața unei sinagogi în sudul Franței. Un polițist a fost rănit (Foto & Video)

Cel puţin două maşini, dintre care una conţinea o butelie de gaz, au fost incendiate, sâmbătă dimineaţă, în faţa sinagogii din La Grande-Motte (sudul Franţei).

A fost provocată o explozie care a rănit un poliţist local, au declarat jandarmeria şi primarul acestei staţiuni balneare cu o populaţie de 8.500 de locuitori, relatează Le Monde.

Parchetul naţional antiterorism a preluat ancheta, a declarat premierul demisionar, Gabriel Attal, adăugând că forţele de ordine „îl urmăresc în prezent pe suspect”.

ADVERTISING

„Gândurile noastre sunt alături de credincioşii de la sinagoga Grande-Motte şi de toţi evreii din ţara noastră. Se face totul pentru a găsi autorul acestui act terorist şi pentru a proteja lăcaşurile de cult”, a declarat Emmanuel Macron într-un mesaj postat pe X. Şeful statului a adăugat: „Lupta împotriva antisemitismului este o luptă constantă, lupta unei naţiuni unite”.

Un bărbat filmat de camerele de supraveghere ale sinagogii părăsind locul incendiului şi exploziei din faţa clădirii religioase purta un steag palestinian, a anunţat AFP la începutul după-amiezii de la o sursă apropiată anchetei, confirmând un raport al BFM-TV.

ADVERTISING

Potrivit unei alte surse apropiate cazului, camera de supraveghere l-a arătat pe bărbat ţinând în mână sticle goale şi purtând un steag palestinian în jurul taliei.

Într-un comunicat de presă, Parchetul Naţional Antiterorism (PNAT) a descris evenimentele în detaliu: sâmbătă dimineaţă, între orele 8.00 şi 8.30, două vehicule au fost incendiate în interiorul sinagogii Ben Yacoov, iar două incendii ar fi izbucnit la două uşi care dau acces în clădire.

ADVERTISING

PNAT a precizat că un poliţist local, care s-a deplasat la faţa locului, a fost rănit de deflagraţia provocată de explozia unei butelii de gaz aflate într-unul dintre vehiculele incendiate. În sinagogă se aflau cinci persoane, inclusiv rabinul, însă nimeni nu a fost rănit.

PNAT a preluat cazul şi a deschis o anchetă pentru „tentativă de omor în legătură cu o întreprindere teroristă”, „distrugere prin mijloace periculoase în legătură cu o întreprindere teroristă” şi „asociere infracţională teroristă în vederea pregătirii de infracţiuni contra persoanei”. Anchetele au fost încredinţate subdirecţiei antiteroriste, direcţiei zonale sud a poliţiei naţionale şi direcţiei generale a securităţii interne.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇